Skip to Content

This cache has been archived.

tabula.rasa: Leider wurde der Cache bis heute nicht wieder aktiviert oder kein konkretes Aktivierungsdatum angegeben. Deshalb erfolgte heute die endgültige Archivierung dieses Caches.
Wenn du an dieser Stelle wieder einen Cache platzieren möchtest, kannst du selbstverständlich gern ein neues Listing zum Review einreichen.

Viele Grüße,
tabula.rasa - Volunteer Reviewer in Deutschland/Germany

More
<

Alte Gottheiten 1: Lord of Destruction

A cache by ralphloewe Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 3/29/2011
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Deutsche Version

Serie: Altertümliche Götter 1

Achtung: Neue Koordinaten seit 05.01.2012!

Diese Serie behandelt fünf Götter aus dem Altertum. Wenn sie komplett ist, wird sie mit einem sechsten Bonus-Cache abgeschlossen. Dieser Cache handelt von einer altertümlichen Gottheit mit dem Namen Ba'al. Aber nicht nur von ihr. Der Name zieht eine lange Linie durch die Menschheitsgeschichte. Führt dich diese Linie zu einem Cache in München? Vielleicht. Wenn du die Fragen richtig beantwortest!

Frage 1:

Stellt man den Namen Ba'al mittels Hieroglyphen dar, dann entspricht die erste Hieroglyphe D58 in der Gardiner-List welchem Lautwert?

Lösung = _

A = Der Buchstabe.


Frage 2:

Ba'al wird sogar in der Bibel erwähnt. Die alte Gottheit wurde darin als ein Dämon gesehen und zum Beispiel im 4. Buch Mose, Kapitel 25 dokumentiert. Welchen Beinamen erhält Ba'al genau an dieser Stelle?

Lösung = ____

B = Zweiter Buchstabe.


Frage 3:

Auch in der deutschen Literatur finden wir den Dämon wieder. So gibt es einen bekannten Autor, welcher ein Drama mit dem dämonischen Namen verfasste. Eine Steinskulptur steht sogar in der bayrischen Ruhmeshalle an der Theresienwiese. Wie lautet der Name des Autors?

Lösung = _______ ______

C = Dritter Buchstabe des Nachnamen.


Frage 4:

Ein sehr berühmter internationaler Musiker hat ein Mini-Album mit diesem Namen veröffentlicht. Der bekannte Autor aus Frage 3 hat die Vorlage dafür geliefert. Ob es ihm recht gewesen wäre? Leider können wir ihn nicht mehr fragen. Eine Frage, die wir beantworten können ist aber: Wann wurde die LP des Musikers veröffentlicht?

Lösung = ____

D = Vierte Ziffer - also die Einerstelle.


Frage 5:

Auch im Film und Fernsehen finden wir diesen Namen wieder. So gibt es eine bekannte, deutsche Schauspielerin, welche Baal als ihren Künstlername angenommen hat. In alten Serien wie Liebling Kreuzberg, Schwarzwaldklinik oder Praxis Bülowbogen hat man sie regelmäßig gesehen. Sie hat sogar einige Filmpreise gewonnen. Leider keinen GC2Q4EJ. Wie lautet ihr bürgerlicher Nachname?

Lösung = _________

E = Erster Buchstabe.


Frage 6:

Die abschließende Frage, welche jüngere Generationen schnell beantworten können. In welcher Reihe von Computerspielen gibt es u.a. einen Endgegner mit dem Namen Baal?

Lösung = ______

F = Zweiter Buchstabe.


Final

Folgen wir nun den Spuren des Ba'al. Die Buchstaben sind in Zahlen umzurechnen (z.B. "A" => 1, "B" => 2, ...). Zahlen bleiben Zahlen. Der Cache liegt bei:

N 48° 09.(A-D)(F-1)D' E 011° 33.E(D+B)C'

, Click to verify coordinates, .

Bitte Stift/Kugelschreiber mitbringen!



English version

Series: Ancient Gods Part 1

Attention: New coordinates since 01/05/2012!

This cache series is about five gods from ancient times. As soon as the series is complete it will be concluded with a sixth bonus cache. This cache is about an ancient deity called Ba'al. But not only about him. The name draws a long line throughout human history. Will this line lead you to a cache in Munich? Maybe. If you manage to answer the questions correctly!

Question 1:

If you picture the name Ba'al written in hieroglyphs, what letter from the Gardiner-List does the first hieroglyph D58 correspond to?

Answer = _

A = The character.


Question 2:

Ba'al is even mentioned in the Bible. In it the ancient deity is viewed as a demon, which is documented in the 4th Book of Moses, Chapter 25, for example. What surname does Ba'al receive in that text?

Answer = ____

B = Second letter.


Question 3:

In German literature the demon can also be found again. For instance, there's a well-known author who composed a drama with a demonic name. There's even a sculpture in the Bavarian „Hall of Glory“ near Theresienwiese. What's the name of said author?

Answer = _______ ______

C = Third letter of the surname.


Question 4:

A very famous international musician published a mini album by that name. The well-known author from question 3 supplied him with a guideline. But would he have approved? Unfortunately we can't ask him anymore. One question we can answer though: When was the musician's LP published?

Answer = ____

D = The fourth digit of the year - the one column.


Question 5:

We can even find the name in movies or television. There's a famous German actress who picked Baal as her stage name. She was a regular face on old TV shows like “Liebling Kreuzberg“, “Schwarzwaldklinik“ or “Praxis Buelowbogen“. She even won a few awards. Unfortunately no GC2Q4EJ. What's her civilian name?

Answer = _________

E = First letter.


Question 6:

The final questions which younger generations will be able to answer quickly. What series of computer games features a final enemy called Baal (among other things).

Answer = ______

F = Second letter.


Final

Now let's follow Ba'al's footsteps. Convert the letters into numbers (e.g. „A“ => 1; „B“ =>2, etc.). If the answer is a number anyway, it will remain as it is. You will find the cache at:

N 48° 09.(A-D)(F-1)D' E 011° 33.E(D+B)C'

, Click to verify coordinates, .

Please bring your own pen or pencil (BYOP)!


ralphloewe

Additional Hints (Decrypt)

[DE] Sentr 6: Gvgry uvysg uvre; Svany: Zntargvfpu.
[EN] Dhrfgvba 6: ybbx ng gur gvgyr; svany: zntargvp.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)



 

Find...

506 Logged Visits

Found it 466     Didn't find it 18     Write note 10     Archive 1     Temporarily Disable Listing 3     Enable Listing 2     Publish Listing 1     Needs Maintenance 4     Owner Maintenance 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 3 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.