Skip to Content

<

Kasteel Dussen

A cache by Mar.Co Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 10/12/2010
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Kasteel Dussen

Rond 1400 In 1393 stond er een kleine nederzetting op de oeverwallen van het stroompje 'de Dusse'. Deze nederzetting groeide uit tot een ambachtsheerlijkheid waar het toenmalig 'versterckt huys' (in de vorm van een woontoren van 4 verdiepingen: een zogeheten 'Donjon') door Arend II van der Dussen tot kasteel werd gekocht en verbouwd. De kelders zijn uit deze tijd overgebleven.

De Elisabethsvloed van 1421 maakte het trotse, pas 30 jaar oude kasteel tot een ruïne. De muren die waren blijven staan werden afgebroken door teruggekeerde bewoners van de streek om hun huizen weer mee op te bouwen. In 1456 begon Floris 1 en later zijn zoon Jan V van der Dussen met de wederopbouw van het kasteel. De toegangspoort en de onderste ronde gedeeltes van de torens zijn nog restanten van voor deze wederopbouw.

Nadat het kasteel door de Spanjaarden in zeer slechte toestand werd verlaten kocht Walraven, baron van Gent het van Anna van Brecht (dochter van Cornelia van der Dussen). De bouw van Toscaanse zuilengang op de binnenplaats is een van de vele werkzaamheden, die door de Baron zijn uitgevoerd. Het jaartal 1609 op de gevelsteen boven de deur is een stille getuige van het met smaak uitgevoerde werk. Helaas voor de baron waren de aankoopsom (fl. 40.000) en de kosten van de verbouwing teveel en moest hij het kasteel verkopen aan de familie Van Axel.

Nadat ook de Fransen het kasteel flink hadden beschadigd was het de familie Van der Schueren die het kasteel in haar bezit kreeg. Eduard Van der Schueren bouwde de bovengallerij. De familie bewoonde het kasteel niet maar liet een rentmeester het bezit beheren.
Heden

De Belgische, adellijke familie d'Ursel werd via vererving eigenaar van het kasteel. Nadat de familie d'Ursel het aanwezige meubilair, boekenbezit en het archief mee naar Brussel namen, boden ze in 1901 het kasteel aan 24 frankse Carmelitessen aan als tijdelijke behuizing. Op wens van de zusters werd er aan de oostzijde een kapel, boven het water gebouwd met een loopbrug over de gracht. In 1920 keerden de zusters terug naar Frankrijk en heeft het kasteel vier jaar leeg gestaan.

In 1924 kocht de familie Suringar het kasteel. Rolina Suringar, een excentriek lid van de familie, werd bewoonster van het kasteel. Zij liet zich 's nachts bewaken door zes mannen uit het dorp, die voor dat doel de nacht op de galerij doorbrachten. Anton Coolen vond in haar leven inspiratie voor zijn boek :"de vrouw met de zes slapers".

Na de plotselinge dood van Rolina wordt het kasteel aangekocht in 1935 door de gemeente Dussen voor fl. 15.000. Van 1954 tot en met 1997 was het kasteel in gebruik als Gemeentehuis.

Deze cache is geplaatst met toestemming van Stichting Vrienden Kasteel Dussen.


Voor informatie omtrent openingstijden en rondleidingen verwijs ik u graag naar Kasteel Dussen

Let op: 2e pinksterdag is het altijd erg druk door de nationale Kastelendag!

free counters


Additional Hints (No hints available.) 

Find...

849 Logged Visits

Found it 804     Didn't find it 19     Write note 6     Temporarily Disable Listing 2     Enable Listing 2     Publish Listing 1     Needs Maintenance 7     Owner Maintenance 7     Post Reviewer Note 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 129 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.