Skip to content

Iitin kivisillat: Krouvinsilta Traditional Geocache

This cache has been archived.

Thymallus Thymallus: Cache archived.

More
Hidden : 11/28/2010
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Mikrokätkö Perheniementien varressa.

Iitin tieliikenteen historiaa

Iitin pääväylät ovat pysyneet suurin piirtein samoina jo vuosisatoja. Salpausselkää myöden pääsi Uudenkylän, Kausalan ja Keltin väliä Ylistä Viipurintietä. Reitti Haminasta Elimäelle ja edelleen Uudenkylän kautta Hollolan suurpitäjään oli tärkeä kauppareitti. Ruotsi-Suomen rajan siirryttyä Kymijoelle Savontiestä Loviisasta Mäntyharjuun tuli entistä tärkeämpi. Pohjois-Iitissä monet tiet olivat käytössä vain talvella. Kesällä kuljettiin veneellä. Niiltä ajoilta onkin peräisin Iitin jakaminen Maakansaan ja Vesikansaan.

Vaikka Maakansan puolella ei olekaan juuri suuria vesistöjä, maata halkovat pienemmät Sääskjärveen laskevat joet ja Suomenlahteen päättyvä Taasianjoki. Näiden jokien ja ojien ylittämiseksi on rakennettu varmasti lukuisia puusiltoja, joita ei enää ole. Tärkeimpien reittien varrelle ja teollisuuden äärelle on rakennettu kivisiä holvisiltoja.

Entisaikoina teiden rakentaminen ja kunnossapito oli annettu talollisten vastuulle. Siksi yhä edelleen monet tiet mutkittelevat seudun tilojen pihapiirien kautta. Talolliset myös suhtautuivat luonnollisesti varsin nihkeästi määräyksiin parantaa teiden kuntoa "kaukoliikenteen" tarpeita palvelemaan. Eiväthän he itse siitä juurikaan hyötyneet.

Uusi tielaki ja liikenteen kehittyminen varsinkin 1920-luvulta alkaen on asettanut haasteita vanhoille silloille. Esittelemme sarjan kivisiltoja, jotka ovat edelleen käytössä, ovat jääneet pois käytöstä uuden tielinjauksen johdosta tai ne on purettu pois uuden sillan tieltä. Iitin kivisiltoja ei löydy Tiehallinnon listaamien museosiltojen joukosta, mutta hienoja ne silti ovat. Kätkösarjaa saa toki jatkaa aihepiiriin sopivilla silloilla. Sarjan kätköt on sijoitettu siten, että purkin esiinsaamiseksi ei tarvitse (eikä saa) siirrellä kiviä.

Krouvinsilta

Ennen rautateitä ja linja-autoja joukkoliikenteestä huolehtivat majatalot. 1600-luvulla kehitetty majatalolaitos huolehti matkustajien majoituksesta, ruoasta ja kyydityksestä. Majatalon yhteyteen oli yleensä sijoitettu krouvi. Oluen ja paloviinan anniskelulla oli jo entisaikoina samanlaisia vaikutuksia kuin nykyään. Eräänkin Sääskjärveläisen talonpojan sanotaan joutuneen taloudelliseen rappioon, koska hän "vain istuu naapuritalossa olutkrouvissa."

Sääskjärvelle perustettiin majatalo Seppälään 1682. Matkustaminen Uudestakylästä Elimäen kautta Vehkalahdelle helpottui siten huomattavasti. Samoihin aikoihin Perheniemen kartano perusti oman krouvinsa Taarajoen ylittävän sillan luokse. Viinankäyttö olikin hyvin vapaata noihin aikoihin. Se oli kaikenlaisiin tauteihin ja vaivoihin auttava yleislääke, osa palvelusväen palkasta saatettiin maksaa sillä ja jopa lapsetkin pitivät viinasta.

1700-luvulla asioihin alkoi tulla muutosta. Iitin kirkkoherran kapakanpidosta tuli nuhtelua ja määrättiin sakkoja. Rahvaan viinanpoltto-oikeus rajoitettiin vain juhlienpidon tarpeisiin. Majatalot ja säätyläiset saivat valmistaa viinaa vapaasti. Salapoltto oli kuitenkin yleistä, mistä Seppälän majatalokin sai kärsiä. Liikenneyhteyksien parantumisesta kertoo se, että vuonna 1858 Iittiin alkoi virrata virolaista viinaa.

Taarajoen ylittävä Krouvinsilta on nimetty läheisen kartanonkrouvin mukaan. Nykyinen vasta kunnostettu silta on rakennettu vuosina 1906-1908. Aikaisempi kevättulvista kärsinyt silta sijaitsi vähän matkaa ylävirtaan.

Auto kannattaa jättää Backmanin rautakaupan pihaan.

Lähteet

  • Aimo Halila, "Iitin historia I", toinen painos, 1988
  • Aimo Halila, "Iitin historia II", 1966

Additional Hints (No hints available.)