Skip to Content

This cache has been archived.

GeoGuy: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan.

Mocht de cache, of onderhoud van de cache, aan je aandacht ontsnapt zijn, en je de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via email.
Als de cache binnen 3 maanden hersteld of herplaatst is, wil ik de cache wel terughalen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

More
<

Delfzijl e.o. 2A6 - Arwerd

A cache by borzl & Furcas Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 09/18/2010
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Datum laatste wijziging: 20100824 Datum laatste cache controle: 20130505

Deze cache maakt deel uit van fietsronde Delfzijl e.o. 2. Tijdens deze fietsronde worden diverse dorpen, gehuchten en buurtschappen ten noorden van Delfzijl bezocht. De fietsronde bestaat uit twee rondjes van ruim 16 kilometer per stuk. Beide rondjes sluiten goed op elkaar aan en kunnen probleemloos achter elkaar gefietst worden. Wanneer beide rondes achter elkaar worden gefietst is het aan te raden op de opgegeven parkeerplaats van Delfzijl e.o. 2 of bij restaurant Eemshaven aan de N33 nabij Losdorp te parkeren.

Zowel het Delfzijl e.o. 2A als het Delfzijl e.o. 2B rondje bestaan uit 7 caches en hebben elk een eigen parkeerplaats voor degene die beide rondjes niet in een keer willen fietsen. Daarnaast is er nog een bonus-cache, maar om deze te kunnen vinden moeten alle 14 caches bezocht worden. Verder liggen er nog diverse andere caches in de omgeving voor degenen die nog meer caches wensen te zoeken.

Let op! Alle caches zijn per fiets of lopend te bereiken, maar niet altijd per auto! Houd je s.v.p. aan de verkeersregels en doe de caches alleen bij daglicht. Neem zelf een pen mee en vergeet niet om de bonusaanwijzingen te noteren.Specifieke cache info:

Dit is de zesde cache van de fietstocht.Arwerd:

Arwerd is een buurtschap in de gemeente Delfzijl in de provincie Groningen in (Nederland).
Het buurtje ligt aan een doodlopende weg ten westen van Krewerd. De naam Arwerd komt van Arendswierde. De oorspronkelijke wierde is met enige moeite nog te herkennen.
Ook tussen Sauwerd en Adorp ligt een kleine wierde met de naam Arwerd.

Op de wierde van Arwerd staat een eeuwenoude kop-hals-romp boerderij. Dit type komt in deze streek weinig meer voor. Het ontleent zijn naam aan de kenmerkende opbouw: het voorhuis van de boerderij is door een laag tussenstuk verbonden met een grote schuur.
In de ‘kop’, het voorhuis, is het woongedeelte gevestigd.
Tussen twee tuitgevels bevindt zich een zadeldak. Beide tuitgevels eindigen boven het dak met een schoorsteen. Op de zolder boven het woongedeelte werd het zaaigoed voor het volgende jaar bewaard. De graanzolder is aan de twee, later vergrote, raampjes in de voorgevel te herkennen. In de hals bevond zich de keuken en werd het melkgerei gespoeld. Ook was er de karnkamer, waar de boter werd bereid.
De romp van de boerderij is het bedrijfsgedeelte. Oorspronkelijk was de schuur ingericht voor het gemengde bedrijf. De rechterzijbeuk was de de veestal. In de midden was de opslagruimte voor de oogst. En in de linker zijbeuk voor het dorsen van het graan, lag de deel. Door de grote deuren konden de wagens mskkelijk de deel oprijden. Later is men zich vooral gaan toeleggen op de akkerbouw. Daarvoor was er meer opslagruimte nodig en werd de linkerschuur bijgebouwd. Na de tweede wereloorlog is men hier omgeschakeld naar een melkveebedrijf. De schuur werd btoen geheel aangepast.

De boerderij Phoenixheerd in Arwerd brandde af in 1956 en is in 1957 herbouwd (een feniks -of phoenix- is een mythische vogel die zich verbrandde en dan steeds weer als herboren uit zijn as verrees).

bron: Wikipedia.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

142 Logged Visits

Found it 117     Didn't find it 10     Write note 1     Archive 1     Temporarily Disable Listing 4     Enable Listing 3     Publish Listing 1     Owner Maintenance 4     Post Reviewer Note 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 11 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.