Skip to content

Un tomb per Calaf : el cami del Rentador Multi-Cache

Hidden : 04/11/2010
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:  regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


[

 

[CAT] Un tomb per Calaf : el cami del Rentador

Us proposem un tomb pels voltants de Calaf : el cami del Rentador.

Aquest catxé forma part de la sèrie de catxés : Un tomb per Calaf.

Es tracta d' una volta circular d'uns 2,3 qms gairebé plans, on la meitat del recorregut és pista asfaltada i la resta caminet de terra. Durant el recorregut cal anar recollint una sèrie de pistes , entre elles dos microcatxés.

Podeu deixar el vostre vehicle a un parell de parkings: Al costat de les andanes de l'estació de tren o bé a l'antiga serradora , a la zona habilitada com a parking en motiu del mercat de Calaf que es cel.lebra els dissabtes i que us aconsellem visitar si teniu ocasió.

Us recordem breument la llegenda que ens explica que un emboirat dia de mercat feia tant fred que es varen congelar las paraules i tot va quedar en silenci fins al migdia on amb la sortida del solet es varen desglaçar totes de cop i varen originar un autèntic xirigall que ha portat a la famosa dita popular quan a un lloc hi ha molt de xivarri de dir: "això sembla el mercat de Calaf..."

Aneu fins el convent de Sant Francesc ,una joia , avui en procés de reconstrucció , que guarda en el seu interior un bonic claustre i que desde els inicis del 1700 ha estat un testimoni de la vida calafina i que amb aquesta restauració esperem poder tornar a gaudir.

Continuem pel cami de la depuradora i arribem a peu d'una torre de totxo que hi ha a mà dreta (veure foto). Avui ha perdut la seva funcionalitat original , però ens recorda quan antigament hi havia un molí de vent que accionava una bomba de pistons des d'on es bombejava l' aigüa cap als antics dipòsits del poble que es troben al castell, que també avui en dia està en procés de reconstrucció.


Veureu que la torre té una placa on hi figura un any. Preneu nota d'aquest nombre serà: HIJK

HIJK = any de la placa de la torre del rentador.

A la part baixa de la torre de totxo veureu una finestreta . En el seu interior a mà esquerra hi ha un micro que us guarda al seu interior la pista G


G=pista micro torre rentador.

Continueu pel cami un centenar de metres i a mà esquerra ,sota el cami teniu el rentador de Calaf, on us caldrà obtindre un parell de dades:

Baixeu les escales i compteu quants graons heu de baixar

F =nombre de graons a baixar.

També caldrà que compteu quants llocs per rentar hi ha actualment (pedres planes en forma de taula inclinades cap a l'aigüa) hi ha al rentador.

E=llocs per rentar.

Una pista per evitar confusions , ambdues xifres són nombres parells i sumen 14.

Si continueu pel cami arribeu a l'actual estació depuradora. A la seva entrada hi ha una placa de metacrilat. Compteu quantes lletres V hi ha al rètol.

D=nombre de lletres V del rètol depuradora.

També ens caldrà saber quants fanals com el de la fotografía hi ha a l'entrada.

C=nombre de fanals.

Si sou una mica tafaners aqui mateix teniu una curiositat , aneu uns 30m en direcció SE pel camp erm que hi ha al davant de l'entrada i podeu veure una curiosa construcció concava al terra en forma de cercle feta amb ceràmica (N 041º43,471  E 001º31.301). Es tracta de les restes d'una escultura efímera que es va realitzar en motiu d'una de les trobades d'escultors que es varen produir a Calaf durant els anys 1993 a 1996.

Reculeu uns metres i preneu el caminet que surt del costat de la granja i que mena cap una altra granja abandonada. Al passar aquesta segona granja tireu  pel marge cap a la dreta en direcció al bosquet i a un contenidor metál.lic verd que veureu al fons.

