Skip to Content

This cache has been archived.

Sus Antigoon: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan en/of het uitblijven van onderhoud.

Mocht de cache, of onderhoud van de cache, aan je aandacht ontsnapt zijn, en je de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via email.
Als de cache binnen afzienbare tijd hersteld of herplaatst is, wil ik de cache wel terughalen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

Met vriendelijke groet,
Sus Antigoon
Groundspeak Volunteer Geocache Reviewer

More
<

De Zalm

A cache by TheRacers Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 8/8/2010
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Klein Profijt is het Natuurbezoekerscentrum van vereniging Hoekschewaards Landschap (HWL). Echter, de eerste functie van dit gebouw en lokatie was een zalmvisserij, een van de oudste in Nederland.

Klein Profijt is gelegen temidden van het typische Hoekse Waards landschap. De wandeling naar deze cache laat een klein stukje zien van de prachtige natuur die Nederland rijk is.


Al in 1862 werd de zalmvisserij Klein Profijt aan de overkant van de Oude Maas (bij Rhoon) gesticht. Daarmee is het een van de oudste zalmvisserijen van Nederland. Rond 1904 wordt de zalmvisserij verplaatst naar de plek waar nu Klein Profijt staat. Vermoedelijk omdat hier meer vangst verwacht werd. De gebouwen bestonden uit een woonhuis, een boetkeet voor de netten, en wat stallen. Op de vliering van de boetkeet sliepen ook de zalmvissers; soms wel 30 man. Tot ongeveer 1919 is er op zalm gevist, maar de laatste jaren leverde dat weinig meer op. Al bij de bouw in 1904 was de zalmvangst een teruglopende zaak.

Klein Profijt is nu een nieuw leven begonnen als natuurbezoekerscentrum van het Hoekschewaards Landschap waar iedereen van dinsdag tot en met zondag welkom is. Het is makkelijk te bereiken doordat de fiets- en wandelroutes uit het provinciale groene netwerk langs en over het terrein lopen. En met de auto kunt u via het bedrijventerrein de Bosschen dicht bij Klein Profijt komen.

De oude boetkeet van Klein Profijt is nu de ontvangstruimte waar ook diverse consumpties verkrijgbaar zijn. Boven is een kleine expositieruimte voor actuele ruimtelijke ontwikkelingen en een jeugdlokaal voor alle scholen die voor de natuurvoorlichting langskomen. In het eerste jaar van Klein Profijt ontvingen "natuurouders" hier al 2500 schoolkinderen. Vroeger was dit de zolder waar de zalmvissers soms met zijn dertigen sliepen!

In de overloop boven bevindt zich een permanente tentoonstelling over de zalmvisserij van vroeger. Dan is er in het oude woonhuis waar nu de expositieruimte en het documentatiecentrum zijn. Natuurboeken en het archief met de vele activiteiten voor natuurbehoud uit de laatste 30 jaar. Ook de nu al ruim 550 stukjes die al sinds 1989 wekelijks voor het streekblad Kompas geschreven worden. Dit documentatiecentrum is ideaal voor scholieren die materiaal voor scripties zoeken.


(bron + meer informatie: http://www.hwl.nl/index.php?option=content&task=view&id=80&Itemid=66)


De Cache:

De cache is een witte container, ~1L inhoud met wat goodies voor de kids. De totale afstand is niet meer dan 2KM dus perfect voor de jonge schat zoekers!
Parkeer op Waypoint PK en loop vervolgens naar Waypoint S1. Mooi uitzicht over de rivier met Klein Profijt aan je rechterkant. Hier ligt de aanlegsteiger voor het veer naar Rhoon. Links aan het water is natuurgebied De Staart gelegen waar Schotse Hooglanders lopen. Op een bord staat aangegeven hoeveel afstand je moet houden van de kudde. Dit is antwoord A.

Loop vervolgens naar het bezoekers centrum Klein Profijt op Waypoint S2. Dit is niet de de originele locatie van de zalm visserij. In 1903 is het hele spul verhuisd naar de Zuid Kant van de Oude Maas. In welk jaar is de visserij opgestart aan de Noord Kant van de rivier? Antwoord B.

Vervolg het pad richting Waypoint 3. Als het goed is bevind je je nu op de lokatie waar vroeger het wiel heeft gestaan welke gebruikt werd om het net met de vis binnen te halen. Eerst werd dat met paard gedaan, om vervolgens dit via stoom machine uit te voeren. Tot welk jaar was de Klein Profijt actief? Antwoord C.

Vervolg de weg via Waypoint 4 en langs de dijk naar Waypoint 5 Hier zie je een grote wilg die vroeger werd gebruikt om de wilgenpercelen te markeren. Op de dijk zie je de lichten op de masten van de lichtelijk. Als de schepen op de Oude Maas het hoge en lage licht in één lijn zien, zitten ze in het diepe midden van het vaarwater. De wilg is opgesplitst in een aantal aftakkingen. Hoeveel aftakkingen tel je? Antwoord D.


A:
B:
C:
D:

De cache is verborgen op 51.((A X B) + 3276) en 4.((C x D) + 7573)

Zoek niet te laag want de waterstand kan hier nog wel eens oplopen!


Als je de cache gevonden hebt, kan je je wandeling nog verlengen langs de dijk richting het gemaal De Bosschen om vervolgens over de dijk te steken en je we terug ter vervolgen.

Update 27 Augustus, 2011: Nieuwe container geplaatst, is weer helemaal goed!

Additional Hints (Decrypt)

1) Inans qr tebgr jvyt, 35 fgnccra abbeq, 35 fgnccra bbfg.
2) Inans qr obbz(zrg trry/oynhjr fgerrc) bc urg fgenaq, 20 fgnccra mhvq, 35 fgnccra bbfg.
3) Qrmr obbz urrsg bbx urg ybbqwr tryrtq.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa) 

Find...

132 Logged Visits

Found it 110     Didn't find it 6     Write note 8     Archive 1     Temporarily Disable Listing 2     Enable Listing 1     Publish Listing 1     Owner Maintenance 1     Post Reviewer Note 2     

View Logbook | View the Image Gallery of 23 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.