Skip to content

<

"Reverse Geocacing" - LS#58

A cache by LappeLiseS/SnorreS Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 12/28/2010
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


"Reverse Geocaching"

Denne cachen er plassert til minne om det stedet hvor Reverse Geocachings boksen vi fikk kunne åpnes. Dette blir også kaldt "Frustromatic Box". For å finne denne cachen så må du løse en oppgave som minner om den utfordringen det er å åpne en Reverse Geocachings boks. I denne cachebeskrivelsen finner du da både oppgaven som må løses, historien om vår boks, og en omtale av dette flotte turområdet.

Oppgaven:
En Reverse Geocachings boks er laget slik at den kun kan åpnes når du er nærme nok en gitt koordinat som er programmert inn i boksen. Den inneholder altså sin egen GPS. Hver gang du slår den på vil den fortelle deg hvor langt du er fra disse programmerte koordinatene. Det er det eneste du har å gå etter. Ved hjelp av krysspeilinger og litt arbeid i f.eks. MapSource kan du ved hjelp av minimum tre peilinger fastslå det omtrentlige området for koordinatene.

For å finne denne cachen så har jeg allerede gjort disse tre krysspeilingene for deg. De er gjengitt i de tre Waypointsene som ligger på denne cachebeskrivelsen, og som da evt. også ligger på din GPS avhengig av hvordan du har lastet inn denne cachen (anbefaler full GPX fil). Cachen ligger i en bestemt angitt avstand fra hver av disse punktene. Avstanden ligger inne i teksten på hvert Waypoint. Jeg gjengir det også i tekst her:

- R1 REF1 Varden på toppen av Hørsfjell (Reference Point) N 59° 00.418 E 009° 30.742        
Note: Cachen ligger 238 meter fra dette punktet. (samme punkt som "?" på kartet fra denne cachen)
- R2 REF2 Starten på stien ved Svartkjenn(Reference Point) N 59° 00.705 E 009° 31.465        
Note: Cachen ligger 819 meter fra dette punktet.
- R3 REF3 Starten på stien fra sydsiden (Reference Point) N 59° 00.240 E 009° 30.560        
Note: Cachen ligger 568 meter fra dette punktet.

Du kan enten peile deg frem i terrenget, eller du kan forberede deg med litt arbeid i Mapsource evt. andre liknende verktøy hjemme før du går ut. Cachen ligger i området rundt toppunktet av Hørsfjell med bare en liten avstikker fra stien du bruker hvis du tar ruta over som vist i sporloggen lenger ned i cachebeskrivelsen.

Dette bør ikke være for vanskelig. Og kommer du først nærme nok så er den ikke vanskelig å finne. Boksen er stor og fin med masse skatter i. Lykke til!

Short version in English:
This cache is placed in memory of the place where our Reverse Geocaching box was were able to open. This is also called "Frustromatic Box". To find this cache you must solve a puzzle that is comparable to the challenge is to open a Reverse geocaching box. 

A Reverse geocaching box is designed so that it can only be opened when you are close enough to a given coordinate programmed into the box. It contains it's own GPS. Every time you turn it on it will tell you how far you are from the programmed coordinates. It's the only thing you have to go by. By means of cross bearings and some work in, for example. MapSource you can using a minimum of three bearings to determine the approximate area of the coordinates.

To find this cache, I have already done three of these cross bearings for you. They are reproduced in the three Waypoints situated on the cache description, and then possibly also on your GPS, depending on how you load this cachedescrition to your GPS (recommended full GPX file). The cache is located in a certain specified distance from each of these points. The distance is within the text of each Waypoint. I reproduce it in the text here:

- R1 REF1 Varden på toppen av Hørsfjell (Reference Point) N 59° 00.418 E 009° 30.742        
Note:
The cache is placed 238 meters from this point. (same point as the "?" for this cache)
- R2 REF2 Starten på stien ved Svartkjenn(Reference Point) N 59° 00.705 E 009° 31.465        
Note:
The cache is placed 819 meters from this point.
- R3 REF3 Starten på stien fra sydsiden (Reference Point) N 59° 00.240 E 009° 30.560        
Note:
The cache is placed 568 meters from this point.

You can either do the cross bearings in the terrain, or you can prepare yourself with a little work in Mapsource or any other similar tools at home before going out. 
The cache in the area around the summit of Hørsfjell with only a slight detour from the path you use if you take the route over as shown in the tracklog further down the cache description.

This should not be too difficult. And if you only close enough it is not hard to find. The box is big with lots of treasures . Good luck!