Un cop dalt del marge veureu un pou amb una sínia, abaix vora el camp. Té una roda metàl.lica rovellada. Quants radis té ?

B=nombre de radis de la roda de la sínia.

Arribeu a la zona del bosquet del rentador. En primer lloc a terra trobareu diferents plaques conmemoratives dels anys en que es va fer la festa dels nounats calafins , l'Arrela't com també de l'any que es va cel.lebrar l'aniversari de l'agermanament amb la població francesa de Soual

Aneu a l'extrem del bosquet més proper a la fàbrica, on hi ha l'amagatall del micro 2 , a les coordenades N41º43,630 E001º31,092.

A=pista micro 2 Bosquet.

Atenció en aquest micro també hi trobareu la pista X que correspon al catxé final de la sèrie completa "Un tomb per Calaf".

Amb totes aquestes pistes i aplicant sols sumes i restes a la formula següent ja podeu obtindre les coordenades finals del tresor, que són:

N41ºKB.(A+C)(F-H)(G-H) E001º3D,JH(A-B+2)

 • A=Pista micro 2 (Bosquet).
 • B=Nombre de radis de la roda de la sínia.
 • C=Nombre de fanals.
 • D=Nombre de lletres V del rètol.
 • E=Nombre de llocs de rentar.
 • F=Nombre de graons a baixar.
 • G=Pista micro 1 (Torre)
 • HIJK=Any placa torre.

Bona sort i que us agradi l'excursió.

Si voleu més informació de Calaf , podeu consultar la web municipal

 

 

[CAST] Un tomb per Calaf : el cami del Rentador

Os proponemos una vuelta por los alrededores de Calaf : el cami del Rentador. Este caché forma parte de la série de caches :"Un tomb per Calaf".

Se trata de una vuelta circular de unos 2,3 kms practicamente llanos, con la mitad del recorrido sobre pista asfaltada y el resto camino de tierra. Durante el recorrido se deberá tomar nota de una série de pistas , entre ellas dos microcaches.

Podeis dejar vuestro vehículo en cualquiera de los dos parkings indicados : El de la estación de RENFE o el de la antigua serradora en la zona habilitada como parking para el Mercat de Calaf que se celebra los sábados y que desde aqui os aconsejamos visitar si teneis ocasión.

Os recordamos brevemente la leyenda que nos cuenta como un dia de mercado y con una rigurosa niebla hacia tanto frio que incluso las palabras se congelaron y todo el mercado quedo en silencio hasta mediodia cuando con la salida del sol las palabras se deshelaron todas de golpe originando un jaleo que ha llevado a decir de un lugar cuando hay mucho ruido la expresión popular "Això sembla el mercat de Calaf..." (esto parece el mercado de Calaf).

Dirigios al Convento de Sant Francesc ,una joya arquitectónica, hoy en proceso de reconstrucción , que guarda en su interior un bonito claustro y que desde inicio del 1700 ha estado un testimonio de la vida calafina y que con esta restauración esperemos poder volver a disfrutar.

Continuad por el camino asfaltado de la depuradora y llegareis hasta una torre de ladrillo situada a mano derecha del camino (ver foto). Hoy ha perdido su funcionalidad original , pero nos recuerda cuando con un molino de viento se accionaba una bomba de pistones que bombeaba agua hasta unos antiguos depósitos municipales que se encuentran en el castillo , actualmente tambien en reconstrucción.

Mirad la placa situada en la torre y anotad el año que figura seran las pistas: HIJK

HIJK = año de la placa de la torre.

En su pared de ladrillo vereis una pequeña ventana , en ella  se encuentra un micro que guarda en su interior la pista G

G=pista micro torre.

Continuad por el camino un centenar de metros y a mano izquierda os encontrareis unos lavaderos: "el Rentador de Calaf", donde podreis obtener un par de datos:

Bajad las escaleras y contad cuantos peldaños debeis bajar.

F =número de peldaños a bajar.

