Skip to Content

This cache has been archived.

Thymallus Thymallus: Cache archived.

More
<

Hakaniemen Kauppahalli

A cache by Nennikkeet Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 09/25/2010
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Magneettinen mikro Hakaniemen kauppahallin läheisyydessä.

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti 20. lokakuuta 1908 varata Hakaniemen torin ja Itäisen Viertotien (nykyisen Hämeentien) varrelta alueen tulevaa kauppahallia varten. Arkkitehti Einar Flinckenberg laati kaksi suunnitelmaa uudesta hallista: yksikerroksisen pelkästään ruokatavaroiden myyntiä varten ja kaksikerroksisen sekä elintarvikkeiden että muiden tavaroiden myyntiä varten. Lisätty kaupunginvaltuusto antoi vuonna 1911 rahatoimikamarin (vuodesta 1931 lähtien nimenä kaupunginhallitus) tehtäväksi tilata täydelliset luonnospiirustukset kustannus- ja kannattavuuslaskelmineen.
Vaikka kaksikerroksinen halli oli kalliimpi, sitä pidettiin taloudellisesti edullisempana ja rakennustaiteellisestikin parempana. Koska käytäntö oli osoittanut, että kaupankäynti erikoishalleissa oli kituvaa, pidettiin monipuolisempaa tavaravalikoimaa suotavana. Samalla saataisiin koko torin kauppa uudelleenjärjestetyksi. Torikauppa Hakaniemessä oli alkanut jouluna 1897 ja erityisesti kiinteistä kojuista tapahtuva kahvin ja ruoan myynti oli aiheuttanut järjestysongelmia.
Lisätty kaupunginvaltuusto päätti 14. marraskuuta 1911 kaksikerroksisen kauppahallin rakentamisesta. Hallirakennukseen tulisi 32 kellaria, kylkirakennukseen 11 kalamyymälää, alakertaan 114 elintarvikemyymälää sekä yläkertaan 103 myymälää kangas- ja nahkatavaroita, läkkiastioita, saviteoksia ja kotiteollisuustuotteita varten.
Hallin lopulliset piirustukset on päivätty kesäkuulle 1912. Piirustuksissa on sekä Einar Flinckenbergin että kaupunginarkkitehti Karl Hård af Segerstadin nimikirjoitukset, mutta Flinckenbergiä pidetään hallin pääsuunnittelijana. Vuonna 1912 tehtiin hallin paalutus-, perustus- ja kivityöt. Lakon pysäytettyä työt syksy ehti niin pitkälle ettei muuraustöihin enää voitu ryhtyä. Seuraavana vuonna halli saatiin sisustusta lukuun ottamatta valmiiksi. Euroopan suurimmaksi ja moderneimmaksi ylistetyn kauppahallin avajaiset pidettiin 1. kesäkuuta 1914. Samana päivänä tuli voimaan kielto myydä ruoka- ja kangastavaroita Hakaniemen torilla, vain "yhteisen kansan kauppa" ja suolakalan kauppa oli sallittua. Torilta vapautuneelle myyntitilalle siirrettiin heinän kauppaaminen Hietalahdentorilta.

Lähde: Wikipedia

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

1,451 Logged Visits

Found it 1,331     Didn't find it 77     Write note 22     Archive 1     Needs Archived 3     Temporarily Disable Listing 1     Publish Listing 1     Needs Maintenance 12     Update Coordinates 2     Post Reviewer Note 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 26 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.