Skip to Content

This cache has been archived.

dk-tor: Så har jeg været ude og samle resterne af ammoboksen sammen.
Der har vist været en ko oppe at hoppe på den, for den var total smadret.
Nu er her i al fald gjort plads til en ny cache i området hvis nogen skulle have en frisk ide [;)]

More
<

Lønsømade

A cache by dk-tor Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 05/14/2011
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Historien
Alsisk lönsø`maj. Engstrækning ud mod kysten ved indsejlingen til Stegsvig. Afledt af trænavnet løn. Engen ved søen, hvor der vokser løn.
Ved en købekontrakt dateret i Nordborg d. 9 oktober 1924, sælger enkefru Anna Sophie Rasmussen nogle parceller til Lønsømai brointeressentskab for 772,80 kr., som skulle udbetales i løbet af 8 dage. Overtagelsen var sket forinden, da en nybygget bro og et pakhus stod færdig d. 7 august 1923. Det viste sig hurtigt, at den nye havn fik stor betydning for trafikken til og fra Nordals, bl, a. blev der af søvejen pr. dampskib leveret svin fra Nordals til svineslagteriet i Aabenraa. Slagteriet i Sønderborg blev først bygget i 1930 erne. Der var ruteforbindelse fra Aabenraa til Lønsømaj, Varnæs, Mjels og Dyvig. Brointeressentskabet besluttede nu at opføre en bygning på stedet, og 26 maj 1926, kunne en nyopført”dampskibsstation” indvies. Den var opført af bygmester Schlichting, Broballe og rummede kro og købmandsbutik.

Fra april 1935 og 6 år frem, blev ruten besejlet af damperen ”Als” med kaptajn Frederik Rasmussen som fører og ejer. Han startede med ruten efter den var opgivet af dampskibsrederiet i Sønderborg i 1934.Da krigen kom i 1940, blev der forsyningsvanskeligheder med drivmidler. Den videre drift måtte indstilles, og i den hårde isvinter 1941/42 blev broen helt ødelagt.Lastbilerne havde efterhånden overtaget godstransporten, så der var ikke basis for genoprettelse af forbindelsen.

Gennem de første krigsår var der stadig krodrift i bygningen. I januar 1945 blev 42 medlemmer af Hitlerjugend med deres lærer indkvarteret. De kom fra Elbingen og var flygtet for russerne.

I 1948 blev stedet overtaget af D.U.I. som feriehjem. Senere blev det solgt til Københavns kommunelærerforening med samme funktion. Der er senere sket en udvidelse af bygningen.

En næsten overgroet betonruin på engen ud mod vandet har engang været en dækningsgrav ved skydeøvelser. I 1920 erne var der en skytteforening i Holm, der holdt øvelser derude.

Fiskeri
Kysten omkring Als og Sundeved byder på nogle af Danmarks bedste fiskepladser, især for havørred og torsk.

Lønsømade er et populært sted at fiske.

Det bedste fiskeri foregår til højre nordpå mod Hellesø. Hele strækket er godt, giv dig god til omkring de små pynter og store sten. Hele strækningen til venstre er en stor muslingebanke med dybt vand helt ind under land. Denne strækning er specielt god om sommeren.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

119 Logged Visits

Found it 111     Didn't find it 2     Archive 1     Temporarily Disable Listing 1     Publish Listing 1     Needs Maintenance 2     Post Reviewer Note 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 6 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.