Tambien será preciso contar el número de sitios para lavar que hay actualmente (losas de piedra planas en forma de tabla inclinada hacia el agua).
E= número de lugares para lavar.

Una pista para evitar confusiones , las dos cifras son números pares y suman 14.

Si continuais por el camino llegareis hasta la actual estación depuradora. En la entrada se encuentra una placa de metacrilato. Contad cuantas letras V hay en dicha placa.

D=número de letras V del rótulo de la depuradora.

Tambien deberemos contar cuantas farolas como la de la fotografía se encuentran en la entrada.

C=número de farolas.

Si soís algo curiosos cerca de aquí se encuentra una curiosidad , a unos 30m en dirección SE por el camp yermo situado ante la entrada podeís ver una construcción concava en el suelo con forma circular realizada con cerámica. Se trata de los restos de una escultura efímera que se realizó con motivo de uno de los encuentros de escultores que se produjeron en Calaf durante los años 1993 a 1996.

Retroceded unos metros y tomad el camino que hay al lado de la granja que se dirige a otra abandonada y al final a una fábrica. Al pasar esta segunda granja el camino se acaba. Tirad por el margen a derecha en dirección al bosque y en concreto a un contenedor metálico verde.

Una vez en lo alto del margen vereis un pozo con una vieja noria abajo a vuestra derecha. Tiene una rueda metálica vertical. ¿ Cuantos radios tiene esta rueda ?

B=número de radios de la rueda de la noria.

Llegareis a la zona habilitada del Bosquet del Rentador. En primer lugar podeís ver varios arboles con placas conmemorativas con motivo de las diferentes ediciones del Arrela't. Tambien podeis ver la del 10º aniversario del hermanamiento con la población francesa de Soual.

Id hasta el extremo más cercano a la fábrica donde se encuentra el escondite del micro 2 , en las coordenadas N41º43,630 E001º31,092.

A=pista micro 2 Bosque.

Atención en este micro tambien encontrareis la pista X que os servirá para el caché final de la serie completa "Un tomb per Calaf".

Con todas estas pistas y aplicando solo sumas y restas a la fórmula siguiente ya podeis obtener las coordenadas finales del tesoro:

N41ºKB.(A+C)(F-H)(G-H) E001º3D,JH(A-B+2)

 • A=Pista micro 2 (Bosque).
 • B=Número de radios de la rueda de la noria.
 • C=Número de farolas.
 • D=Número de letras V del letrero.
 • E=Número de lugares para lavar.
 • F=Número de escalones a descender.
 • G=Pista micro 1 (Torre)
 • HIJK=Año placa torre.

Buena suerte y que os guste la excursión.

Si quereis mas información sobre Calaf , podeis consultar la web municipal

Additional Hints (Decrypt)

[CAT] Zvpeb 1 Zntaègvp ratnovng. Ab hf ryrpgevsvdhrh...:Q ...éf oebzn ! Zvpeb 2 Fbgn crqen n pbfgng qry qneere qr shfgn. Pbeqban'g yrf fnongrf... Pngké svany pnvkn ebqban qr 25pz qr qvàzrger Cebc qr yn tebtn qr y'rfdhreen , ohfpn ry chag T. Ntnsn ry znaqb n qvfgàapvn v nzo nwhg qr yn svoen òcgvpn ... crfpn ! [CAST] Zvpeb 1 Zntaégvpb rapreenqb. Grarq phvqnqb ab ryrpgebphgnefr ... :Q ... ¡ éf oebzn ! Zvpeb 2 Onwb cvrqen ny ynqb qry úygvzb qr znqren. Ngngr ybf mncngbf. Pnpué svany pnwn zrgáyvpn pvyvaqevpn qr 25pz qr qvnzrgeb Prepn qr yn nznevyyn qr yn vmdhvreqn , ohfpn ry chagb T. Pbtr ry znaqb n qvfgnapvn l pba nlhqn qr yn svoen ócgvpn...crfpn !

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)