Skip to content

De Mexicaanse schat v/d Aluxes Mystery Cache

This cache has been archived.

Gert&Roberto: To the archive. Het komt op een andere plek.

More
Hidden : 03/06/2011
Difficulty:
3.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   large (large)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Bijna alle WPs zijn vernieuwd. De cache kan dus weer gelopen worden. De WPs zijn geen Mexicaanse items meer maar zitten in buizen.Ierland heeft leprechauns, Rusland heeft domovojs, Groot-Brittannië heeft gnomes, Noorwegen heeft trollen, en Mexico heeft aluxes (uitgesproken als aloetsjes) – mysterieuze wezens uit de Maya wereld.

De aluxes zijn oude kleine mensen die zelden worden gezien maar altijd aanwezig zijn. De Maya legende vertelt over de tijd toen de Goden bezig waren met het creëren van de levende wezens die de wereld zouden gaan bevolken. Omdat de Goden bezig waren met het creëren van veel wezens, hebben ze foutjes gemaakt met het nauwkeurig ‘afwerken’ van de aluxes. Zij hebben bv. hun voeten andersom gezet!

Toen de wereld klaar was (vol met wezens), waren de aluxes dus niet volledig afgemaakt. De Goden besloten daarom om de aluxes in de hemel te laten. Ze zeiden tegen hen: “jullie moeten in de hemel bij ons blijven; als jullie naar de wereld gaan, en in aanraking met het zonlicht komen, dan veranderen jullie in stenen beelden”. De aluxes namen deze waarschuwing niet echt serieus, en op een nacht ontsnapten ze om de wereld te leren kennen. Het was hun bedoeling dat zij terug zouden zijn voor zonsopkomst. Maar ja! Ze waren zo enthousiast en blij om in de wereld te zijn dat zij de tijd niet in de gaten hielden. Net voordat de zon hen in steen zou veranderen, renden zij een holle boom binnen om zich tegen het zonlicht te beschermen. Zo bleven zij gevangen in de wereld.

Sinds deze gebeurtenis zijn de nachten in de zuidelijke Mexicaanse bossen lawaaierig, vol met gelach en liedjes van de aluxes. Vooral wanneer de nacht verlicht wordt door de volle maan, amuseren zij zich enorm met het doen van spelletjes en het uithalen van kattenkwaad. Zij bewegen alle voorwerpen die zij op hun pad tegen komen en verstoppen allerlei dingetjes. Als mensen in de bossen een dutje doen, blazen zij in hun nekken zodat ze schrikken of gooien steentjes tegen hen aan. Soms proberen mensen aluxes te vangen maar dat is niet makkelijk want zij weten altijd wel weg te komen.

Tegenwoordig kunnen de afstammelingen van de Maya’s je veel verhalen vertellen over hun persoonlijke ontmoetingen met aluxes. Zij hebben nog een heel sterke relatie met hen. Zij geloven dat wanneer je wat lekkers voor de aluxes achterlaat, zij op hun beurt op je maïsveld passen en geluk geven aan je huis.


Op één van onze reizen door Mexico, hebben we ook de gebieden bezocht waar nog vele afstammelingen van de Maya’s wonen. We hebben prachtige tempelcomplexen gezien, zoals Chichen Itza, Tulum (de enige tempel aan zee), en Palenque (die schitterend gelegen diep in de jungle ligt). Zo gebeurde het dat enkele aluxes zich tussen onze spullen in de kofferbak hadden verstopt. Op miraculeuze wijze wisten ze van alle kleine Mexicaanse spulletjes die we op onze reis hadden verzameld. Die dingetjes vielen zo in de smaak dat ze er geen afscheid van konden nemen en zo reisden ze in onze koffers mee naar Nederland. Zij wonen nu in het Westerveldse bos. Daar hebben ze die Mexicaanse spulletjes als schat verborgen. Midden in het bos. Jammer genoeg zul je hun nooit overdag tegen komen, maar misschien heb je geluk in de schemering! Of wanneer je een wandeling maakt door het bos wanneer de volle maan schijnt. Overdag kan je wel hun sporen zien en volgen. Als je geluk hebt, komt je zelfs de geheimzinnige totem tegen van de Tlatoani boom. Deze totem wordt gevoed door het maanlicht en de aluxes hebben het speciale krachten gegeven.

Om de schat te kunnen vinden moet je verschillende opdrachtjes doen die te maken hebben met de Maya wereld en de wereld van de aluxes. Zo kom je van WP naar WP. Het is een leuke tocht voor jong en oud vol mystiek en gehemzinnigheid. Als je de schat hebt gevonden, geven de aluxes je toestemming om een leuk item als herinnering mee te nemen. De aluxes vullen de schat door hun magische krachten zelf weer aan. Laten we beginnen!

De Mayacijfers

De Maya’s gebruikten een (gemengd) positiestelsel dat gebaseerd is op het grondtal 20. Hun getalsysteem gebruikte een soort cijfers die werden samengesteld uit punten en strepen. De cijfers vormden daarmee een soort additief stelsel (zie onderstaande figuur).
Omdat de basis van het getalsysteem 20 was, werden de grotere getallen geschreven in machtsverheffen van 20. Wij doen dat ook in ons decimaal systeem maar natuurlijk in machtsverheffen van 10, bijvoorbeeld 32 is 3 x 10 + 2. In het Maya systeem zou dit 1 x 20 + 12 zijn, omdat zij 20 als basis gebruikten. De getallen werden geschreven van beneden naar boven. Hieronder kan je zien hoe de getallen 32 en 76 werden geschreven:Met behulp van de Mayacijfers, bepaal het coördinaat van WP1.
Je kunt het coördinaat van WP1 controleren op Geochecker.com

De objecten die je in elk WP zal vinden, zijn fragiel, breekbaar & uniek.
Behandel ze daarom uitermate voorzichtig a.u.b.


Op de route kan je mountainbikers tegenkomen. Dus, beetje oppassen!


De coördinaten van sommige way-points zouden een afwijking van ≈ 2m kunnen hebben. Toch, als je er bent, zal je bijna onmiddellijk merken waar je moet zoeken. WP2 bevindt zich halverwege de heuvel. Bij WP5 gebruik de hint. In WP4 kom je de geheimzinnige totem van de Tlatoani boom tegen. Wanneer je deze vindt, kijk naar zijn ogen en doe een wens. Wie weet! Het vinden van de totem kan moeilijk zijn. Dus voor WP4 gebruik spoilerfoto1. Voor WP6 gebruik spoilerfoto2.

We vragen dringend om de verborgen items in de WPs (weer) goed te verbergen zodat de muggles die niet makkelijk vinden, aangezien de cache in een bijzonder druk wandelgebied ligt.

De cache bevindt zich in de grond en niet in de boom.We willen nog even vermelden dat het team aries2 ons heeft geholpen met het meten (voor de eerste keer) van de WPs coördinaten, en het plaatsen van de schat. Bedankt team aries2!

Additional Hints (Decrypt)

Ovw qr whvfgr fgebax.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)