Historien om Reverse Geocachings boksen som vi fikk:
Har du hørt om "Reverse Geocaching" eller "The Frustromatic Box"? Vi har fått en til Jul :shock: (Julen 2010)Det er vår kjære sønn Cable89 som har laget denne selv. Ideen fant han på internett, og siden han har skjønt at gamlingene er spik spenna gærne, så tenkte han at han skulle gi dem noe å bryne seg på :twisted: Han har jobbet med denne i hele høst, og på selveste Julaften så ble den pakket ut av undrende foreldre. Vi hadde aldri hørt om dette før, og skjønte ikke hva denne ellers flotte boksen var til. Og vi fikk den jo ikke opp for å se hva slags fin julegave som er inni :?: :?: Ett display og en knapp var det eneste vi hadde :?: 

Ett trykk på knappen gav bare beskjeden "SCANNING" i displayet før den slo seg av igjen. Litt latter og hint rundt stuebordet førte at vi tok den med oss utendørs før vi igjen trykte på knappen. Da ble det straks mere interesant. Etter en stund med "SCANNING" kom det beskjed om "ACCESS DENIED" og "10 tries left". Javel :cwm13::cwm13: Men det stod en ting til. Det stod 16.33 km :!: 

Resten av julekvelden ble brukt til mye latter, grubling og en god del googling. Basert på så enkle søkeord som "access denied", "tries left" og "gps" så fant jeg faktisk ut av det :hee: Når vi geocacher til vanlig så bruker vi GPS for å finne frem til et punkt hvor vi (forhåpentilgvis) finner en boks som vi åpner. Kort fortalt så er "Reverse Geocaching" og en "Frustromatic Box" basert på du har boksen, men den vil ikke åpne seg før du står på det rette punktet på jordkloden :shock: :shock: Og det eneste du har å gå etter er at boksen selv forteller hvor langt unna nullpunktet du er, og du har et begrenset antall forsøk før den går i lås "for evig" :cwm13:

Med litt grubling så tenkte jeg faktisk ut en måte jeg kunne finne dette dette rette punktet på jorkloden. Og søket på nettet bekreftet min teori. Dette skulle vel bli lett match :greengrin: Akk hvor feil kan en mann ta :greenconfused: :greenconfused: 

Natten fra Julaften til 1. dag ble kort. Rastløs kropp tidlig opp av sengen. Vi hadde gester i huset, og flere var ventet i løpet av dagen for familens tradisjonelle julefrokost som i praksis varer hele dagen. Men vi kunne kanskje rekke en tur ut før vi måtte begynne å gjøre klart :naughty: Ivei det bar i soloppgangen med boksen på slep:

 

Vi hadde et punkt hjemme på terrassen med 16.33 km som avstand. Neste punkt ble tatt på toppen av Lannerheiene. Der viste boksen 17.34 km. Litt arbeid i MapSource (PC med i bilen) gav oss to skjæringspunkter. Ett punkt dypt inne i skogene i Siljan, og ett i "ingenmannsland" langt inne i Bambleskauen :cwm13: Vi gjettet på sydover, og om ikke annet var det noen Adventscacher vi kunne ta med oss hvis det ellers ble bomtur. Et tredje punkt ble tatt ved avigerus sin Høgenhei Earthcache. Her ble svaret 10.79 km (og tre av 10 forsøk er oppbrukt). Nytt arbeid i MapSource bekreftet at den håpefulle hadde til hensikt å lure gamlingene laaaaangt inn i Bambleskauene :naughty: 

Kartet ble finstudert, tre forskjellige veier ledet i retning av området. Vi kunne jo ikke annet enn å prøve så den ene ble valgt og vi satt i vei laaangt innover i et område jeg ikke visste det bodde folk engang. Som fryktet var det ikke mulig å kjøre helt frem. Bomvei startet når boksen hardnakket påstod at det var 3.11 km igjen (fire forsøk brukt.......). 

Vi satt i vei til fots. Isende kaldt, god trekk i lufta, skygge mellom trærne, masse oppoverbakke, og sannelig så endte vi etter hvert på ubrøytet veg. LappeLiseS uten skikkelig frokost i magen, ingen drikke i sekken, og klokka tikket mot at julegjester skulle trakteres. Alt dette førte til at på den blide (eller sure) avstand av 2.2 km (fem forsøk brukt....) så måtte vi kaste inn håndkledet og snu :( :( :( :( Vi fikk ikke se hva for noe fint vi hadde fått i julegave som skulte seg inni boksen :doh: 

Her er et bilde av hvordan MapSource ser ut med det punktene vi har målte ut på første forsøket. GPS nøyaktigheten på boksen er ikke som en vanlig håndholdt som dere forstår. Men det gjør jo bare det hele mere spennende. Sporloggen viser vårt forsøk. Vi måtte parkere ved "Punkt 4" og snudde ved "Punkt 5" etter en halvtimes marsj.
Så var det over til andre forsøk. Dette skjedde tirsdagen 4. dag Jul. Vi satte i veg, LappeLiseS, Cable89(konstruktøren), Hr. Reodor og undertegnede. Avreise fra Porsgrunn kl. 10:30 i flott turvær med 6-7 minus og sol. Returen skulle vise seg å bli først mellom fem og halv seks :buck: For parkering valgte vi plassene ved Bamblevannet badeplass nær ved FTD sin cache Bamblevannet.

