Skip to Content

<

De Overdiepse Polder

A cache by Orteeltjes.nl Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 6/21/2011
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Overdiepse polder

De Overdiepsche Polder gebied is gelegen langs de rivier de Bergsche Maas (Maas) in de provincie Noord-Brabant in het zuidelijke deel van Nederland. Rond 1900 kreeg de rivier de Maas een nieuwe afvoer naar de zee door het uitgraven van de Bergsche Maas. Sindsdien is de polder gelegen tussen de dijken van de Bergsche Maas en Oude Maasje, maar pas sinds de jaren 1970 is de Polder vrij van overstromingen. De Overdiepse Polder met zijn 550 hectare wordt voornamelijk gebruikt voor agrarische productie.

 

ALFA

ALFA staat voor ‘Adaptive Land Use for Flood Alleviation’ (ALFA). Het is een Europees gesubsidieerd project (INTERREG IVB NWE Programma) met als doel om burgers binnen Noord West Europa te beschermen tegen de risico’s van overstromingen als gevolg van klimaatsveranderingen. Dit zal gedaan worden door nieuwe retentiebekken te creëren om de piekafvoer te verminderen in rivieren in België, Frankrijk, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Nederland. Nieuwe capaciteit voor wateropslag of retentie kan negatieve effecten van klimaatsverandering verminderen.

Het project concentreert zich op aanpassingsmaatregelen tegen overstromingen en interventies in het ene gebied om een ander gebied - dat in economische, sociale en/of ecologische zin kwetsbaarder is - te beschermen. Het kan daarbij zowel gaan om een stedelijk of landelijk gebied, bovenstrooms of benedenstrooms van het pilot project gelegen.

De projectgebieden zullen alleen overstromen in extreme situaties, waarin burgers in gebieden beneden- of bovenstrooms van het retentiebekken moeten worden beschermd. De huidige gebruiksfuncties in de project gebieden zullen zoveel mogelijk bewaard blijven. Tegelijk wordt gezocht naar optimale combinaties tussen rivier en andere functies, zoals agrarisch landgebruik, recreatie en natuurbescherming of ontwikkeling.

 

Ons klimaat verandert. Daardoor krijgen rivieren steeds meer water te verwerken. De Overdiepse Polder is één van de ruim 30 plaatsen waar het rijksprogramma Ruimte voor de Rivier het rivierengebied beschermt tegen overstromingen. Dit gebeurt door het verlagen van de bestaande dijk aan de Bergsche Maas. Hierdoor kan bij hoog water rivierwater door de polder stromen. Waterschap Brabantse Delta is verantwoordelijk voor de voorbereidende en de uitvoerende fase van het project, mede gesubsidieerd door ALFA. De uitvoerende fase is begonnen eind 2010.

 

Terp - links in normale toestand, rechts bij hoog water.

 

Om de polder geschikt te houden voor landbouw, hebben de inwoners en ondernemers zelf het terpenplan bedacht. Langs het Oude Maasje komt een nieuwe dijk. Aan de noordzijde van deze nieuwe dijk bieden straks hooggelegen terpen plaats aan negen agrarische bedrijven waarop ongeveer de helft van de 17 boeren hun bedrijf kunnen herbouwen. De andere boeren zetten hun bedrijf elders voort. Als daarna alle bestaande boerderijen zijn gesloopt, wordt de huidige dijk aan de noordzijde van de polder verlaagd.  Langs het Oude Maasje, de Gantel en de nieuw te graven Westplas worden natuurvriendelijke  zones aangelegd om de rijkdom aan planten- en diersoorten te versterken. Via nieuw aan te leggen fiets- en wandelpaden kan de polder straks recreatief verkend worden. Fietsers en wandelaars kunnen dan straks een ‘rondje polder’ maken. Eind 2015 is dan sprake van de vernieuwde Overdiepse Polder voor een duurzaam agrarisch landgebruik en meer ruimte voor de afvoer van Maaswater.

Door het verlagen van de bestaande dijk langs de Bergsche Maas kan bij hoog water rivierwater door de polder stromen. Dit zal gemiddeld eenmaal in de 25 jaar voorkomen. De waterstand op de rivier daalt daarmee ongeveer 27 centimeter. Hiermee wordt overlast in dorpen en steden verderop in het gebied tegengegaan. De totale kosten van dit project bedragen 111 miljoen euro. Waterschap Brabantse Delta zorgt voor de uitvoering van medio 2010 tot eind 2015. In het programma Ruimte voor de Rivier werken regionale overheden en het Rijk samen om het rivierengebied beter te beschermen tegen overstromingen. Meer info vind je op de site van de Brabantse Delta.

 

Samenvatting;

Overdiepse polder; groot 550 hectare

Project ALFA, uitgevoerd door Brabantse Delta

Kosten 111 miljoen euro

Gereed eind 2015

 

Video's

Omroep Brabantverslag                - link - 2 min

Overdiepse Polder Journaal 2011    - link - 5 min

Minutie ruimen voor aanleg           - link - 2 min

 


 

De Cache.

 

Die vind je op bovenstaande coördinaten en is te bereiken via auto, fiets, of te voet. Je hebt hier een prachtig uitzicht op een deel van de polder.

Zet je auto goed aan de kant i.v.m. het verkeer van en naar het pontje naar Dussen.

 

Het leek ons erg interessant om een cache op deze plaats te leggen. Deze polder is een mega-project. Toestemming is gegeven door de Brabantse Delta, die erg enthousiast waren.

Als de polder klaar is over enkele jaren, dan kun je over de polder een rondje fietsen en zal er dan ook een multi komen. Idee van Brabantse Delta zelf!! Hulde.

 

 

Huidige werkzaamheden.

 

Als het mogelijk is plaats een foto bij je log. Dan zien we in de tijd het verloop van de werkzaamheden.

Hier bij de cache gebeurd nog niet veel, Heb je wat tijd, rijd dan eens de weg richting het westen, de "overdiepsekade" in. Als je deze weg rijd zie je rechts verschillende boerderijen die verdwijnen en dus op terpen herbouwd gaan worden. De eerste terp is inmiddels opgeleverd. Rijd je door dan kom je bij een brug (polanenweg) waarover je naar de A59 kunt. Ga je nog verder rechtdoor (doodlopend) dan kom je langs de jachthaven en zie je rechts de huidige werkzaamheden aan de Overdiepse Polder. De moeite waard eens even te gaan kijken.

 

Log Verstandig én stiekem

Is het druk, wacht dan even tot een geschikt moment

Zorg dat de cache niet ontdekt wordt door niet Geocachers

Verstop een cache altijd weer goed én op de dezelfde plek

Zo houden we onze hobby in stand

 

 

Additional Hints (Decrypt)

Npugre qr erpugfr, ubbt.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa) 

Find...

682 Logged Visits

Found it 628     Didn't find it 15     Write note 7     Temporarily Disable Listing 7     Enable Listing 7     Publish Listing 1     Needs Maintenance 5     Owner Maintenance 7     Update Coordinates 5     

View Logbook | View the Image Gallery of 54 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.