Skip to Content

This cache has been archived.

GeoGuy: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan.

Mocht de cache, of onderhoud van de cache, aan je aandacht ontsnapt zijn, en je de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via email.
Als de cache binnen 3 maanden hersteld of herplaatst is, wil ik de cache wel terughalen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

More
<

Heer Halewijn - Ballade van de maagdenmoordenaar

A cache by Dorine en Erik Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 10/5/2009
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size: regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

[Afstand 6 km.] Heer Halewijn - Ballade van de Maagdenmoordenaar. Een middeleeuwse mondeling overgeleverde ballade over Halewijn en Machteld.Deze cache is prima te combineren met een bezoek aan Dragonheart. Kijk voor meer informatie en openingstijden op de site van Dragonheart

LET OP: Per 08-03-2013 is de berekening van WP5 en de cachelocatie aangepast in verband met onderhoud aan de route.

Parkeer hier: N52 11.155, E 006 53.310
Heel lang geleden zorgde de boze Halewijn voor veel onrust in de bossen en op het open land. Hij kon zo mooi zingen met zijn betoverende lied dat ieder maagden meisje dat zijn gezang hoorde, hem absoluut moest volgen, waar hij ook heen ging.
Volg Halewijn naar WP1: N 52 11.104 E 006 53.359
Als Halewijn een meisje op die manier had gelokt, tilde hij haar achter op zijn paard, zijn schild hing hij aan het zadel en hij reed dan in wilde galop met haar het donkere bos in. Geen van deze meisjes keerde ooit weer terug.

Vraag A: De plek waar Halewijn het bos in reed is gemarkeerd met een houten paal. Welke kleur heeft de bovenkant van deze paal?
 • Blauw (A=25)
 • Oranje (A=23)
 • Groen (A=21)

Ga naar WP2: N 52 11.(A – 9)3, E 006 53.(2 * A + 10)0
Op een zekere dag hoorde Machteld, de dochter van een vorst, het verhaal over de boze Halewijn. Zij woonde samen met haar familie in het prachtige huis dat je nu voor je ziet. Machteld besloot Halewijn op te zoeken en haar zusters te wreken. En ze ging naar haar vader toe en sprak: "Lieve vader, laat mij naar Halewijn gaan!" "Nee, mijn lieve dochter, die daar heen gaan, keren niet terug!" Toen ging Machteld naar haar moeder en sprak: "Lieve moeder, laat mij naar Halewijn gaan!" "Nee, mijn lieve dochter, die daar heen gaan, keren niet terug!" Maar toen ze naar haar broer ging en sprak: "Lieve broer, laat mij naar Halewijn gaan", antwoordde deze: "Ga maar, mijn lieve zuster, ga maar. Maar denk om je eer en draag je kroon met waardigheid."
Vraag B: Op deze plek wordt eveneens een gruwelijke moord beschreven. In welk jaar vond deze moord plaats? (tel alle getallen bij elkaar op =B)

Ga naar WP3: N52 11.(B + 1)7, E 006 53.(B/2)93
Machteld kleedde zich mooi en maakte zich op alsof ze naar een feest ging. Ze droeg een zijden jurk en een met parels bezette mantel. Op haar hoofd droeg ze een gouden kroon. Ze ging naar haar vaders stal en zadelde het snelste paard. Schrijlings ging ze erop zitten en zingend reed ze langs de huizen door naar het bos.
Vraag C: Hoeveel “mensen” kwam Machteld hier tegen (gezien vanaf het pad=C)?

Ga naar WP4: N 52 11.1(C/2)7, E 006 54.(C*8)4
Diep in het bos kwam Halewijn Machteld tegen en sprak: "Wees gegroet, mooi meisje met de heldere ogen en het gouden haar!" Hij wendde zijn paard en reed samen met haar verder. Toen ze over een aantal bruggetjes kwamen, riep een witte duif: "Keer terug, mooi meisje, keer terug!"
Vraag D: Over hoeveel bruggetjes gingen Halewijn en Machteld? (=D)

Ga naar WP5: N52 10.8((D-1)*10 + 63), E 006 54.0((D-1)*30 + 26)
Maar Machteld reed verder zonder angst. Ze stopte zelfs even om van een vrucht te snoepen.
Vraag E: Welke vrucht plukte en at Machteld hier?
 • Braam (E=33)
 • Bosbes (E=35)
 • Appel (E=37)

Ga naar WP6: N52 10.8(E + 8), E 006 53.(E * 24 + 8)
Toen kwamen Halewijn en Machteld bij een grote vijver. De grond er omheen was donker van het bloed. Daar sprong Halewijn van zijn paard en spreidde zijn mantel in het gras uit. Hij vroeg de mooie Machteld bij hem te gaan zitten. Dat deed ze. Maar toen zij omhoog keek, zag ze in de top van een grote, donkere boom elf dode meisjes hangen. Halewijn zei: "Weldra zul jij de twaalfde zijn!" Hij keek haar recht in het gezicht om te zien of ze huilde, zoals de anderen hadden gedaan. Maar Machtelds blik was rustig en haar ogen bleven helder.
Vraag F: In welk soort boom hingen de elf dode meisjes?
 • Den (F=24)
 • Beuk (F=27)
 • Eik (F=22)

