Skip to Content

<

Petöfi Hall (PECSA)

A cache by TeamGBGA, maintained by kia71 Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 08/31/2009
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

GCRM


The Petofi Hall
Petöfi Csarnok ("Petöfi Hall"), often called PeCsa, is currently Budapest's only youth leisure centre. Placed in the Városliget, it is a famous concert spot for pop/rock music, serving as home for hundreds of cultural programmes, exhibitions and fan clubs. PeCsa holds a 930 square metre hall, and an open stage with a guest capacity of 6000 persons.

The precedessor of the building was the Iparcsarnok, an exhibition building built in 1885. The building has been seriously damaged in WWII, followed by its demolition. Later the Budapest International Fair built a pavilion on its foundations. By the end of the seventies, the city's former youth centre, the Budapesti Ifjúsági Park was in dire condition, so the city council decided upon the building of the Petöfi Csarnok, expanding the former pavilion. The centre opened in 1985, serving as the only youth centre in the city since then, holding over 15000 programmes, and having more than 10 million visitors.
Since its opening, the hall became more and more obsolete, and different ideas come and go about PeCsa's total reconstruction, moving or demolition, making its future uncertain. Despite this, PeCsa serves as an important centre for Budapest's cultural life.

Despite being smaller than the Ecseri, Petöfi Csarnok is still considered the city's main flea market, due to its central location and a long track record of great finds: kitschy Communist memorabilia, oddball philately, numismatics, possibly valuable oil paintings, antique vases and plenty of old junk. Get there early: Many vendors pack up before lunch. Since PeCsa is in the verdant Városliget (City Park) near Heroes' Square and the Museum of Fine Arts, you'll be well positioned for a full day of touring the sights.
Open Saturdays and Sundays, 8 am to 2 pm.
Approaching
 Ide jön majd a felszíni közlekedés leírása angolul.(visit link).

  Use the official bikeroad to the Hosök tere, use the line across the the Városliget to the cache. (visit link)

  Parking: free parking places are at the front of the Museum of Transportation

A Petofi Csarnok

Petofi Csarnok
A XIX. sz. közepe óta Európa-szerte nagy divatban volt a kiállítások rendezése. Világvárosok kiállításokon mutatták be fejlodésüket: London (1865), Párizs (1867), Bécs (1873). Az Iparcsarnok épületeMagyarország is ilyen világkiállítást kívánt rendezni 1885-ben a Városligetben. Végül is világkiállítás nem, Országos Kiállítás azonban megvalósult. Erre az alkalomra épült fel az Iparcsarnok hatalmas kiállítási épülete Kohn Jánosnak, a Schlick-gyár késobbi vasszerkezeti tervezojének elgondolása szerint. Az épületet Ulrich Keresztély tervezte. Az Iparcsarnok hatalmas földszintes épület volt, olasz reneszánsz stílusban készült, diadalkapu-szeru bejáratokkal, a saroképületek téglából és kobol, az összeköttetések vasból és üvegbol épültek. Homlokzata a Keleti pályaudvar fobejáratához hasonlított. Alapterülete meghaladta a 14 000 négyzetmétert. A megnyitást követoen számos kiállítást rendeznek itt ("A fényképezés fejlodése"; "Agyag-, czement-, aszfalt- és kokiállítás"; "Villamos munkagépek kiállítása"). Az 1896-os nagy millenniumi kiállításon az Iparcsarnok - mint az ezredéves kiállítás egyik központja - a bútor-, szövo- és anyagipari termékek bemutatóhelye. Ekkor épül meg a csarnok elotti elegáns korzó díszkerttel, valamint a Sió szökokút, melynek elodje még az 1885-ös kiállításra épült (nagyjából a mai napozórét és a Pecsa szabadtéri színpada helyén), amely szombaton, valamint vasár- és ünnepnapokon este fél kilenctol tíz óráig kivilágítva muködött. Így az Iparcsarnok és közvetlen környéke a millenniumi kiállítás reprezentatív központja lett.

