Skip to Content

This cache has been archived.

ilekka: Muurahaiset ovat tosiaan rakentaneet pesänsä kätköpaikkaan. En halua pesää rikkoa ja koska mysteeri liittyy tarkalleen tähän paikkaan, sitä on vaikea muuntaa toiseen paikkaan soveltuvaksi. Tämän vuoksi joudun kätkön arkistoimaan.

The coin I want to find a cache - Jole was not in the cache. I have informed Jole about this.

More
<

Hyi, etsi kallon suu

A cache by ilekka Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 08/25/2009
Difficulty:
3.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Hankala tai helppo mysteeri

EMLOKNÄSKED HYI SIIV ETSI PÄJLENEMLOKISIIVISKA KALLON E I SUU KALLONNÄSKEDHYETSIPNÄSKED
HYISIIVALLONISUUKN

Kätkön nimestä saattaa olla apua tämän salakielisanoman selvittämiseksi tai sitten ei. Osa tästä kuvauksesta on pelkkää hämäystä, mutta mikä osa.

Enon kirkonkylä sijaitsee Pohjois-Karjalassa 60 km päässä Lieksan kaupungista. Eno tulee saamen kielen sanasta eatnu, joka tarkoittaa suurta jokea esim. Lätäseno, Poroeno. Kirkonkylän läpi virtaakin Pielisjoki. Koululaisena olin parina kesänä töissä Enon hautausmaalla, missä tuolloin työskenteli haudankaivajana Ransu (Frans). Hänen jänniä tarinoitaan oli mukava evästaukojen aikana kuunnella.

Eräs päivä on erityisesti jäänyt mieleen. Sattui olemaan Ransun 59-vuotissyntymäpäivä ja sen kunniaksi hän tarjosi munkit meille kaikille kesätyöläisillekin. Kun sen jälkeen kävelin hautausmaan siinä osassa, jota ei vielä oltu otettu käyttöön, huomioni kiinnittyi sammaleen joukosta pilkistävään erikoisen sileään, pyöreään kiveen. Kun sitä kengän kärjellä kaivelin irti, huomasin kauhukseni, että se olikin pääkallo.

Tuolle alueelle oli suurina nälkävuosina haudattu vainajia, joiden hautapaikkoja ei oltu merkitty hautakarttoihin. Kymmenen vuotta ennen löytöäni alueella oli tehty maansiirtotöitä, jolloin kallo ilmeisesti oli noussut pintaan. No, Ransu sitten hautasi kallon erään juuri kaivetun haudan pohjalle ilman sen kummempia seremonioita. Hautoja kaivaessaan hän oli löytänyt luita ennenkin.

Vaikka sekä maakunnan että paikkakunnan nimi viittaa pohjoiseen, sijaitsee Eno kuitenkin itäisessä Suomessa 25 km päässä Kontiolahdesta ja 34 km päässä Joensuusta, joka on siis maakunnan pääkaupunki. Kaupunki on perustettu jo kauan sitten.

Otsikon koordinaatit vievät suunnilleen Päijät-Hämeen keskussairaalan ruumishuoneelle, mutta kätkö ei ole siellä. Oikeat koordinaatit joudut selvittämään tämän kuvauksen tiedoista.Tarkasta geocache.fi:n palvelussa onko ratkaisusi oikeaTarkasta geocache.fi:n palvelussa onko ratkaisusi oikea

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

170 Logged Visits

Found it 158     Didn't find it 1     Write note 8     Archive 1     Publish Listing 1     Needs Maintenance 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 2 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.