Skip to Content

<

De grondwatermeter van het Egelmeer

A cache by VW_Bennie Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 4/19/2011
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


De grondwatermeter van het Egelmeer

Een roestvrijstalen buis met ruitjes, waarop af te lezen is hoe diep het grondwater onder je voeten staat. Dat is een educatieve grondwatermeter. In Nederland komen steeds meer van deze meters te staan. Hier bij het Egelmeer op de Utrechtse Heuvelrug staat dus ook zo'n educatieve grondwatermeter.

De grondwatermeter van het Egelmeer

Er staan inmiddels meer dan 100 educatieve grondwatermeters in Nederland. De grote educatieve grondwatermeters maken het grondwater boven de grond zichtbaar. Als wandelende of fietsende voorbijganger kun je de grondwaterstand aflezen en de informatieborden geven uitleg over de verdrogingsproblemen in het gebied en de maatregelen die genomen worden om de verdroging tegen te gaan.

Het Egelmeer

Het Egelmeer

Het Egelmeer bestond al in de tijd van de Romeinen en heette toen het Aegil Marum. Later werd deze naam verbasterd tot Egelmeer. Het Egelmeer is een plaatselijke schotelvormige laagte op de Utrechtse Heuvelrug. In de bodem van het meer ligt op ca 30 cm diepte een laag die slecht doordringbaar is voor water, een ‘oerlaag’. Hierdoor blijft er regenwater in de ‘schotel’ staan. De waterstand in deze ‘schotel’ is veel hoger dan de grondwaterstand in de bodem ernaast, waar het regenwater zo weg kan zakken. Daar kan het grondwater meters lager staan dan de bodem van het meer. De grondwatermeter laat deze diepe waterstand onder het Egelmeer zien. De waterstand in het meer en ook de diepe grondwaterstand komen in de winter omhoog en dalen weer in de zomer omdat er dan meer verdamping is.


Waterpeil en natuur


Het meer wordt normaal gesproken gevoed door regenwater. Soms komt het diepe grondwater zo hoog dat het over de rand van de oerlaag in het meer kan stromen (dat gebeurt in de groene zone van de meter). Het diepe grondwater bevat opgeloste stoffen uit de bodem, waaronder kalk. Stoffen die niet in regenwater voorkomen. Daarom komen er in en om het meer bijzondere plantensoorten voor. De laatste keer dat het diepe grondwater boven de oerlaag uitsteeg was in de natte winter van 1994 -1995.

Heideveld voor de watermeter

Verdroging

Met de hoeveelheid regen die in Nederland valt, zou je het niet denken: veel natuurgebieden in Nederland zijn verdroogd. In het totaal is in Nederland ongeveer 500.000 hectare min of meer verdroogd. Naast regen heeft grondwater een grote invloed op hoe nat de Nederlandse natuurgebieden zijn. Een gebied wordt verdroogd genoemd als de grondwaterstand niet hoog genoeg is om de gewenste natuurwaarden in het gebied te beschermen. Op sommige plekken wordt water van buiten het gebied aangevoerd om een te lage grondwaterstand te compenseren. Wanneer de kwaliteit van dit water niet goed genoeg is om de gewenste natuurwaarden in het gebied te beschermen, dan wordt dit ook verdroging genoemd.

Voor 1960 stond het grondwater op veel plaatsen te hoog voor landbouw, woningbouw en wegen. Sinds die tijd hebben we in Nederland veel maatregelen genomen om het water sneller af te voeren, onder andere door het graven van sloten. Hierdoor is de grondwaterstand zo'n 30 tot 40 cm verlaagd. Daarnaast pompen we lokaal grondwater omhoog om drinkwater van te maken, voor industriële toepassingen of om landbouwpercelen te beregenen. Hierdoor is er op sommige plaatsen sprake van verdroging met nadelige effecten voor zowel natuur- als landbouwgebieden. Tegenwoordig worden er gelukkig steeds vaker maatregelen genomen, bijvoorbeeld door het water in natuurgebieden langer vast te houden om zo de verdroging tegen te gaan.

Watermeter en infobord

Maatregelen

Om de plantensoorten te behouden is het nodig dat het diepe grondwater in jaren met veel neerslag tot in de groene zone omhoog komt. Dat kan worden bevorderd door de slootpeilen in het gebied tussen Veenendaal en de Heuvelrug te verhogen of door het oppompen van grondwater te beperken. Ook heeft het zin om de naaldbomen rondom het meer te kappen. Deze bomen zorgen het hele jaar door voor veel verdamping. De Provincie Utrecht, het Waterschap Vallei & Eem en Staatsbosbeheer werken samen om effectieve maatregelen te nemen. Rond het meer zijn bomen gekapt en de afvoer van water vanuit het meer via een sloot is gestopt.


Bron: utrechtseheuvelrug.punt.nl
 


De opdracht:
 
Om je bezoek aan deze earthcache te mogen loggen s.v.p. de volgende twee dingen doen:

  1. Stuur een emailtje naar mij met daarin de antwoorden op de volgende vragen (vermeld je antwoorden s.v.p. niet in je log!):
  • Welke vlinder wordt op het informatiebord genoemd?
  • Wanneer is het waterpeil op deze plaats op peil?
  • De watermeter staat in een afrastering die de vorm van een halve cirkel heeft en bestaat uit prikkeldraad en houten palen. Uit hoeveel houten palen is de halve cirkel opgebouwd? (tel ook de 'hoekpalen' mee).
  1. Log je bezoek op de Geocaching website. Plaats, als je wilt, ook een foto van de grondwatermeter en jezelf / het team waarbij je GPS goed zichtbaar is. Het is niet verplicht maar maakt de logs van deze earthcache wel leuker. Indien de per email gegeven antwoorden niet juist zijn, zal je log worden verwijderd.
 
Veel cacheplezier!
 
VW_Bennie.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

928 Logged Visits

Found it 919     Write note 8     Publish Listing 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 695 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.