Skip to Content

This cache has been archived.

Furcas: Door de gewijzigde situatie ter plaatse is de cachelokatie steeds lastiger te bereiken. Bovendien blijken meer en meer cachers moeite te hebben de cache te vinden. Ook als eigenaar kostte het me nogal wat moeite om de cache nu in handen te krijgen, in tegenstelling tot bij de plaatsing en eerder onderhoud. Dus bij deze een archivering.

More
<

Borg Vliethoven

A cache by Furcas Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 10/10/2009
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Datum laatste cache-controle: 18 mei 2013.

Vanaf het Vlotterspad langs het Damsterdiep heeft men een goed uitzicht op Borg Vliethoven. Borg Vliethoven en het omliggende terrein zijn niet vrij toegankelijk, het betreft privé-terrein.

Borg Vliethoven ligt op de zuidoever in een bocht van het Damsterdiep.

Borg Vliethoven

In Delfzijl ligt op de zuidoever in een bocht van het Damsterdiep de monumentale Borg Vliethoven met schitterend vrij uitzicht over het water. Aan de overzijde van het Damsterdiep is het zicht op het bos van Tuikwerderrak. Ooit stonden er tientallen borgen aan het Damsterdiep, tegenwoordig zijn alleen Ekenstein (Tjamsweer), Rusthoven (Tjamsweer) en Vliethoven overgebleven.

Het is onbekend wanneer Borg Vliethoven gebouwd is maar onderzoek heeft uitgewezen dat dit in de 17e/ 18e eeuw moet zijn geweest. De weg waar Borg Vliethoven aan is gevestigd was vroeger de stadsweg tussen Appingedam en Delfzijl, ten zuiden hiervan was vroeger het tichelwerk (de steenfabriek) gevestigd. Dit tichelwerk is in de twintigste eeuw volledig verdwenen, evenals de grote boerenschuur. Behalve de kastanjelaan zijn er in de overtuin twee aparte boomgaarden, elk met eigen vijver. In beide boomgaarden staan hoogstammige inheemse fruitbomen zoals zoete en zure Groninger kronen en bijzondere uitheemse fruitbomen zoals Blenheim en Present van Engeland. Verder staan er rondom Borg Vliethoven 43 meer dan honderd jaar oude knotlindes, die stuk voor stuk op de landelijke monumentale bomenlijst staan. Ook is er een eigen steiger met aanlegplaats.

De Borg Vliethoven heeft een grondoppervlak van tien bij twintig meter en is zeer symmetrisch ingedeeld met twee kamers links en rechts van de ingang. In totaal zijn er elf kamers, de hiervoor reeds vermelde vier op de begane grond, zes op de eerste verdieping en daarboven de grote zolder. Borg Vliethoven is een historische buitenplaats en vormt een herkenbare éénheid samen met de overtuin. Omdat het is gesitueerd aan openbaar recreatief vaarwater wordt Borg Vliethoven door Monumentenzorg vergeleken met de ‘buiten huizen’ langs de Utrechtse Vecht. De Stichting tot behoud van Particuliere Historische Buitenplaatsen beijvert zich voor Borg Vliethoven als een van de ruim driehonderd aangesloten particulier bewoonde historische buitenplaatsen in Nederland. Ook heeft het de status van rijksmonument.

Cache

Neem a.u.b. in overweging dat de cache in een stedelijke omgeving is geplaatst ondanks het feit dat de cache 24/7 toegankelijk is. Wanneer Muggles verdachte personen of het licht van zaklantaarns op onverwachte lokaties zien is de politie (te) snel gebeld. Helaas moet de cache dan worden verwijderd. Neem wel zelf een pen mee, deze zit niet in de cache. Foto’s worden op prijs gesteld, spoilers niet.

FTF : Twinlife
STF : BMSW
TTF : Tuutjefloiter

Additional Hints (No hints available.)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.