Skip to Content

This cache has been archived.

Walnus: .

More
<

Unohtumaton talvileiri

A cache by Walnus Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 08/20/2010
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Leirinkangas –nimisellä hiekkaisella mäntykankaalla on 1700-luvun sotilasleirin jäännöksiä. Lappeelle johtava tie kulki Myllykylän ohi jo 1700-luvulla, ja v. 1741–42 ns. Hattujen sodan aikana Ruotsin kenttäarmeijan rykmentti jäi talvileiriin joukkojen siirtojen kannalta edulliselle paikalle, kylän liepeille. Upseerit asuivat talven taloissa, mutta sotilaat maakuopissa, joihin oli rakennettu jonkilainen katos.

Sotatoimialueeksi joutuminen merkitsi siviiliväestölle suurta rasitusta. Sotilaiden lisäksi saapuivat rutto ja nälkä; myös Myllykylän mylly poltettiin sodan aikana.

Joukkojen huolto oli vajavaista, ja miehet asuivat teltoissa, tilapäisesti kyhätyissä majoissa ja maakuopissa. Huono juomavesi ja heikko hygienia aiheuttivat punatautiepidemian, jossa yli 2000 miestä sairastui. Kesäkuusta elokuuhun kuoli 700 miestä laivatautiin. Kun vuoden 1741 syksy oli lisäksi erityisen sateinen, alkoi kuolleisuus kasvaa vauhdilla ja vainajia varten jouduttiin kaivamaan joukkohautoja mäenrinteisiin ja pelloille. Ruotsin joukkojen taistelumoraali laski jatkuvasti, ja ”Haminan unohtumatonta talvileiriä” leimasikin kurjuuden ohella myös johdon eripuraisuus.

Leirinkankaalla on havaittavissa ainakin parikymmentä pyöreätä, soikeaa ja suorakaiteen muotoista, vallillista painannetta, joiden halkaisija vaihtelee 3–6 metriin.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

152 Logged Visits

Found it 141     Didn't find it 2     Write note 3     Archive 1     Temporarily Disable Listing 1     Publish Listing 1     Needs Maintenance 1     Owner Maintenance 2     

View Logbook | View the Image Gallery of 2 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.