Skip to Content

<

CAB13 - Kálvin Center

A cache by TeamGBGA, maintained by kanga021 Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 06/17/2010
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

link



Built Épült
2001-2003
Architect Építész
Virág Csaba, Z. Halmágyi Judit, Fehér Zoltán
Area Terület
8.600 m2
Listing Leírás
Kálvin square, located on the southern perimeter of the City, completely lost its former character after the Second World War: the square walls were replaced by war gaps and the space in between became a traffic junction. Development on the vacant parcels began after the change of regime in 1989; the first buildings were Hotel Korona and the blocks of Kálvin Center. The original plans for the office centre site were significantly modified due to the authorities' orders and regulations: the glass surfaces slanting towards the square disappeared, the reconstruction of a section of a palace designed by Miklós Ybl on the facade was not realized, and the roof of house No. 13 was cut off. The three glass blocks are however very unique and characteristic, which made them one of the most debated building ensembles of their era.

"A telekvásárlástól számítva tíz évig húzódott a sokat kritizált Kálvin téri üveg-irodaház kálváriája. Az évek óta üresen álló irodaépület, a tulajdonos és a kivitelezo jogvitájának lezárultával, 2007. március 29-tol beköltözheto. A Kálvin tér 12-13 szám alatti épület már az engedélyezési eljárásban elakadt: a hatóság nem járult hozzá a tér felé dolo homlokzathoz, ezért azt át kellett rajzolni. A Virág Csaba tervei alapján 2001. tavaszán építeni kezdett modern irodaház a mélygarázs építésénél kapta a második pofont. A szomszédos ház homlokzata ugyanis megsérül, ezért tervmódosítás, majd helyreállítás következett. Közben a Virág Csaba és Z. Halmágyi Judit közös terveként jegyzett Kálvin tér 11. alatt kisebb tömb (KC11) nagyobb konfliktusok, leállások nélkül valósult meg. A beruházó és az engedélyezteto hatóság egyébként végig a nagyobb tömb alapkoncepciójának, valódi építészeti attrakcióinak „kigyomlálásán”, a koncepció lebutításán ügyködött. Így a végeredmény egy kompromisszumos, az építész eredeti terveitol eltéro produktumot produkált. Alig fél évvel a munkálatok megkezdése után pedig az egész építkezést le kellett állítani, mert a szomszédos házak kéményét beárnyékolta a szerkezet. A füstcsövek magasítása után fél évvel újra dolgozhatott az osztrák kivitelezo, akinek idoközben megromlott a viszonya a szintén osztrák tulajdonossal. A Kálvin Center névre keresztelt irodaépület végül 2003-ban elkészül és rá egy évre meg is kapta a használatbavételi engedélyt. A leendo bérloknek azonban várni kellett, mert a tulajdonos minoségi kifogásokkal élt, a kivitelezo pedig az elmaradt pénzeket követelte: az egyezkedés a bíróságon folytatódott. A nyolcezerhatszáz négyzetméter összterületu ingatlan történetében azonban új fejezet kezdodött: a bíróság döntött és elkezdték az irodahelyiségek értékesítését. "

free counters

Additional Hints (Decrypt)

zátarfrf / pbeare

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)



 

Find...

2,090 Logged Visits

Found it 1,912     Didn't find it 80     Write note 13     Needs Archived 1     Temporarily Disable Listing 15     Enable Listing 15     Publish Listing 1     Needs Maintenance 42     Owner Maintenance 3     Update Coordinates 7     Post Reviewer Note 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 161 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.