Skip to Content

This cache has been archived.

Thymallus Thymallus: Cache archived.

More
<

Isokarpalo, Vaccinium oxycoccos

A cache by goldenhelmetboy-85 Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 11/29/2010
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Isokarpalo-kätköni sijaitsee Kälviällä(nyk.Kokkolaa). Kälviä on maastoltaan ja näkymiltään moni-ilmeistä; peltoaukeita, metsiköitä, erämaatakin löytyy, soita ja mäennyppylöitä. Kälviä rajoittuu Ruotsalon kylässä Pohjanlahteen.
Kätköni sijaitsee primääristi soistuneella alueella eli paikalla, jolla soistuminen on alkanut heti kun maata on merestä noussut. Merestä nousseella kosteikkoalueella ympäristöä luonnehtivat suolammet, suokasvillisuus ja jääkauden jälkeiset "jäljet".

Isokarpalo (Vaccinium oxycoccos) on puolukoihin (Vaccinium) kuuluva punakukkainen ja -marjainen, aina vihanta varpu. Se kasvaa sekä Euraasian että Pohjois-Amerikan pohjoisosissa. Suomessa se on lähes koko maassa varsin yleinen alkuperäiskasvi, vain Pohjois-Lapissa harvinainen. Se kasvaa runsaimmillaan ja varsinkin parhaiten marjovana erilaisilla, monesti melko märilläkin nevoilla. Vaikka se kasvaa myös rämeillä ja korvissa, marjasadot jäävät siellä paljon pienemmiksi. Sitä syövät esimerkiksi kurjet ja riekot. Isokarpaloa muistuttava toinen Suomen soilla kasvava karpalo on pikkukarpalo (Vaccinium microcarpum).
Karpalo sisältää muiden luonnonmarjojen tapaan elimistön toiminnalle tärkeitä ravintoaineita. Karpalo sisältää kohtuulliset määrät C-vitamiinia, jota se sisältää kaksinkertaisesti puolukkaan verrattuna. Paksukuorinen marja sisältää myös ravintokuitua. Yhdessä desilitrassa karpaloita on saman verran kuitua kuin pienessä ruisleipäviipaleessa. Karpalo sisältää useita polyfenoliyhdisteitä, joita tärkeimmät ovat lignaanit, flavonolit ja proantosyanidiinit.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

223 Logged Visits

Found it 198     Didn't find it 14     Write note 2     Archive 1     Needs Archived 1     Temporarily Disable Listing 1     Publish Listing 1     Needs Maintenance 3     Owner Maintenance 1     Post Reviewer Note 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 12 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.