Skip to content

Het Heuvingerzand EarthCache

This cache has been locked, but it is available for viewing.
Hidden : 6/6/2011
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Het Heuvingerzand

Boswachterij Hooghalen

De bossen in Midden-Drenthe zijn groot en stil. Zo ook boswachterij Hooghalen. Het is een ontginningsbos op oude heidegronden. Sparren en lariksen bepalen het gezicht. Er liggen ook mooie heideterreintjes en vennen. Het is er aangenaam wandelen en fietsen. Maar bekend is het bos toch vooral van het voormalige kamp Westerbork. Het herinneringscentrum ligt aan de westkant van de boswachterij. Het terrein van het kamp zelf ligt diep in het bos. Daar is ook de Radio Sterrenwacht Astron. Zij hebben een van de meest geavanceerde radiotelescopen van de wereld staan. Vanaf de parkeerplaats bij het herinneringscentrum voeren twee educatieve wandelpaden (het Melkwegpad en het Bospad) naar het kampterrein en naar de radiotelescopen.

Heuvingerzand

Bij boswachterij Hooghalen hoort ook het Heuvingerzand, een oud stuifzandgebied. Het is er heuvelachtig en er staan veel oude eiken en grove dennen die in het verleden het zand hebben vastgelegd. In het Heuvingerzand ligt een klein natuurkampeerterrein van Staatsbosbeheer.

Het gebied heeft een oude historie. Bosvak 98 bijvoorbeeld, bevindt zich in een groter gebied dat rijk is aan archeologie (Dijkstra, 1991), waaronder middeleeuwse bewoningssporen, een Celtic Field uit de IJzertijd (1 km noorderlijker) en grafheuvels uit het Laat-Neolithicum en de Bronstijd (in het noordoosten van bosvak 97 en in het bos direct ten zuiden van de pingoruïne). Ook zijn er oude wegen in het gebied aanwezig, te zien aan de aanwezigheid van karrensporen in een (meestal) uitgesleten terrein (zie afbeelding). Deze karrensporen zijn op luchtfoto's vaak goed te herkennen. Vanwege de aanwezigheid van het (ontginnings)bos in de directe omgeving van het onderzoeksgebied is het moeilijk om deze sporen vanuit het noorden te vervolgen (zie afbeelding). Indien de karrensporen doorgetrokken worden lijken ze echter exact tussen bosvak 98 en 97 door te lopen, langs de pingoruïne en ook langs een aantal grafheuvels. Deze wegen liepen veelal langs duidelijke markeringen zoals grafheuvels en pingoruïnes, in het vroegere "kale" landschap (S.W. Jager, 1985).

Pingoruïne

Bosvak 98 is een terrein met dekzandruggen en een pingoruïne met een gedeelte van de bijbehorende ringwal.
Boringen tonen de aanwezigheid van een podzolprofiel aan, een zogenaamde Holtpodzolgrond (bodemvorming) in het dekzand, direct onder het maaiveld, gelegen op een zwak zandig leem (een glaciale afzetting uit Saale-ijstijd). Deze podzolgrond is kenmerkend voor een (zwak) lemig zand, met een soortenrijke heidebegroeiing.

Een pingo (Inuktitut, de taal van de Inuit in Canada, voor kleine heuvel) is een bolvormige heuvel die ontstaat in een gebied met permafrost waar door het uitzetten van bevroren / bevriezend grondwater (hydrostatische druk) een laag bevroren grond wordt opgetild.

De kern van een pingo, die soms nauwelijks kleiner is dan de totale pingo zelf, bestaat uit een lensvormig lichaam van zuiver ijs. Pingo's worden tot 90 meter hoog met een doorsnede van soms meer dan 2 kilometer en zijn meestal rond of ovaal van vorm.

Door het scheuren van de bovenlaag wordt de ijslaag blootgesteld aan de zon en dan kan een krater of meer ontstaan.



Hedendaagse pingo's komen voor in continentale toendra's en bevinden zich overwegend tussen 65 en 75 graden noorderbreedte.




Earthcache

Parkeren kan op de opgegeven coördinaten. Wandel dan via de aangegeven gele paaltjes route of op eigen gelegenheid naar de locatie van de earthcache. Daar tref je een bankje aan. Ga gerust even zitten, geniet van het uitzicht over de pingoruïne en laat de rust (die er meestal heerst) op je inwerken.

Om deze earthcache te mogen loggen dien je de volgende vragen te beantwoorden via een mail naar ons profiel:
  1. Hoe heet de gele paaltjes route?
  2. Wat wat is de lengte van de route?
  3. Wat voor soort boom staat er bij het bankje?
Na akkoord mag je loggen, het liefst met één of meerdere foto's (dit is optioneel).


Respecteer de regels bij het betreden van het terrein:
  • Wandeling uitsluitend op wegen en paden
  • Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd
  • Ook voor geocachers gelden deze regels

Additional Hints (No hints available.)