Skip to Content

<

Sliedrecht: griendwerkers

A cache by Basje en Basje Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 4/20/2010
Difficulty:
4 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size: regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Een wandeling van ongeveer 5 km door een fraai gebied van grienden en wilgenvloedbos.

Bovenstaand coördinaat is van de parkeerplaats, hier kun je je cachemobiel kwijt!LET OP!!!

Vanaf 1 november tot 1 april vaart het pontje NIET! De cache is wel beschikbaar, maar je zult met eigen vervoer (boot) naar de overkant moeten.


Deze cache ligt in het nationaal park De (Hollandse) Biesbosch. Voor meer informatie over De Biesbosch en over de recreatieve mogelijkheden in de Merwelanden: Nationaal park De Biesbosch en De Hollandsche Biesbosch


Om dit mysterie op te lossen vaar je over naar het Griendmuseumpad. Dat kan met het zonnepontje (een elektrisch voetveer op zonne-energie). Je kunt ook met een eigen vaartuig naar de overkant. Aanleggen kan in de buurt van N 51°48.178 E004°44.681. Dat punt is wel het verste punt van de route en je mag er maar een beperkt aantal uren liggen (3 uur).
Het zonnepontje vaart van maart tot en met oktober op dagen dat het Biesboschcentrum open is. Wilt u zeker weten of u naar de overkant kunt, check dan de openingstijden van het centrum: actief in de biesbosch. Bij extreem hoog water vaart het pontje niet. De eerste pont vaart om 9.45, daarna ieder half uur tot 16.45 (prijs: zie website biesbosch). De kaartverkoop is bij de balie van de bootverhuur.
Trek voor het lopen van deze cache voldoende tijd uit!!
Tip: je kunt bij de balie voor €0,50 een plattegrond kopen om je route/WP's op bij te houden.
Het griendpad is een laarzenpad. Houd daar rekening mee!

Helaas, hier mag de hond niet mee!

Pas in de zomer op voor bereklauw!!

Mocht je na deze wandeling zelf eens willen ervaren hoe het is om in een giendwerkershut te bivakkeren, klik dan hier.


Het lijkt misschien wat vreemd om een cache over Sliedrecht op het eiland van Dordrecht neer te leggen, maar vlak naast het gebied waar je naar toe gaat ligt de Sliedrechtse biesbosch, het gebied waar de griendwerkers uit Sliedrecht werkten. Van november tot en met april (als de wilgen kaal waren) trokken zij de Biesbosch in. Met gunstig tij roeiden zij naar de overkant om te werken op de wilgenakkers. Het was hard werken, want je werd per bundel wilgenhout uitbetaald.
Het was niet mogelijk om heen en weer te reizen. Daarom namen de mannen een plunjezak met eten en een schoon kledingstuk mee. Tijdens hun werk in het griend verbleven de mannen in griendwerkershutten.


griendwerkershut

griendwerker

het griendDe cache:

Na een week van hard werken zien de griendwerkers uit naar de zaterdag: terug naar Sliedrecht en met een volle geldbuidel naar huis! Maar dat valt tegen! Als ze in Sliedrecht aankomen heeft de griendbaas slecht nieuws: Er is geen geld. Al vlak na hun vertrek naar het griend had hij ontdekt dat de geldkist open stond...., en al het geld was verdwenen! Helaas, ze zullen moeten wachten tot de nieuwe lading rijshout verkocht is. En dan nog is het de vraag of er genoeg geld is voor iedereen.

Waar is het geld en wie is de dader?
De griendbaas heeft direct de diender geroepen. Maar die heet niet voor niets "snuggere Hannes"! Echt uitblinken in het oplossen van moeilijke zaken doet hij niet en het verbaasd dan ook niemand dat hij nu het spoor reeds bijster is.
Nu de griendwerkers weer terug zijn uit het griend worden ook zij ondervraagd, maar de conclusie van Snuggere Hannes is duidelijk: Hij kan er geen touw aan vastknopen.....

Maar daar kan Slimme Corné niet mee leven! Hij heeft een groot gezin en er moet brood op de plank komen! Het is hem er alles aan gelegen om de dief te vinden. Daarom gaat hij, al is hij nog zo moe van het zware werk in het griend, toch nog zaterdagavond (lopend) naar Papendrecht waar neef Teunis woont. Die is diender in Dordrecht en staat bekend om zijn "hersens". Als er iemand is die hem helpen kan, is het neef Teunis wel!

