Skip to content

Harry in het koepeltje Traditional Geocache

This cache has been archived.

De Wijngemachtigde: Best hoor. Het is leuk geweest.
Nu mogen anderen hier hun gang gaan.

More
Hidden : 05/17/2010
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

De cache ligt in een apart gelegen en relatief onbekend deel van de Haarlemmer Hout in Haarlem. Parkeren kan op
N 52º 21.963 E 004º 37.041
Vanaf daar is het een kort wandelingetje.
Het doel van deze cache is puur de kennismaking met deze plek in het bos, de daarmee gepaard gaande literaire beleving, en niet zozeer een lastige zoektocht naar de container.

For a brief English version, see below.


In de tuin van het voormalige buiten ‘Eindenhout’, grenzend aan de Haarlemmer Hout, staat een klein koepeltje, een zogenaamde folly. Een folly, in de architectonische zin van het woord is een eigenaardig bouwwerk zonder specifieke functie, maar gebouwd als ornamenteel element om het landschap te verfraaien, te veredelen. Het voegt iets toe aan het omringende terrein, maar dient verder geen ander doel.

Het koepeltje in de tuin (1925)

Dit Grieks-aandoende tempeltje, genaamd ‘Koepeltje Eindenhout’ is hier in 1915 door de familie Odijk geplaatst en is het allereerste bouwwerk in Nederland dat gemaakt was van gewapend prefab beton. Dat is ook één van de redenen dat het een rijksmonument is (het eerste rijksmonument dat geen gebouw was!). Dit voorkwam echter niet dat het koepeltje over de jaren geheel in verval raakte. In 1948 stortte het dak in, waarschijnlijk onder het grote gewicht van het beeld van de Sirene dat er bovenop stond. In 1963 kwam het bezit in handen van de gemeente Haarlem. In 1984 werd er een stichting opgericht om het koepeltje te renoveren. Dat leek niet te helpen en er werd in 2004 zelfs een sloopvergunning afgegeven. Echter, in 2007 werden de handen toch ineengeslagen tussen restauratiebedrijf Rescura, Stadsherstel Amsterdam en de gemeente Haarlem, toen bleek dat herstel toch mogelijk was door middel van een nieuwe restauratietechniek. Een van de zuilen diende als mal voor de overige zuilen. Het dak is niet teruggeplaatst, omdat de gemeente vreesde dat het een hangplek voor jongeren zou worden. Ook het beeld van de Sirene is dus niet teruggekeerd. De twee sfinxen (directe afgietsels van de beelden die voor het huis Eindenhout staan) moeten nog onder handen worden genomen.

Op 4 oktober 2009 werd de restauratie van het Koepeltje Eindenhout afgerond, en werd geboren Haarlemmer en ereburger Harry Mulisch gevraagd de officiële handelingen te verrichten. Hij was het die in de jaren 50 in het koepeltje had geposeerd voor een fotograaf omdat hij een foto achter zijn bureau te saai achtte, en dit een 'verrukkelijk oord' vond. Bij de gelegenheid in 2009 werd Harry Mulisch opnieuw verzocht te poseren zoals hij dat destijds ook had gedaan. Aldus geschiedde:
Harry in het koepeltje
Harry in de jaren 50 (links) en in 2009 (rechts)

Om deze cache te kunnen loggen hoef je in principe alleen maar het logboekje te tekenen. Achter Harry (in 2009) zie je een boom, die er nog niet stond in de jaren '50. Achter die boom, precies in het verlengde van de fotograaf met Harry, zit de cache verstopt in een nep peilbuisputje. Kijk, voordat je bukt even goed om je heen of er geen volk toevallig de hond aan het uitlaten is of anderszins bij het koepeltje aan het verpozen is.

Een verzoek:
Plaats bij je log* een foto van jezelf, of van één van je medecachers in de pose van Harry in het koepeltje (arm omhoog, gebogen rechterknie).
Als je er zin in hebt geef dan een literaire draai aan je 'found it' log. Laat je geest de vrije loop, laat dit koepeltje en de omgeving op je inwerken, laat de woorden vloeien, wees creatief! Een gedicht, een woordenstroom, een onverwachte beschouwing, een vrolijke kijk op de Nederlandse letteren, doe als Piet Paaltjens, rijm, dicht, bedenk je eigen blauwbilgorgel, etc. Alles is liefde, alles is mooi. Verras de lezer! Verras jezelf!

*Logs zonder foto en/of literair hoogstandje zullen niet worden verwijderd.
Omdat er zo ontzettend leuk gehoor wordt gegeven aan het verzoek tot een literaire draai en/of fraaie Harry-pose, zal ik telkens na 100 founds onder de cachers met een Harry foto een leuke geocoin verloten en een geocoin vergeven aan de cacher met de mooiste tekst.

Op 7 augustus 2010 werd de 100e found gelogd.
De winnaar in de Harry-foto loterij was spacefox met deze log van 23 mei 2010.
De winaar voor de mooiste log was hlm_skater met deze log van 20 juni 2010.
Op 2 mei 2011 werd de 200e found gelogd.
De winnaar in de Harry-foto loterij was OptEndeBende met deze log van 1 oktober 2010.
De winnaar voor de mooiste log was brulbeer met deze log van 11 augustus 2010.
Op 15 oktober 2011 werd de 300e found gelogd.
De winnaar in de Harry-foto loterij was Heij_five met deze log van 9 juni 2011.
De winnaar voor de mooiste log was drabber met deze log van 6 juni 2011.

English
Please park at N 52º 21.963 E 004º 37.041. From there it is only a short walk to the cache. The goal of this cache is merely to let you enjoy the place, not so much letting you have any difficulties finding the container. What you see here is a so-called folly, being placed here as an attribute to enhance the beauty of the surroundings. It has recently been restored and in October 2009 famous Dutch writer Harry Mulisch officially announced the finalisation of the restoration. He posed in the folly as he had done in the fifties (see pics left and right).
It would be highly appreciated if you could add a photo to your log in which you, or one of your team members poses like Harry did and/or if you could turn your log into something literary interesting. Logs without pics or without such writing will not be removed.
You will find the cache behind the tree that you can detect behind Harry in 2009 (right photo); it is hidden under a lid of a fake ‘peilbuis’ with a green marking, close to the waterside. There is room for a small TB and/or some coins. Please check for muggles before you dive to the cache. Thanks.

Additional Hints (Decrypt)

Mvr grxfg.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)