Skip to Content

This cache has been archived.

GeoDeep: Arxivat.

Gràcies per la seva col·laboració.

GeoDeep
Revisor voluntari de geocaching.com

More
<

Timoneda

A cache by coelebs Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 10/28/2010
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Timoneda

El poble de Timoneda es troba situat al cim d’un serrat, des d’on domina la ribera de Canalda, al nord, i la vall del torrent de Rialb, al sud. Geogràficament presenta una marcada inclinació de nord a sud, així que és una solana solcada de petits torrents. El nom de Timoneda és documentat l’any 1033 i procedeix del llatí popular i respon a la vegetació del país, el timó (farigola). Ara bé, en l’antiguitat també s’anomenà vila Arcell. De fet, el mot “vila” al Solsonès al segle X i començaments de l’XI era una gran propietat amb diferents cases habitades o mansions escampades, amb una església a prop de la principal, formant el conjunt una unitat geogràfica de la que n’era propietari algú que li donava el seu nom. Timoneda era la vila d’Arcell.
El lloc ja és esmentat en l’acta de consagració de la Seu d’Urgell (pretesament elaborada l’any 839, tot i que se sap que en realitat va ser bastant superior, cap al segle X). Entre les masies més antigues destaquen el Vilar de Timoneda (esmentada l’any 994), Vilarcell (any 997) i el mas Riu i el seu molí (any 999). Respecte les vies de comunicació de l’antiguitat, l’any 1177 hi ha el camí d’Isanta a Timoneda. Pel que fa a les esglésies, destaca la parroquial de Santa Eulàlia de Timoneda (segle IX), Santa Margarida de Cal Soler de Timoneda (s. X), Santa Maria al Vilar (s. XI) i Santa Maria de la Torre (s. XI). El castell de Timoneda és esmentat l’any 922.
De Timoneda se n’ha conservat força documentació del segle X i XI, en la seva major part compres que es realitzen en aquest territori, el que indica un moviment migratori de la gent de la muntanya, la qual s’establí a les terres ocupades al baix Solsonès i a la Segarra durant el període de la reconquesta. A finals del segle XI comencen les donacions a Santa Maria de Solsona. Els temps són d’inseguretat i hom cerca refugi en els poderosos. Les donacions –un pacte típicament feudal- implicaven el traspàs dels béns al monestir, a canvi de rebre’ls de nou en feu.


(http://www.lladurs.cat/index.php?id=51)


Descripció del catxé
Es tracta d'un catxé molt senzill apte per fer amb la canalla, en que s'arriba amb cotxe, per camí esfaltat, fins a pocs metres del catxé.

subir imagen

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

33 Logged Visits

Found it 27     Archive 1     Temporarily Disable Listing 1     Publish Listing 1     Needs Maintenance 1     Owner Maintenance 1     Post Reviewer Note 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 9 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.