Skip to Content

<

Kalla Krigets Kronoberg - LGC Krickan

A cache by uetp Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 06/13/2010
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Geocaching i Kalla Krigets fotspår.

I utkanten av Lessebo längs Kostavägen hittar man en vitputsad villa som försöker smälta in som vilken annan villa som helst. Det är inte mycket av husets yttre som avslöjar om den hemliga verksamhet som pågick här under många många år.
Villan uppfördes av flygvapnet på 50-talet och fungerade som Luftförsvarsgruppcentral (LGC).
Tittar men närmare på villan så är trädgården väldigt sparsmakad och entrédörren mot gatan är faktiskt fejk! Den sitter där enbart i kamouflagesyfte och går inte att använda.
Villans inre domineras av ett stort taktikrum där ett stora kartbord fullt med dioder var placerat.En LGC hade till uppgift att sammanställa information från en mängd luftbevakningstorn som bedrev optisk spaning efter fiendeplan.
Till en början skedde spaningen med hjälp av kikare och muntlig förbindelse men med tiden så morderniserades systemen. Informationen sammanstäldes på ett stort kartbord som stod uppställt inne i huset.
Krickan administrerades av flygflottiljen F17 i Ronneby och ingick i Luftbevakningskompani L 171.Att förlägga en LGC på det här sättet mitt i villakvarteren var ytterst ovanligt, oftast var de förlagda i underjordiska bunkrar i otillgängliga skogsområden.
Den optiska luftbevakningen avvecklades under 1990 talet och det här huset tömdes då på sin utrustning.
Totalt avvecklades det runt 55 luftförsvarsgruppcentraler och över 1300(!) Luftbevakningstorn runt om i landet!


Kalla Krigets Kronoberg

Från andra världskrigets slut till början av 1990 talet pågick det så kallade Kalla Kriget. Sverige hade under perioden en enorm beredskap för att skapa ett så framgångsrikt motstånd som möjligt vid ett eventuellt krigsutbrott. Allt var planerat in i minsta detalj.
Försvarets huvudinriktning var att fördröja eller slå en fiende så kust och gränsnära som möjligt och i denna plan var Kronobergs län ett nav för hela södra Sverige, centralt beläget med goda kommunikationer i alla riktningar.
Vid ett fientligt anfall mot något av kustlänen var Kronobergs huvuduppgift att svara för underhåll och reorganisation åt stridande förband. Därför anlades i länet omfattande förråd med fordon, bränsle, ammunition, sjukvårdmateriel med mera..
Länet mobiliserade två infanteribrigader om 5000 man vardera samt fyra flygbaser.

Den här cacheserien tar besökaren till plaster som var av stor betydelse under kalla kriget, men som idag är avvecklade eller inhyser civil verksamhet.
Cacherna är överlag enkla att hitta och enkla i sitt utförande. 
Serien är utlagd av uetp i samråd med Samuel Palmblad på Smålands Museum.

Additional Hints (No hints available.)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.