Skip to Content

<

Het Gele Kruispunt

A cache by rtwee Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 12/28/2010
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
4 out of 5

Size: Size: other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Deze earthcache is er ter ere van het schitterende gebied op en rond het Paterswoldsemeer, het Hoornsemeer en de Hoornseplas. Maar daarnaast ook zeker om het goede werk van het Meerschap Paterwolde onder de aandacht te brengen. Het hele jaar is het hier een prachtige omgeving en kan je volop van de natuur worden genieten. Op het moment van aanmaken van deze cache (eind 2010) wordt er volop geschaatst.


Op de coordinaten vind je een gele piramide. Deze piramide symboliseert het kruispunt van 3 afzonderlijke gemeenten; Groningen, Tynaarlo en Haren.Deze drie gemeenten hebben ieder een eigen afvaardiging en samen vormen zij het Meerschap Paterswolde. Samen werken zij aan het beheer van het Paterswoldse-meer, het Hoornsemeer, de Hoornseplas en de omliggende recreatie- en natuurgebieden. De samenwerking is geregeld in de Wet Gemeenschappelijke Regelingen. In die wet staat dat gemeenten of provincies bevoegdheden kunnen overdragen aan een samenwerkingsverband, de zogenaamde Gemeenschappelijke Regeling.

Het Meerschap behartigt voor de samenwerkende gemeenten de belangen op drie beleidsterreinen:
- recreatie
- natuurbescherming
- landschapsverzorging

Het Meerschap behartigt de belangen onder meer door:
- De instandhouding en verbetering van het natuur- en landschapsschoon.
- Het onderhoud en de exploitatie van inrichtingen en eigendommen.
- Het vaststellen van verordeningen, die de belangen van de recreatie, natuurbescherming of landschapsverzorging betreffen, al dan niet door strafbepalingen of bestuurs-dwang te handhaven.
-Advisering over bouw- en bestemmingsplannen.

(Bron: website van het Meerschap/)

Het huidige Paterswoldsemeer was tot halverwege de 18e eeuw een zompig veenmoeras: 'Het Neerwold'. Vanaf 1740 begon een aantal Friese families met het afgraven van het laagveen. De Friezen hadden ervaring met het afgraven van veen opgedaan in hun thuisprovincie. Toen het veen in Friesland opraakte, vestigden deze families zich langs de Hoornsedijk en later ook langs de huidige Meerweg.
Op de 'kaart van Groningen en Ommelanden' (zie hieronder) door F. Beckeringh (1781) is te zien hoe vanaf de Hoornsedijk de wieken (sloten) waarlangs het veen werd afgevoerd, het moeras doorsnijden. Het veen werd gedroogd en tot turf verwerkt op zogenaamde legakkers. De turf diende als brandstof voor fabrieken en voor de verwarming van de huizen in Stad en Ommeland. Veenschippers vervoerden de turf via het Hoornsediep (toen nog de Drentse Aa) naar de stad. In de loop van de jaren werden steeds grotere oppervlakten van het veen afgegraven. Vanaf 1820 startte men ten zuiden van de Schipsloot (langs de huidige Meerweg) met de vervening van het Friescheveen. Het meer bereikte zijn huidige vorm, of liever gezegd de vorm die het tot de uitbreiding in de zeventiger jaren had, rond 1830. Wel verdwenen na deze tijd nog wat kleine eilanden en legakkers.Hoe te Loggen
Om deze cache te loggen, MOET je je naast de regels van het Meerschap (zie http://www.meerschap-paterswolde.nl/regelsgebied.html) aan de volgende voorwaarden houden:
- Leg alleen aan op plekken aan waar je KAN en MAG aanleggen
- Laat geen rommel achter op het eiland en neem eventueel rommel mee als je het er ziet.
- Heb ALTIJD respect voor de natuur. Wees niet tot overlast voor de aanwezige dieren, breek geen takken af en begeef je gewoon op de gangbare routes!
- Op verzoek is er GEEN logrol en daarom een earthcache, zodat er niet tijdens het zoeken onnodig schade aan de natuur wordt toegebracht.

Stuur mij daarnaast een berichtje met daarin de antwoorden op de volgende opdrachten:
- Welke woorden staan er OP de piramide? Deze vind je alleen bij de piramide
- Schat (je mag er max 1 meter naast zitten) de afstand tussen de poten van de piramide.
- Een foto van jezelf met de gps bij de piramide zou leuk zijn!

EXTRA VRAAG VANAF 12 JUNI 2012: Welke tekst valt er te lezen op de zijkant van de tafel?

Loggen mag alvast, maar indien je geen antwoorden stuurt wordt je log weer verwijderd!

Erepodium

FTF/L: de trije susters
STF/L: stocaz
TTF/L: Furcas

Additional Hints (No hints available.)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.