Skip to Content

<

125 jr RD 1/3 "H.K. Overschild"

A cache by GeDiFroBo Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 08/11/2010
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Dit jaar, 2010, bestaat de Rijksdriehoeksmeting 125 jaar. Deze serie van 3 caches neemt je mee naar de drie verschillende vormen van rd meetpunten in deze regio. Er is geen bonus cache, maar wel een goed gevulde container bij iedere cache :-) En meer dan een paar honderd meter hoef je niet lopen.
Het moment van online komen van de andere 2 is even afhankelijk van de bereikbaarheid in deze vakantietijd van de grondeigenaren maar zal hopelijk in de komende weken plaatsen.Foto : Nanco Warmolts


Omdat voor mij het geocaching is begonnen met de meetpunten jacht
wilde ik het thema RD Meetpunten graag eens belichten met simpele geocaches.

De geschiedenis van landmeting in Nederland begint omstreeks 1885 en dat is 125 jaar geleden.

Oorspronkelijk bestonden de punten van ons Topografisch netwerk uit kerktorens, die met hoekmeting werden ingemeten. Vandaar de naam Rijksdriehoeksnet.
Deze RD punten worden in een rijksdriehoekscoordinaten uitgedrukt. Tegenwoordig gebruiken we het WGS84 coordinaten systeem. Echter de meeste gps-en kun je instellen op “Dutch-Grid” waarna je de X en Y coordinaten van het RD coordinaat toch kunt invoeren.

Terwijl andere landen (met name de USA) een schat aan verschillende markeringen gebruiken kennen we in Nederland een drietal vormen die ik met deze serie wil laten zien.

a. De kerktoren waarbij de bol, de voet of een stang het markeringspunt is
b. Een R.D. steen in de grond
c. Een bronzen of messing bout in een muur of in een betonbalk op de grond

Er is een verzameling van aparte punten van het GPS KernNet die op onderlinge afstand van 10 tot 15 km over het land verspreid zijn. Deze Kernnetpunten zijn ook aangegeven op de topografische kaarten. Kenmerkend voor deze punten is dat ze geplaatst zijn op plekken waar je een goed uitzicht hebt op de GPS satellieten en waar je met de auto vlakbij kunt komen.

Er is natuurlijk nog veel te vertellen, maar het doel van deze serie is het laten zien van de verschillende markeringen en het geven van een beknopte informatie. Voor diegene die zich verder wil inlezen in deze voor een geocachers toch interessante materie verwijs ik naar de volgende websites:

Geocaching.nl Meetpuntenjacht
Wikipedia
Een lijst met alle RD punten

De Hervormde Kerk van Overschild

Midden in het dorp aan de doorgaande weg, bij de kruising Graauwedijk en Kanaal- en Meerweg, staat het Hervormd Kerkgebouw van Overschild, een rechthoekige zaalkerk met vier traveeën, gedeeld door licenen. Deze karakteristieke ligging van het uit rode baksteen opgetrokken Hervormde Kerkgebouw dateert uit 1880. In het bestek voor een nieuwe kerk en torenspits te Over ¹t Schild staat: de aannemers mogen beginnen met het klaar maken van het houtwerk en metselwerk, naarmate der weersgesteldheid, het geheel in dit bestek omschreven werk opgeleverd kan worden voor 1 juli 1880¹ Toen de kerkelijke gemeente in 1919 zelfstandig was geworden is aan de achtergevel van de kerk een consistorie gebouwd, die via een kleine hals met de kerk verbonden was. In 1925 is, naar ontwerp van architect H.S. Buitenkamp uit Slochteren, de Pastorie bijgebouwd. Het kerkgebouw is opgetrokken in sobere Waterstaatstijl. In de voorgevel zijn drie ijzeren rondboogramen aangebracht. De originele gietijzeren vensters zijn circa 20 jaar geleden door smid J.B Westerdijk vervangen door constructiestalen T-ijzers. In beide langs gevels zitten vier ramen. De gevels worden ondersteund door vijf steunberen. De entree bestaat uit een dubbele paneeldeur, halfrond bovenlicht en gestuukte omlijsting. Op het aan de achterzijde afgewolfde zadeldak liggen zwart geglazuurde Friese golfpannen. De oorspronkelijke gietijzeren goot ligt op gemetselde klossen. Op de voorgevel staat een dakruiter - met daarop een windwijzer met vergulde haan - die enige jaren geleden is hersteld. In het torendeel bevindt zich de hoofdingang bestaande uit een met stucwerk omlijste, dubbele paneeldeur, met gietijzeren details. Voor de deur een aangesmeerde stoep (drie treden) en boven de deur een gevelsteen met “Hervormde Kerk gebouwd 1880”. Het dak is gedekt met Friese golfpannen. De oorspronkelijke gietijzeren goot ligt op gemetselde consoles. Op de voorgevel staat een dakruiter met een vergulde haan. In de toren bevindt zich een eenvoudige luidklok.

Op 8 november 2002 werden kerk en consistorie overgedragen aan de Stichting Oude Groninger Kerken. De pastorie was reeds jaren eerder verkocht. Na de overdracht van het gebouw blijft de kerk beschikbaar voor zowel kerkelijke als andere activiteiten. Een plaatselijke commissie zorgt voor het beheer.

De cache is mogelijk gemaakt dankzij de medewerking van de Stichting Oude Groninger Kerken

Rijksdriehoeksmeting

Het RD meetpunt

Het RD meetpunt bevindt zich op de coordinaten X:248291, Y:589304, omgerekend N53° 16.922 E6° 47.161.
Bij deze kerk is het de voet onder de bol bovenop de kerktoren.

De Cache

Vanaf het informatiebord van de gemeente Slochteren moet je een projectie doen van 186 graden en 30 meter.

Algemeen:

Wij besteden veel aandacht aan de kwaliteit van onze containers. Daarbij kiezen we voor grote waterdichte containers en alle ruilspulletjes kopen we nieuw en stoppen we in plastic 'grip'zakjes. Zo blijft alles schoon.
We willen jullie vragen mee te werken aan het in stand houden van de inhoud en de kwaliteit daarvan. Want regelmatig zijn de containers weer helemaal leeg en alleen nog gevuld met rommel.
Als je iets neemt, geef dan ook iets terug. En neem het zakje niet mee, maar gebruik deze om het ding dat je hebt teruggestopt daarin te doen.

We willen toch allemaal graag nette schone spullen in een container aantreffen?

Additional Hints (Decrypt)

Erpugfnpugre

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.