Skip to Content

This cache has been archived.

cyberax99: Deze cache is jammer genoeg weggehaald.
Hij heeft er nu wel lang genoeg gelegen en gaat nu de archieven in.

More
<

Ecofactorij

A cache by cyberax99 Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 05/20/2010
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size: regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Het bedrijventerrein Ecofactorij ligt aan de noordoostkant van Apeldoorn en ligt aan de kruising van twee belangrijke autosnelwegen, de A-1 (oost - west) en de A-50 (noord - zuid).

De gemeente Apeldoorn wil graag vijf windturbines laten plaatsen op en nabij het bedrijventerrein.

Windenergie is schone energie. Er is geen CO2 uitstoot. Bij het opwekken van energie komt geen CO2 vrij die anders door een gas of kolencentrale geproduceerd wordt. Met de vijf windturbines kan de gemeente 7.500 – 8.000 huishoudens voorzien van energie. Dat is ruim 10% van de Apeldoornse huishoudens.

In 2003 heeft de Coöperatie Ecofactorij besloten om parkmanagement toe te passen, met als doel ‘gezamenlijk werken aan duurzame oplossingen’. In 2004 werd het traject gestart om vijf windmolens te gaan realiseren. In 2010 zijn de milieu- en bouwvergunningen verstrekt. Er lopen nog enkele bezwaarprocedures bij de Raad van State. De verwachting is dat het windmolenpark in 2012 actief zal zijn. Om de voordelen voor de ondernemers van de Ecofactorij te realiseren, werd in 2008 een eigen energienet aangelegd. Om de windstille periodes op te vangen zoekt het Parkmanagement naar andere duurzame opwekkers om voor 100 procent in de eigen energiebehoefte te kunnen voorzien. Er zijn bestaan daarnaast serieuze plannen voor biogasvergisting of een warmtekrachtkoppeling op bio-olie.

De bedrijven die zijn gevestigd op de ecofactorij hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Zo maakt Grolleman Coldstore gebruik van verrijdbare stellingen voor zijn koel- en vrieshuizen. Deze stellingen maken maximaal gebruik van de beschikbare coldstore-ruimte en er is een minimum aan overbodige lucht om te koelen. Het verrijdbare stellingenmagazijn is uitgerust met verrijdbare verlichting van de firma Hollander Techniek uit Apeldoorn. Die verlichting werkt continu, maar verplaatst zich automatisch via het plafond naar ieder geopend stellingveld. In plaats van 240 TL-buizen, kan Grolleman nu met circa 60 lampunits toe. Deze lampen zijn geschikt voor coldstore omgevingen.

Om deze bedrijven en de toekomstige windmolens te koppelen aan het elektriciteitsnet zijn transformator stations nodig. Deze stations transformeren de hoogspanning van het elektriciteitsnet naar een lager spanningsniveau wat bruikbaar is voor de bedrijven.

Deze cache is geplaatst in de buurt van een transformator huisje en is een gemakkelijke oppikker. Deze cache is goed bereikbaar vanaf de A1, A50 en de N345.

Additional Hints (No hints available.)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.