Az ezt követo években számos idoleges kiállítás helyszíne volt az Iparcsarnok: volt itt "Papíráru kiállítás", "Autómobil kiállítás", "Cukrászipari kiállítás" 1907-ben, "Hadirepülo kiállítás" 1917-ben, "Vasipari" és "Reklámkiállítás" 1927-ben. Télen állandó bútorkiállítás, évente május elején Tavaszi Nemzetközi Árumintavásár, osszel pedig Országos Mezogazdasági Kiállítás. A II. világháború során súlyos károsodás érte. Az épület kiégett, tetoszerkezete elpusztult, ezért lebontották. Az épület "másodvirágzását" akkor élte, amikor a Városligetben muködo Budapesti Nemzetközi Vásár egyik pavilonja épült újjá a helyén az Iparcsarnok egyes falmaradványainak felhasználásával. A részben tömör tégla, részben üvegfalas csarnok esetleges jellegu szerkezetei, deciméteres méretpontatlanságai anyagellátási nehézségekre, rohammunkára utaltak. Miután a BNV elköltözött a ligetbol, az építményt már nem bontották le. Hasznosítására számos elképzelés született: tornacsarnok, repülési múzeum, ennek ellenére hosszú évekig bútorraktárként hasznosult.

A Budai Ifjúsági Park korszerutlenné válásának elso figyelmezteto jeleire 1981-ben a KISZ Központi és Budapesti Bizottsága kezdeményezésére a Fovárosi Tanács az épület ifjúsági szabadidoközponttá való átépítése mellett döntött, és a rajzasztalon megszülettek egy új ifjúsági szórakoztató intézmény elso vázlatai, amelyeket az egykori közel 5500 m2 -es, ekkor már üresen álló volt BNV-pavilon köré rajzoltak a tervezok, név szerint Halmos György építész és Tihanyi Judit belso építész. pecsa_ma Az ország gazdasági nehézségeinek mélypontján a fováros, a KISZ és az Állami Ifjúsági Bizottság által összeadott pénz nem volt elegendo a nagy belmagasságú, mintegy 45 ezer m3 térfogatú csarnok egészének átépítésére. Így alakult ki, hogy a felso szinten ma a közlekedési múzeum repüléstörténeti múzeuma található (de csak tavasztól oszig tart nyitva, mert a fönti rész futésére már nem futotta). A Csarnok 1985 tavaszán nyílt meg. Azóta is fováros egyetlen ifjúsági szabadido központja. Az akkori viszonyok között korszeru hang- és fénytechnikával volt felszerelve, és hatalmas szivattyúk biztosították a nagyterem folyamatos levegocseréjét. A belso dizájn azóta is igen sok vitát váltott ki, hiszen a színtiszta betonfallal, amin látszanak a zsaluzásra használt deszkák nyomai, szinte "feleseltek" a piros ajtók, amelyek mindegyike népmuvészeti ihletettségu madár-virág festéssel volt díszítve. A szabadtéri színpad fedésének acélszerkezete és ponyvaborítása Majoros Gábor építész munkája. Ez annyira stabil építmény volt, hogy több mint húsz évig állt ellen az idojárás viszontagságainak. 2006 augusztusában azonban nem bírta tovább, és a vihar a Whitesnake együttes koncertje elott széttépte a ponyvát. Ám a szerkezet statikailag semmit nem károsodott. Azóta Majoros eredeti tervei alapján és az o irányításával már új ponyva épült a hibátlan szerkezetre. Az épületben "U" alakú elocsarnok fogja közre a nagytermet. Az U egyik szárában 3 klubszoba található. 930 m2-es (2500 férohelyes) nagyterme, hatalmas - 6000 fot befogadó - szabadtere, 3 klubszobája helyt adott és ad ma is rock-, jazz- és folkkoncerteknek, százféle gyermekprogramnak, divatbemutatóknak, vásároknak, kiállításoknak és még ki tudja, mi mindennek.

Itt muködik a fováros legnépszerubb bolhapiaca is.

Forrás: www.petoficsarnok.hu
Megközelítés
 Ide jön majd a felszíni közlekedésrol az infó magyarul (menetrend).

  A hosök tere felé vezeto, Városligeten áthaladó kerékpátrúton haladva juthatsz el a rejtekhez. (térkép)

  Parkoló: A közlekedési Múzeum elotti téren ingyenes parkolási lehetoség van.


 


Additional Hints (Decrypt)

clyba / bfmybc

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.