Corné vertelt Teunis van de diefstal en van Snuggere Hannes die het hele geval niet op weet te lossen. "Ah", zegt Teunis, "Hier houd ik wel van! We zullen sporen natrekken en onze hersens laten kraken en je zult zien: Dit lossen wij samen op! Welke gegevens hebben wij?"

Corné weet het volgende: Het geld MOET op het eilandje zijn. Hij heeft namelijk een munt op het eiland gevonden!

Tijdens de oversteek naar het griend twee weken geleden waren er drie mannen die opvielen:

- Handige Henkie had een grote bobbel onder zijn jas: "Een extra deken, de vorige keer had ik het zo koud." Maar Corné kan zich niet herinneren die deken later in de griendhut gezien te hebben. Waar is die gebleven? Was het wel een deken?

- Klaas van d'n Diek had een erg grote en volle knapzak bij zich. En die was flink zwaar. Man, wat liep die man te sjouwen! "Extra brood",mompelde hij, "van al dat harde werken word ik te mager..." Maar wat heeft hij met dat brood gedaan? Niemand heeft hem ervan zien eten. Had hij het soms verstopt zodat de anderen het niet zouden kunnen afpikken?

- En dan Buur Piet nog. Die was zo dik! Het leek wel of hij een heel varken had opgegeten. "Extra kleren" was zijn verklaring. "Hard nodig nu het kouder wordt. Ik mot geen stijve botten krijgen." Maar later toen hij aan het werk was, waren al die kleren verdwenen....Niemand heeft ze meer gezien en Piet wilde er niets meer over horen. Waar heeft hij ze gelaten?

Teunis besluit een praatje met Snuggere Hannes te gaan maken. Die laat hem de verklaringen van Henkie, Klaas en Piet lezen:

Henkie:
Altijd moeten ze mij hebben, maar ik heb het echt niet gedaan! Ik ben samen met de anderen overgevaren en toen rechtsaf het eiland opgelopen. Na de hoge brug ging ik rechts. Even verderop staat een oude keet, omdat we die niet meer gebruiken is het daar altijd rustig. Ik zit er vaak te genieten van de rust en de vogels en dieren die hier leven. Niks tegen de anderen zeggen, hè, ik wil niet dat ze me uitlachen omdat ik naar de vogels kijk!
Die bobbel? dat was m'n deken. Als je zo stil zit kan het knap koud zijn. Ik leg hem altijd in de keet. Ga maar kijken, hij ligt er vast nog wel.

Klaas::
Met z'n allen zijn we naar de overkant gegaan. Het was nog vroeg, dus had ik geen zin in een praatje. 's Morgens ben ik niet op z'n best, weet je. Daarom wilde ik rust om me heen. Toen we aan de overkant waren zei ik tegen de jongens:"Lopen jullie maar naar achteren, ik maak het stuk griend hier wel af." Ik hou er wel van om alleen te werken. Dus aan de overkant aangekomen ging ik het pad rechtdoor, recht de griendakker in.
Mijn knapzak? Wat daar in zat? Brood! Natuurlijk had ik geen zin om dat mee naar de keet te nemen! Kun je denken! Dan komen ze allemaal aan je kop zeuren dat ze ook wat willen hebben. Die jongens hebben altijd honger. Tijdens schafttijd heb ik bij een boom zitten eten. Later ben ik doorgelopen - gewoon via het pad. Het derde bruggetje liet ik links liggen. Daar ging ik rechtdoor . Bij de hoge brug ging ik rechts en zo kwam ik in de loop van de middag weer bij mijn makkers.

Piet:
Na de overvaart ben ik met Henkie samen rechtsaf het eiland op gegaan. Bij het eerste bruggetje ging Henkie over de brug, maar ik ging rechtdoor. Dat is korter. Omdat Henkie direct links ging, zag ik hem even later weer voor me lopen. Ik wilde alleen zijn, daarom heb ik hem niet ingehaald. Ik heb een poosje op een boomstam gezeten (niet verder vertellen hoor!) en daarna ben ik naar de hoge brug gelopen: 11 treden omhoog en 11 treden weer omlaag. Na de hoge brug ben ik linksom gegaan. Henkie zag ik niet meer. Het was warmer dan ik dacht, dus ben ik rechtstreeks naar de keet gelopen. Daar heb ik mijn extra kleren uitgetrokken en in mijn kist gestopt. Het bleef de hele week vrij warm, ik heb ze niet meer nodig gehad. Ga maar kijken, dan zul je ze zeker in mijn kist vinden!
Kruip in de huid van Slimme Corné en los de geldroof op!
Met behulp van bovenstaande gegevens en onderstaande WP's is het mogelijk het geld boven water te krijgen!
Lees het verhaal goed door (controleer vanaf het beginpunt de verklaringen van de verdachten !!),loop de route en vind een antwoord op de volgende vragen:

  1. Slechts één verdachte spreekt de waarheid. Wie?
  2. Wat zat er in de knapzak van Klaas?
  3. Bij welke WP is de dief als enige geweest?
  4. Waar ligt de buit waarschijnlijk verstopt ? (foto)
  5. Wie is de dader?