Ga naar WP7: N 52 10.(F * 25 + 10), E006 53.8(F * 3 + 3)
Omdat Machteld zo rustig bleef, werd Halewijn ongedurig en nam haar mee naar een andere plek. Eenmaal aangekomen op deze plek zei hij tegen haar: "Omdat jij de mooiste en dapperste van allen bent, mag jij je eigen dood kiezen. Zeg het maar, wil je bovenin deze eikenboom hangen of in het koele water drijven of wil je het blanke zwaard kussen?" "Dan kies ik het blanke zwaard, zoals dat past bij mijn hoofd!"
Vraag G: Wat voor soort water is hier?
 • Sloot (G=45)
 • Vijver (G=47)
 • Kanaal (G=41)

Ga naar WP8: N 52 10.(G + 8)0, E 006 53.7(G + 2)
“Dan neem ik je nu mee naar het huis van mijn grootouders”, zei Halewijn. Daar ging hij staan en trok zijn zwaard. Machteld stond echter voor hem en zei: "Trek je opperkleed uit opdat dat niet bedorven wordt, want meisjesbloed spuit erg ver." Hij deed wat zij vroeg, draaide zich om om het kledingstuk uit te trekken en legde zijn zwaard naast zich neer. Machteld greep het en zie: nog voordat hij zijn kleding uitgetrokken had, lag zijn hoofd al aan haar voeten. Toen begon het hoofd te spreken: "Ga terug naar de donkere boom waaraan de elf meisjes hangen. Daar staat een pot met zalf, doe die op mijn hals!" "Dat doe ik niet! Het hoofd van de moordenaar moet blijven liggen waar het ligt!" "Pak dan de hoorn die achter aan mijn zadel hangt en blaas erop!" "Dat doe ik niet, anders komen er andere moordenaars achter mij aan!" Ze pakte het hoofd van Halewijn bij zijn haren en naam het mee.
Vraag H: Wanneer is het huis van Halewijns grootouders gebouwd? (tel alle cijfers bij elkaar op =H)

Ga naar WP9: N52 10.7(H – 2), E 006 53.7(H + 4)
Aangekomen bij een stromend water pakte Machteld het hoofd en waste het in de bron. Daarna nam ze het hoofd en het zwaard mee. En ze reed verder langs een meerstammige boom, schrijlings in het zadel zittend.
Vraag I: Hoeveel stammen heeft de boom die Machteld passeerde, gezien vanaf de grond? (=I)

Ga naar WP10: N 52 10.(225 * I), E 006 53.78(I + 2)
Zingend reed ze door het bos. En kwam opnieuw langs de boom met de elf dode meisjes. Vlakbij het huisje waar Halewijn woonde, ontmoette ze zijn moeder en die vroeg: "Mooi meisje, heb jij mijn zoon ook gezien?" "Uw zoon Halewijn ging op jacht. Maar hij zal nooit meer jagen! Uw zoon, Halewijn, is dood. Ik heb zijn hoofd hier in mijn schoot, rood van het bloed is mijn jurk." En Machteld trok het zwaard en bedreigde daarmee de oude vrouw, zodat die er snel vandoor ging.
Vraag J: Voor het huisje van Halewijn, aan het begin van de oprijlaan, liggen keien. Hoeveel grote keien liggen hier? (=J)

Ga naar WP11: N 52 11.0(J * 2)1, E 006 53.3(11 – J)6
Machtelds lijf zat vol spanning en euforie. En samen met haar paard reed ze verder. Maar op deze plek nam ze even rust en genoot ze van haar overwinning en het prachtige uitzicht. Vanaf hier vervolgde ze haar weg naar huis.
Vraag K: Hoeveel richtingen kon Machteld hier op (inclusief daar waar ze vandaan kwam=K)?

Ga naar WP12: N 52 11.(4 * K + 4)2, E 006 53.(K)55
Fluitend reed Machteld verder tot ze voor de poort van haar vader stond. Ze blies op de hoorn als een held. Toen haastten haar vader en moeder, broer en zuster haar juichend tegemoet en jubelend groette ze iedereen.
Vraag L: Hoeveel stenen palen vormen de poort die Machteld passeerde? (=L)

Ga naar de cache:

N (E+A-I)° (C*I+K).((B*H)-(G+2*L))

E (K*(L/2))° ((J*F)-(K-C)).(G*H-G-(D-1)/2)


Alle edelen van het land werden uitgenodigd voor een groot feestmaal. Midden op de tafel stond het hoofd van Halewijn. En Machteld kreeg als beloning een kistje met kostbaarheden voor haar heldendaad!

Additional Hints (Decrypt)

Bznezq qbbe rra qvxxr rvx.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa) 

Find...

 • Heer HalewijnHeer Halewijn - Ballade van de Maagdenmoordenaar. Een middeleeuwse mondeling overgeleverde ballade over Halewijn en Machteld.

382 Logged Visits

Found it 341     Didn't find it 9     Write note 22     Archive 1     Temporarily Disable Listing 3     Enable Listing 2     Publish Listing 1     Needs Maintenance 1     Owner Maintenance 1     Post Reviewer Note 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 135 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.