Skip to content

Radanrakentajien muistokivi ja kiviaita Traditional Geocache

Hidden : 11/10/2010
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Helppo ja nopea kätkö Ylämaantien varrella.

Venäjän keisari antoi 17.11.1867 käskykirjeen uuden rautatien rakentamisesta. Rautatien tavoitteena oli kehittää Suomen teollisuutta ja kauppaa ja tarjota työtä katovuosista kärsineelle väestölle. Lisäksi yhteys suuriruhtinaskunnasta Pietariin oli poliittisesti merkittävä. Sotilaallisista syistä rataa ei rakennettu rannikolle, vaan Salpausselän harju tarjosi edullisen väylän rakentaa Riihimäki-Pietari -yhteyden. Rautatie tuli kulkemaan mm. Nastolan kunnan läpi.

Nastolassa rakentajien joukossa ei kuitenkaan ollut juurikaan Nastolalaisia tai Iittiläisiä, vaan työvoimaa tuli kaikkialta Suomesta. Työnhakijoita oli paljon enemmän kuin voitiin ottaa. Osalle keksittiin uusia töitä kuten kiviaidan rakentaminen Uudenkylän ja Kausalan välille estämään metsissä laiduntavan karjan pääsyn radalle. Aidan rakentajien joukossa oli paljon naisia ja lapsia.

Palkka ei riittänyt kuin välttämättömään elämiseen. Päiväpalkka oli 80 penniä. Työkirjanpitona jaettiin peltilappuja. Vajaan päivän tehneiden lapuista murrettiin kulma tai puolet pois. Kirvesmiehet ja muut ammattilaiset pääsivät paremmille palkoille. Vaikka kuntalaiset eivät osallistuneetkaan suoranaisesti rakennustöihin, he tekivät kauppaa rakentajien kanssa. Paikallisten ja muualta tulleiden kauppiaiden kilpailu johtikin siihen, että maaherran oli kiellettävä myynti maanteiden varsilla ja julkisilla paikoilla ei saanut olla esteenä.

Nälkävuosien heikentämän huonoissa oloissa asuvan työväestön keskuudessa levisi monenlaisia kulkutauteja kuten pilkkukuume ja lavantauti. Heti rakennustöiden alettua keväällä 1868 yli viidennes työvoimasta oli jo sairaana. Töiden edetessä sairaiden osuus väheni, mutta ihmiset eivät yleensä parantuneet vaan menehtyivät tauteihinsa. Radan varteen perustettiin uusia hautausmaita. Kaikesta huolimatta rata valmistui kokonaisuudessaan suhteellisen nopeasti ja halvalla avautuen liikenteelle 11.9.1870.

Tämä kätkö on sijoitettu Uudenkylän metsässä olevasta hautausmaasta kertovan muistokiven läheisyyteen. Nastolan kunta ja seurakunta pystyttivät muistokiven vuonna 1990. Paikalle on haudattu keväällä 1869 pilkkukuumeeseen kuolleita radanrakentajia. Lähellä on myös edellämainittu kiviaita, jonka näkee hyvin junastakin. Kiviaitaa ei tarvitse purkaa kätkön löytääkseen, vaan purkki on tien toisella puolella. Auton voit pysäköidä tien viereen muistomerkin luokse. Etsimisrauhaa häirinnevät vain ohiajavat autot.

Lähteet:

Additional Hints (No hints available.)