Turen innover fulgte samme spor som første forsøk ref. sporloggbildet ovenfor. Snøen hang flott på trærne og et stykke på veien hadde vi grei, men ubrøytet traktorvei å gå på.

Vel fremme i enden av vegen var det tid for å prøve boksen. I følge det lure smilet fra konstruktøren skulle vi på dette punktet være innenfor den programmerte feilmarginen for at boksen skulle åpne seg. Stor var skuffelsen og overraskelsen når boksen fortsatt påstod "ACCESS DENIED" og "3.11 km" :?: :?: :?: :shock: :shock: :shock:

 

På dette tidspunktet ble også konstruktøren selv noe i tvil da han bekreftet at vi var ca. 0,5 km fra programmert punkt, og feilmarginen som var lagt inn var på 1,0 km. Men vi tenkte at vi kunne jo ikke gjøre annet en å prøve å komme oss nærmere det antatte nullpunktet (som ha bestemt ikke ville avsløre :twisted: ), så vi satte i vei i retning av en kolle. Vi var dumme nok til å tro på stimarkeringene på Topo kartene, og endte opp med å bushe innover og oppover da det aldri dukket opp noen sti......

Slitne og svette ett godt stykke opp i terrenget med rimelig fri sikt, var det på tide med et nytt forsøk. Men dengang ei :( Fortsatt vekselvis 3.11 og 2.20 km til nullpunktet :( :( Her måtte nok konstruktøren innrømme en feilfunksjon på boksen. Til tross for at den var testet gjentatte ganger på flere andre koordinater med feilfri funksjon, så ville den av en eller annen grunn ikke akseptere at vi var nærme dette nullpunktet. Med slitne og skuffede foreldre forbarmet han seg og brukte boksens "hemmelige bakdør" for å få den åpnet.

Med en liten høytidsstund gledet vi oss over innholdet i boksen. Her var noe til mor, noe til far, turbeskrivelse for området vi befant oss i, og to stk KvikkLunsj :DKvikklunsjen ble delt på stedet og humøret steg betraktelig. Turbeskrivelsens kart ble studert og viste noen helt andre stier en på topokartene :evil: Vi fikk en innrømmelse av at det programmerte nullpunktet ikke var noe mindre en toppen på Hørsfjell, Bambles høyeste fjell Se link til TiToppern

Med ny energi i kroppen steg motet og vi bestemte oss for å returnere den veien vi var kommet fra for å komme oss inn på den riktige stien. Det ble ny bushing, en lang retur, og så begynte vi på den riktige stigningen. Etter mye pusting og presing kom vi frem til toppen av fjellet og tok en velfortjent rast med matpakke, kaffe/kakao og ikke minst Nidars Favorittbiter :thumbup: Tiden ble ellers vel benyttet til å ta bilder, teste boksen videre og fikk bekreftet at her må programmet finsjekkes litt, og ikke mist ble det plassert ut en boks som ble igjen i området ;) Det er den boksen du leger etter hvis du er på tur etter denne cachebeskrivelsen. Da har dere alle en god unnskyldning til å besøke dette flotte området :D 

Vi valgte å ta stien på den andre siden av fjellet ned igjen, og den andre traktorveien ut av området. Vel fremme mot parkeringa ble det en kamp mot snøen og mørket for å finne FTD sin cache ved Bamblevannet, og vi lyktes tilslutt 8-) Så etter drøye 12 km tur, utslitne og med bilen full av dogg returnerte vi til sivilisasjonen............

Bildet viser sporloggen for vår andre runde:Vil du lese mer om "Reverse Geocaching" og "The Frustromatic Box" så kan du sjekke disse linkene: Ett referat på Geocaching.com og Orginalhistorien Den siste linken er en lang og flott historie om den aller første boksen.

Er vår boks som vi fikk Julen 2010 den første i Norge :?: Noen som har hørt om andre slike bokser i Norge :?: Fortell gjerne om dette i din logg.

