Skip to Content

This cache has been archived.

Masterchef: FIN - THE END - EINDE

Masterchef

More
<

Polderlandschap

A cache by Masterchef Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 04/24/2010
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Polderlandschap

Droogmakerij
De regering gaf de voorkeur aan de uitvoering van de zuidoostelijke polder boven die van de zuidwestelijke polder, en daarmee ook aan een snelle aanleg van Lelystad, de toekomstige hoofdstad van de Zuiderzeeprovincie. In het inrichtingsplan stond de landbouw niet langer centraal en de ontwerpers gingen op zoek naar een meer gevarieerd landschap.
 
Bossen
Vanwege de toenemende vraag naar recreatiegebieden werden in de ontwerpen steeds meer bosstroken opgenomen. Er kwamen flinke bossen in de hoeken en aan de randen van de polder en rondom Lelystad. Het aantal dorpen dat werd voorgesteld, werd tussen 1954 en 1965 teruggebracht van tien naar drie. Dit was onder meer een gevolg van de voortgaande mechanisering en de grotere mobiliteit van de boeren.
 
Onduidelijk toekomstbeeld
In het commissierapport De ontwikkeling van het Westen des Lands (1958) stond dat Lelystad en andere kernen in de polders de toekomstige bevolkingsgroei in de Randstad zouden moeten opvangen. In 1959 kreeg Cornelis van Eesteren de opdracht een stedenbouwkundig ontwerp voor Lelystad te maken, op basis van een stad van vijftigduizend inwoners - en een mogelijke groei naar honderdduizend inwoners. Hierin faalde hij jammerlijk. Bij de opdrachtgevers ontbrak een duidelijk toekomstbeeld en men was het niet eens over de opgave. Hierdoor werd vijf jaar lang tevergeefs aan een reeks van voorstellen gewerkt. Pas in 1969 verscheen het Structuurschema voor Lelystad van de Planologische en Stedenbouwkundige Commissie.
 
 
Cache lokatie
Op deze lokatie staat u aan een van de lange rechte wegen die de polder kent.
Ook kunt u hier een van de rechte tochten zien met een van de vele stuwen die de polder heeft.
Natuurlijk kunnen we de windturbines niet vergeten, ook de staan hier.
Tevens kunt u de vlakke akkers zien maar ook een van de vele fruittelers.

Houd u er rekening mee
  • Dat u de cache op de zelfde manier weer terug plaatst.
  • Dat u voorzichtig bent met de behuizing van deze cache!
  • Dat uw hond wel mee mag mits aangelijnd!
  • Dat u als in veel Nederlandse natuurgebieden gebeten kunt worden door teken. Ongeveer 10- 15% van de teken in Nederland is besmet met bacteriën waardoor u de ziekte van Lyme kunt oplopen. Na besmetting vormt zich binnen enkele dagen een rode ring of vlek rond de plaats waar de teek zat. Later kunt u zich grieperig voelen. Om teken te beletten zich in u vast te bijten, is het raadzaam om in bos en heide afsluitende kleding te dragen. Thuisgekomen is het verstandig na te gaan of zich teken op uw lichaam bevinden.
Zou u zo vriendelijk willen zijn om geen spoiler's in uw log te vermelden.
 
trash bag
Help Nederland schoon houden  "Cache In Trash Out"
Als u aan het Geocachen bent neem dan het zwerfaval wat u op uw tocht tegenkomt even mee.

Additional Hints (No hints available.)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.