Skip to Content

This cache has been archived.

Almy: Kroen har fået nye ejere og haven lavet til P-plads, dermed ingen gemmested..

More
<

Man er vel lidt kongelig

A cache by Almy Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 7/4/2010
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Cachen skulle have været et "...." som kunne hænge på den gamle stub, men det viste sig at stubben var blevet for mør - og hintet kunne ikke ændres før eventet.. så nu hænger "..." hjemme hos cache ejer og venter på pip.. beklager det forvirrede hint..

Filskov Kro er en smuk gammel kro med en helt speciel historie.

For 150 år siden blev Filskov Kro grundlagt. Da boede på ”Østergaard” dengang Niels Christensen med sin kone, Karen Anders datter. Deres sønner Anders og Kristen, var en sommerdag ved at reparere nogle huller i gårdens tag af lyngtørv. Under arbejdet fandt de to brødre en gammel pung (”kat”)i taget, og der gemte sig en skat I pungen, ikke mindre end 400 rigsdaler, en ikke ubetydelig sum dengang. Kristen ønskede at bruge sin part af skatten til at gøre sig selvstændig. På et stykke hedejord længere mod øst, besluttede Kristen at bygge sin egen gård. Gården fik navnet ”Engesvang” og blev begyndelsen til FILSKOV KRO.

Netop på den tid var der på egnen et stærkt ønske om at få en kro, så da Kristen søgte kong Frederik den syvende om kro privilegier, blev de givet og Kristen Nielsen indviede kroen den 7. august 1853.
(Kopi af bevillingen kan ses i den første stue).
Filskov Kro blev herved kgl. Privilegeret kro
med de rettigheder og forpligtigelser, som dette indebar. Bevillingen var arvelig fra far til søn
eller enke og skulle derfor ikke søges ved ejerskifte indenfor familien.

At arbejdet på den gamle kro har været hårdt, kan ingen være i tvivl om. At være hedepioner og fåreavler og samtidig drive kro på den jyske hede, har ikke blot krævet sin mand, men har stillet lige så store krav til krokonens og hendes børns nøjsomhed, arbejdsomhed og gæstfrihed.

Mod århundredskiftet blev der brug for fornyelser. Den gamle kromand blev afløst af yngre kræfter. Det blev den yngste søn Thomas, der
skulle føre kroen videre, men ikke på ”Engesvang”. Landsbyen FILSKOV var blevet større i
de forløbne år, og man besluttede at bygge en ny kro i Filskov by.

Folk på egnen betragtede hovedrystende foretagendet og levnede ikke Thomas kromand mange chancer for at overleve økonomisk.
Afsindig var kromanden da også i folks øjne, da han ofrede over 100 kr. på en overdådig indvielsesfest i august 1903, nøjagtig 50 år efter indvielsen af den gamle kro.

Thomas Østergaard var nok et barn af nøjsomhedens og arbejdsomhedens tid, men han var også den ny tids mand. Han var travl og aktiv. Han overkom det utrolige. Ikke alene fik han kroen til at blomstre, men var i høj grad med til at få ting til at gro og blomstre i sit sogn.
I adskillige virksomheders bestyrelser sad Thomas og i sognerådet.
Thomas blev gift med Marie, og der var 7 børn i ægteskabet. Desværre måtte Thomas lige som sin far opleve at miste sin kone i en alt for ung alder. Få år efter bliver Thomas selv syg. Oveni bekymringen for børnenes fremtid kom tanken for kroens. Hvem skulle føre kroen videre? Hvis FILSKOV KRO skulle videreføres som kgl. Privilegeret kro, skulle den overtages af ejers enke eller søn.

Men Thomas havde ingen enke, og ingen af børnene var gamle nok. Få dage før Thomas døde, blev han gift med Kirstine. Kirstine havde været på kroen i mange år og hun påtog sig opgaven at opdrage børnene og føre kroen videre. Kirstine var da 37 år gammel. Kirstine havde god hjælp i sin moster Johanne, og det blev de to kvinder, der sikrede FILSKOV Kro’s videreførelse.

I 1967 overgav Kirstine tøjlerne til den næstældste af Thomas Østergaards sønner, CHRISTIAN. Ved dette ejerskifte ophævedes privilegierne.

Med eller uden privilegier lykkedes det Christian ikke blot at videreføre de stolte traditioner. Det lykkedes ham også uden at opgive landevejskroens særkende, at gøre FILSKOV KRO internationalt kendt.

Først i 60’erne blev de første værelser med bad bygget, og kroen fik sin egen flyveplads. Hvis et privat fly ønsker at lande, er det en aftale, at man cirkler et par gange henover kroen, så vil den gamle Ford fra 1930 straks starte og hente gæsterne ind til kroen.

Efter Christians død i 1983 er det 4. generation i lige linie – Ole Østergaard, der ejer kroen.

En smuk skik er bevaret på FILSKOV KRO. Påskemorgen ligger ved hver kuvert et æble, som spises, før man går i gang med, hvad der i øvrigt er på morgenbordet. Det bringer sundhed resten af året. Sådan har det altid været og sådan fortsætter det.

Mens jeg var barn i byen - flugte vi meget med i kroens gæster.. Specielt når vi kunne se en lille flyver kredse 3 gange rundt om byen, så vidste vi at kroens gamle Ford-T skulle ud på den lille flyveplads udenfor byen og hente Piloter og Stewardesser eller andre med privatfly, som var fløjet fra Billund og hertil for at overnatte..

Det var jo nok i flybranchens velmagtsdage??

Cachen er lagt med Kroejers accept.

English:
While I was a kid in town - we are very aligned with the inn's guests .. Especially when we could see a small fly circles three times around the Village, then we knew that the inn's old Ford T was going to the small airfield outside the Village and retrieve Pilots and Flight Attendants or others with private aircraft that had flown from Billund and wanted to sleep at the countryside...

I think it was in the airline industry's heyday?

The cache is placed with innkeeper acceptance.

Additional Hints (Decrypt)

Oybzfgrexhzzr

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa) 

Find...

192 Logged Visits

Found it 184     Didn't find it 2     Archive 1     Temporarily Disable Listing 1     Publish Listing 1     Needs Maintenance 2     Owner Maintenance 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 4 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.