Skip to Content

<

SMS-4/4 "De Ruiten & Bakkers Meulen"

A cache by GeDiFroBo Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 04/30/2010
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Dit is een eenvoudige traditional die onderdeel uitmaakt van een serie van 4 (dit is de vierde) en een bonuscache. Gedifrobo wil je hiermee graag de zeven molens van de Slochter Molenstichting laten zien.

Deze cache laat je twee molens zien, De Ruiten (Poldermolen) en Bakker's Meulen (Weidemolen)


SMS-1 Stel's Meuln
SMS-2 De Groote Polder Molen
SMS-3 Fraeylema Molen
SMS-4 De Ruiten

De Slochter Molen Stichting

Sinds 1967 zet de Slochter Molenstichting zich in voor het beheer en behoud van de oude windmolens op het grondgebied van de gemeente Slochteren. De stichting heeft haar naam ontleend aan die van de gemeente waar zij haar zetel heeft en daarmee is de reikwijdte van de inzet en bemoeienis van de stichting eveneens bepaald: molens die vallen binnen de grenzen van de gemeente Slochteren. Met de zorg voor zeven molens betekent dit geenszins een beperking.

De Slochter Molenstichting is een van de grootste molenbezitters van de provincie Groningen. De stichting heeft momenteel de zorg over de volgende molens:

De Groote Poldermolen, Slochteren (P)(L)
De Ruiten, Slochteren (P)
Bakker's Meulen, Slochteren (W)
Fraeylemamolen, Slochteren (P)
Windlust, Overschild (K)
Stel's Meulen, Harkstede (K)
Entreprise, Kolham (K)


De Ruiten molenAan de Groene Dijk in Slochteren staan nog drie molens. De molens zijn alle drie watermolens en waren nodig om het drassige gebied droger te maken en droog te houden. Slochteren ligt erg laag. Tot de twaalfde eeuw werd Slochteren "Slochtera" genoemd, wat laaggelegen streek betekend. De drie molens hebben hun functie verloren sinds de komst van het gemaal in Woudbloem.

Het waterschap De Ruiten (410 ha.) heeft in de loop der tijd nogal wat te stellen gehad met zijn molens: de huidige molen werd gebouwd ter vervanging van een op 12 december 1934 afgebrande molen. Deze was op zijn beurt de opvolger van een poldermolen die in juli 1854 afgebrand. Die afgebrande molen dateerde uit 1786. De huidige molen van 'De Ruiten' werd in 1935 gebouwd door de gebroeders A. en K. Dreise (Woltersum/Harkstede). Voor de bouw werd gebruik gemaakt van de in 1935 afgebroken poldermolen van de Zandwerfpolder onder Hellum, aan de zuidzijde van het Schildmeer.
Meer informatie over deze molen kun je vinden in de molendatabase.


Bakkers Meulen


Introductie: Tot voor kort was er nog niet zoveel informatie beschikbaar over deze molen. Delen van deze tekst zijn van de hand van de heer P. Groot te Winsum, die in breder verband onderzoek heeft verricht naar Zaanse molentjes in onze provincie. Hij kwam daarbij ons molentje tegen en heeft de gegevens aan ons verstrekt. Het molentje krijgt zo een grotere belevingswaarde.
Als u dit molentje voor het eerst ziet bent u zich wellicht niet bewust van het bijzondere karakter. Het is immers maar klein en lijkt meer op een tuinmolen dan op een ´heuse´ molen. Niets is minder waar: dit soort molentjes kwamen in de 19e en 20e eeuw op grote schaal voor in geheel Nederland, en dus ook in de provincie Groningen.
Het betreft een zogenaamd weidemolentje dat als aanbrenger werd geplaatst in een wat lager gelegen deel van een polder. Onder aanbrenger wordt verstaan dat zo´n molentje het dieper liggende water op polderpeil brengt, waardoor de grote molen wordt ondersteund in het op peil houden van het waterniveau in de gehele polder.

Let op ! Ga niet door het hek tenzij de molenaar aanwezig is. (een klein stapje overzij mag wel hoor)
Parkeer de auto aan de straat, niet op het stukje grond naast de molen want dat is van de bewoner van het huis erachter. (niet verbonden met de SMS). Wees niemand tot last.

Algemeen:

Wij besteden veel aandacht aan de kwaliteit van onze containers. Daarbij kiezen we voor grote waterdichte containers en alle ruilspulletjes kopen we nieuw en stoppen we in plastic 'grip'zakjes. Zo blijft alles schoon.
We willen jullie vragen mee te werken aan het in stand houden van de inhoud en de kwaliteit daarvan. Want regelmatig zijn de containers weer helemaal leeg en alleen nog gevuld met rommel.
Als je iets neemt, geef dan ook iets terug. En neem het zakje niet mee, maar gebruik deze om het ding dat je hebt teruggestopt daarin te doen.

We willen toch allemaal graag nette schone spullen in een container aantreffen?

Je bent nu vlakbij het startpunt van onze multi Duivelseiland GC15KPQ

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

894 Logged Visits

Found it 872     Didn't find it 1     Write note 17     Publish Listing 1     Owner Maintenance 2     Update Coordinates 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 99 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.