Skip to content

Esi-isien jalanjäljillä I Traditional Geocache

Hidden : 4/12/2010
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Tämä helpohko kätkösarja vie sinut tutustumaan Suomen esihistorian kannalta merkittävään alueeseen Iijoen varrelle. Kätkösarjan kaksi ensimmäistä kätköä (Esi-isien jalanjäljillä I ja II) ovat merkittävillä arkeologisilla kohteilla olevia tradeja, joista löydät myös viimeisen bonuspurkin (Esi-isien jalanjäljillä III) koordinaatit.

Iijokilaaksossa Pahkakosken voimalaitoksen ja Yli-Iin kirkonkylän välillä on poikkeuksellisen tiheä keskittymä esihistoriallisia muinaisjäännöksiä, jotka aiemmin ovat sijainneet Iijoen suistoalueella muodostaen vilkkaan kivikautisen asuinpaikka- ja kauppa-alueen. Nämä kivikautiset keskittymät ovat muodostaneet noin kahdentuhannen vuoden ajallisen jatkumon jokivarteen 5000-3000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua.

Irtolöytöjä Kierikin alueelta tunnetaan 1800-luvulta lähtien, mutta varsinasten arkeologisten kaivausten voi katsoa käynnistyneen vasta vuonna 1960, kun Iijoki valjastettiin sähköntuotantoon. Uusia kaivauksia on sittemmin toteutettu erityisesti 1990-luvulla sekä etenkin 2000-luvulla. Merkittävimpiä kaivauskohteita ovat olleet esimerkiksi Kuuselankaan ja Kierikinkankaan asuinpaikat, Korvalan kivikautinen rivitalo sekä Purkajasuon alue, josta on löydetty meripihkakorujen lisäksi muinaiseen kalastukseen liittyvää materiaalia. Tutkimusten kautta Yli-Iin kunnan alueelta tunnetaan lähes 300 erillistä, kivikautista asuinpainannetta, joista suurin osa sijaitsee Kierikin alueella. Painanteet sijaitsevat kolmellatoista eri alueella noin kuuden kilometrin matkalla Iijokivarressa. Esinelöytöinä alueelta tulee muun muassa meripihkaa, keramiikkaa, kiviesineitä sekä Suomen olosuhteissa poikkeuksellisen hyvin säilyneitä orgaanisia esineitä, kuten puusta valmistettuja liistekatiskoita.

Nykyään Kierikin kaivauksille pääsee osallistumaan kuka tahansa kiinnostunut yleisökaivausten myötä kesän kenttäkauden aikaan.

Kierikin alueen kivikautisiin esineisiin ja ylipäätään alueen esihistoriaan voit tutustua Yli-Iin Kierikkikeskuksessa (visit link) Myös tämän tekstin lähteenä on käytetty Kierikkikeskuksen nettisivuja sekä kaivausraportteja.

Additional Hints (No hints available.)