Skip to Content

This cache has been archived.

GeoGuy: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan.

Mocht de cache, of onderhoud van de cache, aan je aandacht ontsnapt zijn, en je de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via email.
Als de cache binnen 3 maanden hersteld of herplaatst is, wil ik de cache wel terughalen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

Met vriendelijke groet,
GeoGuy
Geocaching.com Community Volunteer Reviewer

More
<

Magie van de Baronie

A cache by Team MenM Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 6/19/2010
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:Deze beschrijving is voor het laatst aangepast op: 7 april 2013.

Deze cache is bedoeld als fietsroute en is ongeveer 15 kilometer lang. De cache kan ook per auto gedaan worden en voor de echte bikkels natuurlijk ook wandelend. De route voert door een gedeelte van de Baronie van Breda en voert u langs enkele leuke en gastvrije plekjes.

Geschiedenis van de Baronie:
De Baronie van Breda is een landstreek rondom de Nederlandse stad Breda. De naam duidt aan dat de streek bezit was van de Heren van Breda. De Baronie grensde in het oosten en zuiden aan de Kempen, in het zuiden aan het graafschap Hoogstraten, in het westen aan het Land van Rijen en aan Oudenbosch en in het noorden aan het graafschap Holland.

In 1287 werd de heerlijkheid Breda als volgt verdeeld tussen de nakomelingen van de twee dochters van Godfried II (overleden in 1216):

-de nakomelingen van Sophia, die gehuwd was met Rasso van Gaveren, kregen Breda
-de nakomelingen van Beatrix, die gehuwd was met Arnold van Wesemael, kregen Bergen op Zoom, het latere markiezaat.

In 1327 werd de Baronie uit geldnood verkocht aan het Hertogdom Brabant door Gerard van Raseghem. Isabella van Schoten, de erfgename van de Baronie, protesteerde samen met haar zussen tegen deze verkoop. Filips VI van Frankrijk werd in 1334 aangesteld als scheidsrechter. De koop werd ongedaan gemaakt.

Willem van Duivenvoorde, een halfbroer van Jan I van Polanen, verwierf in 1322 Graafschap Strijen. Hiermee ook de daarbij behorende goederen en bezittingen in erfelijk bezit.

In 1342 werd het pandschap gekocht van de dorpen Baarle, Alphen, Gilze en Ulvenhout. Hij werd hierdoor een leenman van de Hertog van Brabant. De Hertog verkeerde steeds in geldnood en had de Baronie in 1339 als onderpand overgedaan aan Jan van Polanen.

In 1403 kregen de graven van Nassau het gebied in hun bezit. Jan III van Polanen was onder meer Heer van Breda, en in 1403 huwde Engelbrecht I van Nassau met Johanna van Polanen, de enige dochter van Jan III. Zo verkreeg Engelbrecht de titel Heer van Breda.

Uiteindelijk erfde Willem van Oranje de Baronie; dat verklaart de verbondenheid van de Nassaus met Breda. Aangezien de Heerlijkheid Breda een zogenoemde "Hoge heerlijkheid" was (dat wil zeggen: een heerlijkheid waar de heer ook rechtsprekende macht had) werd de heerlijkheid later, net als alle andere hoge heerlijkheden, Baronie genoemd. De heer werd daarmee Baron.

De Baronie werd in 1795 opgeheven, en verviel toen aan Bataafs-Brabant, wat een onderdeel was van de Bataafse Republiek. De naam werd daarna topografisch nog geruime tijd, en af en toe ook thans nog wel, gebruikt voor de streek rondom Breda.

bron Wikipedia
Nadrukkelijk vermelden wij dat de landeigenaar toestemming heeft gegeven de cache te loggen tussen zonsopkomst en zonsondergang. Wilt u zich hier a.u.b. aan houden?

Op de topcoördinaten kunt u uw auto parkeren, hier is normaal gesproken voldoende ruimte om uw auto te parkeren. Er is in deze cache sprake van vaste WP's. Bij elk WP, behalve WP's 7 en 10 vindt u een TAG met een aanwijzing welke tot de cachecoördinaten of tot de cijfercode van het slot leiden. De cache is namelijk beveiligd met een 4-cijferig slot. De code die u nodig heeft om het slot te openen is GHJK . Voor de coördinaten van de WP's verwijzen wij u graag naar onderstaande additional waypoints. Bij WP's 7 en 10 moet u een vraag beantwoorden.

De opgave voor de cache coördinaten luidt: N 51° 33.ABC E004° 41.DEF

Zowel voor als na de cacheroute, indien het horecagedeelte is geopend, kunt u desgewenst gebruik maken van de gastvrijheid van de familie Quicken van Camping Liesbos, van wie wij toestemming hebben om de topcoördinaten als parkeergelegenheid aan te wijzen. Veel plezier met de cache!

Niet alle heerlijkheden onderweg zijn op alledag open. Ben je van plan in het weekend te gaan en een bezoekje te brengen, dan is het verstandig om op zaterdag te gaan. Op zondagen zijn de aangegeven lokaties namelijk dicht.

free counters

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

178 Logged Visits

Found it 154     Didn't find it 3     Write note 12     Archive 1     Temporarily Disable Listing 1     Publish Listing 1     Owner Maintenance 4     Post Reviewer Note 2     

View Logbook | View the Image Gallery of 21 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.