Skip to Content

This cache has been archived.

Penelope: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan.

Mocht de cache, of onderhoud van de cache, aan je aandacht ontsnapt zijn, en je de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via email.
Als de cache binnen 3 maanden hersteld of herplaatst is, wil ik de cache wel terughalen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

More
<

125 jr RD 3/3 "Gemaal De Blauwe Molen"

A cache by GeDiFroBo Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 08/27/2010
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Dit jaar, 2010, bestaat de Rijksdriehoeksmeting 125 jaar. Deze serie van 3 caches neemt je mee naar de drie verschillende vormen van rd meetpunten in deze regio. Er is geen bonus cache, maar wel een goed gevulde container bij iedere cache :-) En meer dan een paar honderd meter hoef je niet lopen.
De serie van 3 is compleet :-)

Het gemaal De Blauwe Molen


Helaas hebben we nog geen informatie kunnen vinden over dit object, op internet is niets te vinden en Waterschap Hunze en Aa's is op zoek voor ons.


125 jaar R.D.

Omdat voor mij het geocaching is begonnen met de meetpunten jacht
wilde ik het thema RD Meetpunten graag eens belichten met simpele geocaches.

De geschiedenis van landmeting in Nederland begint omstreeks 1885 en dat is 125 jaar geleden.

Oorspronkelijk bestonden de punten van ons Topografisch netwerk uit kerktorens, die met hoekmeting werden ingemeten. Vandaar de naam Rijksdriehoeksnet.
Deze RD punten worden in een rijksdriehoekscoordinaten uitgedrukt. Tegenwoordig gebruiken we het WGS84 coordinaten systeem. Echter de meeste gps-en kun je instellen op “Dutch-Grid” waarna je de X en Y coordinaten van het RD coordinaat toch kunt invoeren.

Terwijl andere landen (met name de USA) een schat aan verschillende markeringen gebruiken kennen we in Nederland een drietal vormen die ik met deze serie wil laten zien.

a. De kerktoren waarbij de bol, de voet of een stang het markeringspunt is
b. Een R.D. steen in de grond
c. Een bronzen of messing bout in een muur of in een betonbalk op de grond

Er is een verzameling van aparte punten van het GPS KernNet die op onderlinge afstand van 10 tot 15 km over het land verspreid zijn. Deze Kernnetpunten zijn ook aangegeven op de topografische kaarten. Kenmerkend voor deze punten is dat ze geplaatst zijn op plekken waar je een goed uitzicht hebt op de GPS satellieten en waar je met de auto vlakbij kunt komen.

Er is natuurlijk nog veel te vertellen, maar het doel van deze serie is het laten zien van de verschillende markeringen en het geven van een beknopte informatie. Voor diegene die zich verder wil inlezen in deze voor een geocachers toch interessante materie verwijs ik naar de volgende websites:

Geocaching.nl Meetpuntenjacht
Wikipedia
Een lijst met alle RD punten


De Cache

Op bovenstaande coordinaten bevindt zich een R.D. bout in een betonbalk. (vlakbij de scheiding van 2 soorten paden)

Let op: loop niet aan de voorkant van het gemaal (bij de grijpers en de platen over de inlaat). Dit is gevaarlijk !

Loop links langs langs het gemaal naar WP2, waar je een NAP bout in de muur ziet. Dit is een soorgelijke markering als de kernnetbouten die je vaak in huizen en boerderijen ziet.

Loop nu via de achterkant naar de cache!


De cache bevindt zich op 26m met een richting van 125 graden vanaf WP1.


Let op :
Parkeren aub aan de weg, liever niet met de auto tot aan het gemaal rijden.
Loop gerust door de slagboom. De bewoonster weet er van en vindt het leuk.
De cache is al vele keren geripped, let dus op mugglers, en verstop het tonnetje weer in het uiterste hoekje.


Algemeen:

Wij besteden veel aandacht aan de kwaliteit van onze containers. Daarbij kiezen we voor grote waterdichte containers en alle ruilspulletjes kopen we nieuw en stoppen we in plastic 'grip'zakjes. Zo blijft alles schoon.
We willen jullie vragen mee te werken aan het in stand houden van de inhoud en de kwaliteit daarvan. Want regelmatig zijn de containers weer helemaal leeg en alleen nog gevuld met rommel.
Als je iets neemt, geef dan ook iets terug. En neem het zakje niet mee, maar gebruik deze om het ding dat je hebt teruggestopt daarin te doen.

We willen toch allemaal graag nette schone spullen in een container aantreffen?

Additional Hints (No hints available.)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.