Litt flere bilder fra vår andre tur:
 

 

 

Turområdet:
Ta av fra Rv. 353 (over Rafnes) mot Høen ved avkjøringen fra Finndal på Stathelle (1.5 km vest for Høgenhei-krysset). Etter ca 7 km innover fra riksveien, passeres Bamblevann på venstre side av veien. Herfra er det knapt 1,5 km igjen fram til utgangspunktet ved det lille tettstedet inne ved Heistad i Bamblebygda. Det er også avkjøring mot Høen fra E18 ved Bamble kirke. Følg videre skilting mot Flåte.  

Parker ved Badeplassen til Bamblevann/Velhuset og gå de ca. 500 meterene til Bamble gårt. Der starter skogsbilveien som her fra utgangspunktet er skiltet Heistadveien, og fører opp mot Heistad gård. Dette er en privat vei avstengt med bom og all innkjøring her er forbudt. Hvis bommen ved tilfelle skulle stå åpen, vil den kunne stenges uten varsel. Dette går også fram av et stort skilt ved bommen. Vi må be om at slike skilt respekteres, likeså skilt for privat vei og innkjøring forbudt.   (Vi gjør oppmerksom på at skogsbilveiene i området verken er røde eller blåmerka)  

Løype: Delvis blåmerket, og delvis merket med røde T-er. Turen starter innover skogsbilveien vestover fra startpunktet ved trafoen/Bamble gård. Denne bomveien kan følges nesten helt opp, med merket sti de siste minuttene til selve toppunktet. Men i lengden kan dette valget bli nokså kjedelig, etter en noe langdrøy og ensformig skogsbilvei. Litt bedre er det da å velge opp- stigning i retning Svartkjennveien  - ved skiltet mot høyre etter Heistad gård. Her inne følger du videre merking mot Hørsfjell -  opp traktorveien - etter  passering av Svarttjenn. Dette Svarttjenn alternativet gir et noe mer variert innslag av skogstier, gjennom et fint vekslende terreng. Stigningskurve fra Bamble gård opp skogsbilveien forbi Stormyrstua moh=38  Lengde=4,0km  Høydeforskjell=250m moh=288  

Alternativ skogsløype: For de som ønsker en mest mulig løype utenom skogsveiene, finns et alternativt løypestrekket inn traktorveien mot høyre - like etter bommen. Denne er merket oppover med røde T-er på små varder, og videre skiltet inn mot Hørsfjell noe lengre oppe langs bekken. Disse røde merkeringene ender inn mot posten til S/B-trimmen oppe på Hørsfjell, rett nedenfor toppunktet. Herfra følges videre blåmerking mot toppen.  

Terreng: Grei og jevn stigning. For det meste lettgått terreng. Kan være litt ujevnt og noe steinete på den siste delen opp mot Svarttjenn - langs den alternative skogsløypa. Her må man være forbred på enkelte våte partier i form av forsering av et par små bekker, og en delvis våt myr. Lengde: Fra 6 til 8 km (tur-retur) avhengi av løypevalg.

Høydeforskjell: 250m.  

Hørsfjell-runden: Et greit alternativ for en rundløype, er å følge inn Svarttjennveien og ta oppstigningen ved skilting Hørsfjell - inne ved Svarttjenn. (jf. beskrivelsen over) Etter passering av toppunktet, forsetter du videre ned mot skogsbilveien - et få talls minutter fra toppen i sydlig retning. Dette er Hørsfjellveien som fører deg tilbake, helt ned mot bommen nede ved Bamble gård. Stien ned til Hørsfjellveien er merket og lett å finne fra toppen. Lengde: 7 km. Stormyrstua: Et lite stykke nede på Hørsfjellveien, inne ved Stormyr, ligger en liten og koselig stue. Det er Bamble Historielag som har restaurert denne gamle bygningen, som i dag har blitt et trivelig ”losji” for turgåere til Hørsfjell. Stormyrstua er alltid åpen og byr rikelig både på hus- og hjertevarme for glade vandrere.       

Trimpost: Ved det høyeste punktet på Hørsfjell.  

Utsikt: Hørsfjell, den høyeste toppen i kommunen, fremstår i dag som et av de mest populære turmålene i Bamble. Gjennom en årrekke har området vært et yndet utfartsted, med selveste toppunktet som det klare og selvsikre mål. Hele stedet her oppe med den vide utsikten og den vakre furuskogen, gir en helt spesiell stemning av fred og tilfredsstillelse. Herfra ser man fint utover havet og innover store deler av Bamblemarka.

Turkart (fra TiToppern):Kilde: Ti Toppern.

Additional Hints (Decrypt)

[NO:] Uratre. Oehx qva TCF, ZncFbhepr ryyre naqer irexgøl sbe å orertar chaxgrg pnpura re cå.
[ENG:] Unatvat. Hfr lbhe TCF, ZncFbhepr be bgure gbbyf gb rfgvzngr gur cbvag sbe gur pnpur.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.