Skip to content

This cache has been archived.

GeoGuy: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan.

Mocht de cache, of onderhoud van de cache, aan je aandacht ontsnapt zijn, en je de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via email.
Als de cache binnen 3 maanden hersteld of herplaatst is, wil ik de cache wel terughalen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

More
<

Horst aan de Maas - De Gortmeule

A cache by Mielders Piet Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 05/26/2011
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

De Gortmeule.De Gortmeule is een cache waarvoor diverse opgaven dienen te worden opgelost rondom en op het landgoed de Gortmeule in Horst aan de Maas.

De cache De Gortmeule is ongeveer 3½ km lang.


Landgoed boerderij De Gortmeule.

De Gortmeule in Horst is een buitengewoon fraaie boerderij die prachtig ingepast in het landschap ligt. Eenmaal voorbij een hele rij tuinbouwkassen ligt ietwat verscholen achter een merkwaardig golvende beukenhaag deze boerderij met een saksische voorgevel. De Gortmeule dateert deels uit 1600 en kwam aan het begin van de vorige eeuw in eigendom van de familie Hoeymakers. De boerderij was toen half zo groot en het dak was toen nog van riet. In 1977 is de boerderij, die toen niet meer dan een krot was, compleet gerestaureerd door Ton Hoeymakers. Na restauratie kwam de boerderij op de landelijke momumentenlijst.

Type boerderij met kenmerken.

De Gortmeule is van het hallehuistype. In de keuken is dit nog duidelijk zichtbaar door de aanwezigheid van de beide gebintstijlen. De keuken heeft verder nog de volgende authentieke onderdelen: houtkachel als verwarming, schouw met onder meer plaats voor de hammen, turfbak onder de trap. Verder zijn in de woning een kleine bijkeuken, opkamer met kelder eronder en eiken balken en stijlen aanwezig. In de voorgevel bevinden zich twee ijzeren geveltekens.


Bouwjaar en laatste restauratie.

Rond 1600 is het voorste gedeelte gebouwd; in 1915 de tweede helft. In 1977-1978 is de boerderij geheel gerestaureerd.

Bijgebouwen op het erf.

Achter het woonhuis bevindt zich een eenvoudige wagenschuur (landelijke monument) daterend uit circa 1920 met zadeldak en rieten wanden. Dit is de enige in Noord-Limburg. Achter de oude varkenskooien staat de sopketel, vroeger gebruikt om varkensvoer en de was te koken, maar ook om zich bij te wassen. Ook de originele paardenstal staat nog op het erf. Voor het huis bevindt zich de oude waterput met putwip.

Op 300 meter van de boerderij staat een monumentale eikenboom.
Bij deze boom is in 1915 een veldkruis geplaatst: Gortmeules Kruus.

Inrichting erf en/of tuin. .

Voor het huis bevindt zich een beukenheg rondom de boerenbloementuin. Hier omheen ligt een hoogstamboomgaard met perenbomen van circa tachtig jaar oud. Om deze boomgaard staat weer een heel oude, dikke, golvende beukenheg. In 1997 is in de ‘hoeswei’ een geheel nieuwe hoogstamboomgaard aangeplant met oude appel- en perensoorten, omgeven door een heg van hulst en een bos van dertig are. Het erf is niet beklinkerd of geasfalteerd. De groentetuin ligt in het veld op de zogenaamde esgrond. Deze is aan twee zijden omgeven door een beukenheg van 150 meter lang en vijf meter hoog. Aansluitend aan de huiskavel ligt 1,5 hectare grond, wat vroeger Het Gortmeulens Ven heette. Dit is een uitloper van natuurgebeid ‘De Pês (Castenrayse Vennen).

De motivatie van de eigenaren voor het in stand houden van deze unieke plek, komt voort uit de liefde voor cultuur (de boerderij) en de natuur in de omgeving. Als kind hebben ze het echte boerenleven meegemaakt. Toen in 1970 de ruilverkaveling plaats vond hadden ze al het voornemen De Gortmeule zo snel als het kon te restaureren en het landschap in de oude staat te herstellen. Nadat de boerderij in 1977 op de landelijke monumentenlijst kwam is hiermee begonnen. De boerderij met het omringende landschap is sindsdien een plaats waar vele mensen van genieten en tot rust komen.

Landgoed.

Voor Fien en Ton Hoeijmakers is een droom in vervulling gegaan. Het echtpaar woont in De Gortmeule in Horst. Sinds april 2011 mag het 6,3 hectare grote gebied zich Landgoed De Gortmeule noemen. Een 40 jaar durende strijd voor dit Horster stukje natuur, cultuur en landschap leverderde hen de status van Landgoed op. Het gebied voldoet daarmee aan de eisen van de Natuurschoonwet 1928 (NSW).

Om als landgoed in aanmerking te komen moet een gebied minstens vijf hectare, aaneengesloten, of deels over een historische buitenplaats beschikken van minimaal één hectare. Landgoed De Gortmeule is 5,3 hectare groot en heeft nog één hectare extra in gebruik gekregen van Chrit Hoeijmakers, de broer van Ton. "De grond van Chrit kun je betitelen als 'aanleunlandgoed' en daarmee komt het totaaloppervlak van ons landgoed op ruim zes hectare uit", aldus de landgoedeigenaar.

Boerderij De Gortmeule is vanaf 1902 in bezit van familie Hoeijmakers. De Gortmeule zelf is rond 1600 gebouwd. Ton en Fien hebben van De Gortmeule uiteindelijk een camping gemaakt.

Met name hun voorliefde voor behoud van natuur en de landschappelijke waarde rondom de voormalige boerderij maakt het gebied uniek. Ruim tien jaar geleden legde de familie Hoeijmakers een 1,5 hectare groot ven aan: het Gortmeules Ven.

Nu het gebied de status Landgoed De Gortmeule heeft ontvangen, kunnen Ton en Fien Hoeijmakers in de toekomst Landgoed De Gortmeule overdragen aan hun zoon Johan. Lagere successierechten vergemakkelijken zo'n overdracht waarbij de cultuurhistorische plek in een natuurlijke omgeving bewaard blijft.

Het landgoed is vrij toegankelijk te bezoeken voor het publiek.


Burgemeester Kees van Rooij verrichte op zaterdag 16 april 2011 de openingshandeling van het landgoed door met een hengel een afgeschermd bord te hengelen. Speciaal voor deze gelegenheid, het eerste landgoed van Horst, schreef Jac Hanssen een lied genaamd 'De Gortmeule, mien Landgoed'. (Uit: “Hallo, Horst aan de Maas).

De coördinaten zijn niet van de plaats van de cache maar dit is de parkeerplaats waar normaal gesproken voldoende parkeerruimte moet zijn.


Om de cache te vinden dien je enige puzzels op te lossen.

Zorg voor goed schoeisel en een lange broek.
Je loopt een gedeelte van de zoektocht door een natuurgebied met vaak kniehoge begroeiing.

O Ja, en schroom niet bij de Gortmeule rond te kijken en het boerderijwinkeltje te bezoeken. Fien maakt heerlijke dingen.
Trouwens, je kunt op de Gortmeule heerlijk uitrusten bij een lekkere kop koffie en een goed stuk vlaai
(in de zomermaanden op vrijdag, zaterdag en zondag) !

Veel plezier !

Additional Hints (Decrypt)

Yvggyr Oevgvfu jvyy bofreir lbh juvyr ybttvat gur pnpur arne gurve fznyy jbbqra pnfgyr !

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.