Skip to Content

<

Radanrakentajien muistokivi ja kiviaita

A cache by Joksun_geotiimi Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 11/10/2010
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Helppo ja nopea kätkö Ylämaantien varrella.

Venäjän keisari antoi 17.11.1867 käskykirjeen uuden rautatien rakentamisesta. Rautatien tavoitteena oli kehittää Suomen teollisuutta ja kauppaa ja tarjota työtä katovuosista kärsineelle väestölle. Lisäksi yhteys suuriruhtinaskunnasta Pietariin oli poliittisesti merkittävä. Sotilaallisista syistä rataa ei rakennettu rannikolle, vaan Salpausselän harju tarjosi edullisen väylän rakentaa Riihimäki-Pietari -yhteyden. Rautatie tuli kulkemaan mm. Nastolan kunnan läpi.

Nastolassa rakentajien joukossa ei kuitenkaan ollut juurikaan Nastolalaisia tai Iittiläisiä, vaan työvoimaa tuli kaikkialta Suomesta. Työnhakijoita oli paljon enemmän kuin voitiin ottaa. Osalle keksittiin uusia töitä kuten kiviaidan rakentaminen Uudenkylän ja Kausalan välille estämään metsissä laiduntavan karjan pääsyn radalle. Aidan rakentajien joukossa oli paljon naisia ja lapsia.

Palkka ei riittänyt kuin välttämättömään elämiseen. Päiväpalkka oli 80 penniä. Työkirjanpitona jaettiin peltilappuja. Vajaan päivän tehneiden lapuista murrettiin kulma tai puolet pois. Kirvesmiehet ja muut ammattilaiset pääsivät paremmille palkoille. Vaikka kuntalaiset eivät osallistuneetkaan suoranaisesti rakennustöihin, he tekivät kauppaa rakentajien kanssa. Paikallisten ja muualta tulleiden kauppiaiden kilpailu johtikin siihen, että maaherran oli kiellettävä myynti maanteiden varsilla ja julkisilla paikoilla ei saanut olla esteenä.

Nälkävuosien heikentämän huonoissa oloissa asuvan työväestön keskuudessa levisi monenlaisia kulkutauteja kuten pilkkukuume ja lavantauti. Heti rakennustöiden alettua keväällä 1868 yli viidennes työvoimasta oli jo sairaana. Töiden edetessä sairaiden osuus väheni, mutta ihmiset eivät yleensä parantuneet vaan menehtyivät tauteihinsa. Radan varteen perustettiin uusia hautausmaita. Kaikesta huolimatta rata valmistui kokonaisuudessaan suhteellisen nopeasti ja halvalla avautuen liikenteelle 11.9.1870.

Tämä kätkö on sijoitettu Uudenkylän metsässä olevasta hautausmaasta kertovan muistokiven läheisyyteen. Nastolan kunta ja seurakunta pystyttivät muistokiven vuonna 1990. Paikalle on haudattu keväällä 1869 pilkkukuumeeseen kuolleita radanrakentajia. Lähellä on myös edellämainittu kiviaita, jonka näkee hyvin junastakin. Kiviaitaa ei tarvitse purkaa kätkön löytääkseen, vaan purkki on tien toisella puolella. Auton voit pysäköidä tien viereen muistomerkin luokse. Etsimisrauhaa häirinnevät vain ohiajavat autot.

Lähteet:

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

811 Logged Visits

Found it 794     Didn't find it 3     Write note 7     Publish Listing 1     Needs Maintenance 3     Owner Maintenance 3     

View Logbook | View the Image Gallery of 7 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.