Skip to Content

<

SMS-3/4 "Fraeylemamolen"

A cache by GeDiFroBo Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 04/25/2010
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Dit is een eenvoudige traditional die onderdeel uitmaakt van een serie van 4 (dit is de derde) en een bonuscache.
Gedifrobo wil je graag alle zes molens van de Slochter Molenstichting laten zien,
maar door werkzaamheden bij de andere 2 molens blijft het voorlopig bij een serie van 4.SMS-1 Stel's Meuln
SMS-2 De Groote Polder Molen
SMS-3 Fraeylema Molen
SMS-4 De Ruiten

SMS "De Bonus Molen"


De Slochter Molen Stichting

Sinds 1967 zet de Slochter Molenstichting zich in voor het beheer en behoud van de oude windmolens op het grondgebied van de gemeente Slochteren. De stichting heeft haar naam ontleend aan die van de gemeente waar zij haar zetel heeft en daarmee is de reikwijdte van de inzet en bemoeienis van de stichting eveneens bepaald: molens die vallen binnen de grenzen van de gemeente Slochteren. Met de zorg voor zeven molens betekent dit geenszins een beperking.

De Slochter Molenstichting is een van de grootste molenbezitters van de provincie Groningen. De stichting heeft momenteel de zorg over de volgende molens:

De Groote Poldermolen, Slochteren (P)(L)
De Ruiten, Slochteren (P)
Bakker's Meulen, Slochteren (W)
Fraeylemamolen, Slochteren (P)
Windlust, Overschild (K)
Stel's Meulen, Harkstede (K)
Entreprise, Kolham (K)


De Fraeylemamolen

Aan de Groene Dijk in Slochteren staan nog drie molens. De molens zijn alle drie watermolens en waren nodig om het drassige gebied droger te maken en droog te houden. Slochteren ligt erg laag. Tot de twaalfde eeuw werd Slochteren "Slochtera" genoemd, wat laaggelegen streek betekend. De drie molens hebben hun functie verloren sinds de komst van het gemaal in Woudbloem.

De Fraeylema molen is de kleinste van de drie molens en werk in 1786 gebouwd. Evenals de andere watermolens heeft de molen een achtkantige bovenkruier.

Indien de molen voor bezoek is geopend wordt de Gemeentevlag van Slochteren gevoerd.

De molen werd in 1786 gebouwd voor de bemaling van de 'Groote Oosterpolder', in opdracht van Hendrik de Sandra Veldtman, heer van Slochteren en bewoner van de Fraeylemaborg. Door de storm van 9/10 november 1969 woei de gehele molen om en brak de gietijzeren bovenas. In het kader van de ruilverkaveling Slochteren werd een herstelplan voor de molen uitgevoerd en kon de molen in 1974 weer voor de bemaling in gebruik worden genomen. De bovenas is afkomstig van de in 1969 gesloopte molen van de Besheerpolder te Lutjegast, gem. Grootegast. In januari 2004 is de molen door de Fa. Molema voorzien van een nieuw bovenwiel en is de vang gerepareerd en opnieuw afgesteld.
Meer informatie over deze molen kun je vinden in de molendatabase.


Let op ! Ga niet door het hek tenzij de molenaar aanwezig is. (een klein stapje overzij mag wel hoor)
Parkeer de auto aan de straat, niet op het stukje grond naast de molen want dat is van de bewoner van het huis erachter. (niet verbonden met de SMS). Wees niemand tot last.
In de cache zit ook een bonusgetal die je moet bewaren totdat de hele serie compleet is en de bonuscache klaar is. !


Algemeen:

Wij besteden veel aandacht aan de kwaliteit van onze containers. Daarbij kiezen we voor grote waterdichte containers en alle ruilspulletjes kopen we nieuw en stoppen we in plastic 'grip'zakjes. Zo blijft alles schoon.
We willen jullie vragen mee te werken aan het in stand houden van de inhoud en de kwaliteit daarvan. Want regelmatig zijn de containers weer helemaal leeg en alleen nog gevuld met rommel.
Als je iets neemt, geef dan ook iets terug. En neem het zakje niet mee, maar gebruik deze om het ding dat je hebt teruggestopt daarin te doen.

We willen toch allemaal graag nette schone spullen in een container aantreffen?

Additional Hints (No hints available.)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.