Skip to Content

This cache has been archived.

Sjanten: Cachen hjemtaget.

More
<

Reservatet - Skagen #9

A cache by Sjanten Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 5/22/2010
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size: regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:Reservatet - Skagen #9

Skagens Gren:

Området omkring Skagen By er et af de mest velkendte og vigtigste områder hvorfra forårstraækket af fugle op gennem Europa kan ses. Især er området kendt blandt fuglekiggere for det store tal af rovfugle og for de igennem tiden mange sjældne fugle der er trukket til Skagen.

Habitat:

Området nord for byen er kendetegnet ved et ret fladt mose- og hedeområde der strækker sig ud til kysten. Mod nordøst er der et stort sandområde som ender i den velkendte Skagens Gren, hvor det er muligt at stå med det ene ben i Skagerak og det andet i Kattegat. Syd for byen er landskabet et mix mellem plantager og klitter hvoraf nogle er rimeligt høje og dermed fremstår som gode steder at observere området og de trækkende fugle fra.

Fugle og dyreliv:

Allerede når vinteren så småt slipper sit tag, ofte I starten af marts, begynder fugletrækket nordpå. Sanglærke, Silkehale, Gråkrage, Husskade og mange flere dukker op. Efterhånden som vejret bliver varmere kommer Ringdue, Huldue og Misteldrossel. I april bliver antallet af trækkende arter støre for hver dag. Duer, kragefugle og især småfugle bliver stadigt mere talrige og Spurvehøge begynder at trække i rimelige tal. Det er på dette tidspunkt, at de første Fiskeørne viser sig på himlen over Skagen og uanset vejret trækker mod de Nordskandinaviske ynglepladser. I midten af april er der også gode chancer for at se Havørn og Kongeørn. På gode dage i april trækker hundretusindevis af fugle domineret af Bogfinke og Kvækerfinke. Havfugle, ænder, terner og måger trækker nu i store tal langs kysten nordpå.

I slutningen af april, starten af maj, kommer flere og flere af langdistancetrækkerne. Svaler, sangere og andre insektædere flokkes over Skagen. Starten af maj er højsæson for Fjeldvåge, Fiskeørn og Dværgfalk. Fluesnappere, Mursejler og Bynkefugle dukker op nogle dage senere og midt i maj kommer Havsanger, Kærsanger og Karmindompap fra syd. Også Hvepsevåge, Lærkefalk, Aftenfalk, Hedehøg og Sort Stork bliver set. Biædere og Gulirisk er regelmæssige gæster på denne tid. Trækket fortsætter ind i juni måned.
I juni begynder de lokale ynglefugle for alvor at være på plads. Karmindompap kan høres syngende i Ellekrattet og rundt om i reservatet. Tidligere ynglede også Markpiber i området, men desværre er den stort set helt væk nu. Flere af det åbne lands fugle yngler i reservatet og om natten kan man i plantagerne høre Natravnens snurren.

I juli og august tiltrækker strandene terner, måger og vadefugle som har afsluttet deres ynglesæson. På sensommeren stiger antallet af Almindelige kjover langs med kysten på jagt efter føde, som de røver fra andre måger- og ternearter. I efteråret når der er vestenvinde kan man være heldig at se Ride, Mallemuk, Suler og Storkjove. Ind imellem kan der forekomme mere sjældne arter som Almindelig Skråpe, Sabinemåge og stormsvaler. Fra midten af oktober kommer der store tal af alkefugle, især Alk og Lomvie, men også Søkonge og Lunde.
Det er I høj grad det store træk af rovfugle der har gjort Skagen til noget særligt for ornitologisk interesserede. Både antallet af forskellige arter og antallet af individer gør Skagen unik i forhold til andre europæiske træksteder. Forårstrækket starter i begyndelsen af marts og varer til ind i juni måned, hvor hver art har sit bestemte tidspunkt for hovedtræk. Antallet er meget afhængig af vejret, hvor det største antal trækkende rovfugle ses under østlige vindforhold. Mange af rovfuglene benytter sig af de opadgående termiske luftstrømme, der fører dem højt til vejrs uden at de skal bruge for meget energi. Derfor samles rovfuglene i såkaldte skruer der hvor der er den bedste opdrift, normalt over bakker og høje klitter. Disse skruer af rovfugle der på brede vinger snurrer rundt og rundt samtidig med at de langsomt stiger til vejrs er et syn man ikke bør gå glip af, hvis man er en tur i Skagen i maj-juni. Bortset fra spændingen ved rovfugletrækket over Skagen, så er området om foråret det rigtige sted at være, hvis man håber på at der dukker en sjælden fugl op. Bedste tidspunkt er maj-juni når der pumpes varme op til Danmark fra syd og sydøst. Nogle eksempler på disse sjældne arter i Skagen er Kejserørn, Steppehøg, Lille Skrigeørn, Lille Tårnfalk, Blå Glente, Rødrygget Svale, Lille Fluesnapper, Hætteværling og Gulgrå Værling.  

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

105 Logged Visits

Found it 86     Didn't find it 15     Write note 1     Archive 1     Temporarily Disable Listing 1     Publish Listing 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 5 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.