Bij de WP's met een * vind je extra informatie. Let daarvoor op de foto's onderaan de pagina. Niet alle foto's zijn bewijsmateriaal, kijk dus goed welke je kiest!

WP 1: N 51°48.387 E004°45.759
Wie zitten hier graag?
Neem de waarde van de eerste letters van hun namen en trek die van elkaar af (uitkomst moet positief zijn) = A =
Het laatste cijfer van het jaartal = B =

WP 2: N 51°48.AB9 E004°45.BA0
Bewijs-punt: zie verklaringen van de daders.

* WP 3: N 51°48.A32 E004°45.2B8
Schafttijd!!??
Welke foto is hier genomen? = C =

WP4: N51°48.517 E004°45.19B
Bewijs-punt: zie verklaringen van de daders.

WP 5: N 51°48.5C3 E004°45.0A5
Hoeveel treden omhoog?
Neem het eerste cijfer van dit getal = D =

WP 6: N51°48.503 E004°45.0D7
Hoe heet dit nog in gebruik zijnde griend?
Neem de cijferwaarde van de eerste letter (van de naam, niet van het lidwoord). Bord is verdwenen, antwoord: De Sterling.
Het tweede cijfer van dit getal = E =

WP 7: N 51°48.A0D E004°44.7A5
aantal schroeven + het aantal bouten =
Het laatste cijfer van dit getal = F =

* WP 8: N 51°48.37B E004°44.7AC
Welke foto is hier genomen? foto ... + 1 = G =
Het aantal ruitjes boven de deur + 1 = H =

WP 9: N 51°48.CEB E004°44.GDC
Je staat hier bij een keet. Bij WP 9 stond je ook al bij een keet.
Hoe heet het type keet van WP 9?
De cijferwaarde van de tweede letter = J =

In welk jaar zag het griendketenbesluit het licht?
Het laatste cijfer van dit jaartal = K =

* WP 10: N 51°48.CFE E004°44.GDJ
Welke foto is hier in de buurt gemaakt?

WP 11: N 51°48.DEC E004°44.BGE
In het weekend is deze keet regelmatig open voor bezoek.

WP 12: N 51°48.DCG E004°44.KKD
Bewijs-punt: zie verklaringen van de daders.

Weet je al wie het geld gestolen heeft? Weet je ook bij welke WP hij het verstopt heeft? Dan kun je nu berekenen waar de cache ligt!
Er hoort hier een bank te staan, mocht deze er niet (meer) zijn, loop dan even door tot aan de eerste brug, daar staat er zeker één. .

  • Antwoord vraag 1: De cijferwaarde van de eerste letter van zijn naam = O =
  • Antwoord vraag 2: Het aantal letters van dit woord = P =
  • Antwoord vraag 3 = Q =
  • Antwoord vraag 4 = R = (bij WP)....
  • Antwoord vraag 5: Het aantal letters van zijn naam = S =


De cache ligt op:

N 51°48.SO(Q-R) E004°45.S(P-S)(O/S)


Je mag hier niet buiten de paden komen. De cache ligt dan ook vlak naast het pad!

Succes!!

klem/strik

jenever

broodde buit 1 ??

de buit 2 ??

griendwerkerMet dank aan:

Arjan, heel tof dat je wilde helpen!!
SBB voor het mogen leggen van deze cache.
Spekkie en Sproet voor het proeflopen!

Additional Hints (Decrypt)

Pvwsrejnneqr ina qr yrggref: N=1 , O=2 , P=3 , ram.

Qr nagjbbeqra yngra mvpumrys pbagebyrera!

Pnpur: rrefg xnagryra! Mrg urz bbx jrre bc qrmrysqr znavre greht.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa) 

Find...

141 Logged Visits

Found it 117     Didn't find it 6     Write note 12     Temporarily Disable Listing 1     Enable Listing 1     Publish Listing 1     Needs Maintenance 1     Owner Maintenance 2     

View Logbook | View the Image Gallery of 102 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.