Skip to Content

<

Laukaan Historiaa 1 - Kotiseutumuseo Kalluntupa

A cache by JiiPee72 Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 07/12/2010
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Peruskätkö Kotiseutumuseo Kalluntuvan pihapiirissä.
Kätkö sijaitsee museoalueella, siihen on lupa Wanhan Laukaan Kotiseutuyhdistykseltä.

Kätkössä ei ole kynää, joten oma kynä mukaan.
BYOP.

Kätkö on filmirullapurkki, mikä sisältää vain logikirjan, tiedotteen, silicapussin ja vihjeen Laukaan Historia 3-kätköön login etusivun ylälaidassa.

Lyhyille kätköilijöille terrain arvo saattaapi olla hieman suurempi.

Laita kätkö camoineen ehdottomasti samoin päin takaisin.

Tämä kätkösarja esittelee hieman paikkoja ja henkilöitä Laukaan pitäjän historiasta.

Sarja aloitetaan Wanhan Laukaan Kotiseutuyhdistyksen ylläpitämältä Kotiseutumuseo Kalluntuvalta.
Wanhan Laukaan Kotiseutuyhdistys ry. perustettiin v.1949, ja sen toimialueeksi määriteltiin Laukaan, Sumiaisten ja Äänekosken maalaiskunnat, Kankaisten kylä Toivakasta, sekä Äänekosken ja Suolahden kauppalat. Entisestä Suur-Laukaasta yhdistyksen ulkopuolelle jäi Jyväskylän kaupunki ja maalaiskunta, sekä osia Uuraisilta ja Hankasalmelta.

Vuonna 1956 yhdistykselle luovutettiin 1860 rakennettu viljamakasiini ja siellä pidetään esinemuseota. Heinäkuussa 1958 Laukaassa vietetyillä yhdistyksen kesäjuhlilla ehdotettiin että Kallun talo Simunasta ja Repolan talo Vatialta pitäisi siirtää kotiseutumuseoksi kirkonkylälle.
Tammikuussa 1959 syntyikin sopimus Kallun talon ostamisesta. Niinpä 20. maaliskuuta 1959 sitten siirrettiin Kallun talon hirret 50 hevosen ja 70 miehen voimin jääteitä pitkin 18 kilometrin matkan
Simunasta kirkonkylälle Viljamakasiinin viereen. Kalluntalon vanhempi savutuvan puoli on rakennettu 1744 ja uudemman puolen tupa luultavasti 1780-luvulla.
Samana vuonna paikalle siirrettiin ruotusotamiehen aitta Leppäveden Niinistöstä. Rakennusten määrä kasvoi hiljalleen kun paikalle tuotiin vuonna 1963 Tarvaalan Tahkokorvesta ruoka-aitta ja 1967 Leinolan Sammallahdesta vaate-aitta. Museokylän komein ja arvokkain rakennus on ollut 1637 rakennettu kokkitalli, mikä saatiin lahjoituksena Savion Puttolan Vanhalan talosta, se pystytettiin paikalleen 1957. Sittemmin kyseinen rakennus on valitettavasti palanut ja paikalle on saatu uusi vastaava rakennus mikä taitanee olla peräisin Leppälahden Pirttivuoresta.
Vuonna 1956 yhdistykselle luovutettiin Finninkylän Paavolasta alkujaan Paadentaipaleen (nyk. Suolahden) kylän Jurvonmäen taloon 1883 rakennettu tuulimylly. Alunperin tuulimylly sijaitsi Saravedentien eteläpuolella, kunnes 1981 se siirrettiin nykyiselle paikalleen ja samalla siitä uudistettiin lahonneita osia.
Vuonna 1977 siirrettiin paikalle Heikkilän aitta arvokkaine esineineen. Vuonna 1999 siirrettiin Vehniältä saatu riihi varsinaisen museoalueen viereen Viertolan kesäteatterin pihapiiriin.

Myöskin kirkkovene talaksineen kuuluu museon rakennuksiin ja alunperin se sijaitsikin vanhassa kirkkorannassa. Vene on Lievestuoreella olleen vanhan mallin mukainen ja rakennettu 1954, talas on saatu kunnan lahjoittamana Petruman kylän Karlvikin tilalta. Sittemmin v.1994 talas ja vene siirrettiin nykyiselle paikalle Laukaan satamaan, kun ne vanhalla paikalla joutuivat ilkivallan kohteeksi.

Lisätietoa museosta ja yhdistyksestä saa alla mainitusta kirjasta sekä yhdistyksen nettisivujen kautta.

Jos joku haluaa tutustua kotiseutumuseoon museon aukioloaikojen ulkopuolella, niin kannattaa laittaa allekirjoittaneelle viestiä, niin voin yrittää päästä paikalle.

(Lähde: Pertti Torikka: Kotiseututyötä Laukaassa - Wanhan Laukaan Kotiseutuyhdistys ry. 1949-1999)

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

732 Logged Visits

Found it 656     Didn't find it 46     Write note 19     Temporarily Disable Listing 1     Enable Listing 1     Publish Listing 1     Needs Maintenance 2     Owner Maintenance 5     Post Reviewer Note 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 11 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.