Skip to Content

<

YLÄNEEN PYHÄN OLAVIN KIRKKO

A cache by Olympus OM Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 07/25/2011
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

FI: Kätkö ei ole kiviaidassa!
ENG: You don't have to move any stone, cache is not in the wall!


Yläneen seutu lienee järjestetty kirkollisesti jo ristiretkien aikana. Pitäjänä Yläne mainitaan v. 1392, vuodesta 1432 lähtien nimenomaan Pöytyän kappelikuntana.

Kirkkoa on korjattu useaan otteeseen, mm. 1898 tehtiin sisäikkunat ja asennettiin kaminat, vuonna 1954 kirkkoon asennettiin sähkölämmitys. Viimeinen korjaus saatettiin loppuun 1996, jolloin kiinnitettiin huomiota valaistukseen ja väritykseen sekä turvallisuustekijöihin. Sanankuulijoita Yläneen kauniiseen pyhäkköön mahtuu noin 500.

Kellotornissa on kolme kelloa, joista suurin on uudestivalettu 1888 ja siinä on Jumalan silmä, risti, palmunoksat ja köynnös ja teksti ”Tulkaat sillä kaikki ovat valmistetut”, halkaisijaltaan kello on 81 cm. Toinen kello on halkaisijaltaan 60 cm ja se on hankittu Pietarista v. 1832, kolmas kello on halkaisijaltaan 45 cm ja hankittu 1766, joka valettiin uudelleen halkeamisen takia v. 1851.

Kätkö ei ole kiviaidassa!

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

1,129 Logged Visits

Found it 1,085     Didn't find it 11     Write note 9     Temporarily Disable Listing 2     Enable Listing 2     Publish Listing 1     Needs Maintenance 18     Owner Maintenance 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 36 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.