Skip to Content

This cache is temporarily unavailable.

Klein-Duimpje: Door onderhoud rond de brug is de cache container verdwenen. Daarom is de cache even on hold gezet. We zullen z.s.m. de cache weer re-installeren.

Due to maintenance around the bridge the cache container disappeared. Therfore the cache is on hod. We will re-install the cache a.s.a.p.

Groet/regards, Klein Duimpje

More
<

OLLEKEBOLLEKE

A cache by Klein-Duimpje Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 9/13/2010
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Een cache bij een bijzonder plekje midden tussen de kassen in het Westland. Deze cache is goed bereikbaar met de auto en een klein stukje lopen of met de fiets. Neem zelf een schrijfhoutje mee.

A cache near a particular little piece of nature between the greenhouses of the Westland area. This cache can be reached by car and a small walk or by bicycle. Take your own pencil to log.

Ingeklemd tussen de kassen van het Westland vinden we het natuurgebiedje “de Zeven Gaten”, recreatiegebied en waterberging “de Wollebrand” en een intrigerend kunstwerk. De cache is goed bereikbaar met de fiets. De auto kan nabij op aangegeven coördinaat worden geparkeerd. De cache biedt de mogelijkheid voor een fiets- of wandeltocht door een mooi stukje cultuurlandschap. Het punt is goed te combineren met de door het Hoogheemraadschap Delfland uitgegeven fietsroute Midden-Delfland & Waterweg van (www.hhdelfland.nl). Ook is een combinatie met een kanotocht over de Zweth vanuit het nabij gelegen “paviljoen De Zweth” aan te bevelen

Between the greenhouses of the Westland one can find a small preserved nature reserve “De Zeven Gaten” (“the Seven holes”), an original meadow land with preserved vegetation. Next to it you’ll find a intriguing work of art made by Bas Maters. Behind this is the recreational area “de Wollebrand”. The cache offers the opportunity of a nice bicycle tour or hike. The cache can be combined very well with one of the bicycle tours of the Hoogheemraadschap Delfland (www.hhdelfland.nl). Also a is recommended to hire a canoe and discover the water ways of the area from the near by pavilion “De Zweth”.

OLLEKEBOLLEKE

Vlakbij een rotonde op weg naar Naaldwijk staan drie reusachtige, zacht gekleurde blokken bovenop elkaar. Kunstenaar Bas Maters maakte het beeld in opdracht van de Stichting 'Naaldwijk 800 jaar in bloei'. Er moest een verbeelding komen van de drie dorpskernen (Naaldwijk, Maasdijk en Honselersdijk), verenigd door de gemeente Naaldwijk, en tegelijkertijd een grenspaal voor het recreatiegebied 'De Wollebrand'.

De blokken staan in wankel evenwicht, zo lijkt het. Maar als je er langs rijdt, staan ze ineens weer heel stevig. Het is net of het dertienenhalve meter hoge beeld beweegt. Het geheim van de dynamiek zit 'm in de middelste vorm; van drie dezelfde stenen, staat deze op z'n kop. De kleuren zijn contrasterend, maar bewust pastel. ,,Ze passen in het gamma van de atmosfeer', zegt Bas Maters. ,,Alsof ik het beeld in het landschap heb geschilderd.'

De drie ollekebolleke-blokken van Bas Maters staan op een onzichtbaar betonnen fundament, en verbergen ter versteviging binnenin een stalen, met beton gevulde paal. Ze zijn gemaakt van gekist beton, en hebben een gebouchardeerd oppervlak. Dat wil zeggen dat de buitenkant net zo lang met hamers en met drilboren bewerkt is tot er een ruw oppervlak ontstaat.

Ollekebolleke
Ollekebolleke


DE ZEVEN GATEN

Naast het Kunstwerk van Maters kunt u ook “de zeven gaten” vinden. De Zeven Gaten is een veenweidelandschap van 15 hectare, waarvan 4,5 hectare sinds 2009 in bezit is van Het Zuid-Hollands Landschap, die het gebied in beheer heeft genomen. Het gebied dankt haar naam aan de zeven geulen die hier zijn gegraven (naar wordt aangenomen voor turfwinning), haaks op de rivier de Zweth.

Uiteenlopende bloemen zoals de ratelaar, de koekoeksbloem en vergeet-me-nietjes komen veelvuldig voor op de 4,5 hectare die Het Zuid-Hollands Landschap heeft verworven. Daarnaast is het landschap sinds de kaart van Kruikius uit 1712 niet meer veranderd. Daarmee is een stukje agrarische cultuurhistorie tastbaar in de openlucht bewaard gebleven.

De Zeven Gaten is een van de laatste, zoniet allerlaatste bloemrijke graslanden in het Westland. Het gebied is bijzonder afwisselend en waterrijk. Het heeft een uniek karakter ten opzichte van de rest van het Westland. Zuid-Hollands Landschap noemt het gebied "het pareltje van de Zwethzone". Het is een oud agrarisch natuurlandschap. Veenweide met smalle kavels waar brede percelen omheen staan die ooit fungeerden als houtakkers. Er groeiden wilgen en elsen. Die staan er nog, maar in mindere mate dan in vervlogen dagen. Zuid-Hollands Landschap gaat ervoor zorgen dat de bomen die er nog staan, niet omvallen. Als dat gebeurt, trekken ze namelijk hele delen van de kades van dat oude landschap weg. Zuid-Hollands Landschap gaat in het gebied een poel aanleggen en informatieborden plaatsen, die de wandelaars en fietsers ervan bewust maken wat het bijzondere is van dit landschap.

Twee van de zeven gaten
De zeven gaten


DE WOLLEBRAND

De Wollebrand is een recreatiegebied in Honselersdijk, in de gemeente Westland. Het bestaat uit twee delen, een recreatieplas en een natuurlijke waterberging. Bij de recreatieplas is een strandje en een kabelskibaan waar je kunt waterskiën en wakeboarden.

De natuurlijke waterberging grenst aan het natuurgebied Zeven Gaten en langs de Zweth, het kan bij grote regenval 225 000 m3 water opvangen. Bij de natuurlijke waterberging zijn veel vogels te vinden onder meer de lepelaar, aalscholver, krakeend, kievit, Canadese gans, bergeend en slobeend.

De Wollebrand


Erepodium:
FTF: mar-ine
STF: hopmaniak
TTF:
westland scoutsAdditional Hints (Decrypt)

mbrx baqre anne rra fgrra / ybbx haqre sbe n fgbar

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa) 

Find...

833 Logged Visits

Found it 773     Didn't find it 38     Write note 9     Temporarily Disable Listing 1     Publish Listing 1     Needs Maintenance 5     Owner Maintenance 5     Post Reviewer Note 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 42 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.