Skip to Content

<

2K+3G=4D+2T

A cache by TeamStadt Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 07/12/2011
Difficulty:
4 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Kaksi kuntaa ynnä maantiedettä, geometriaa ja kätköilyä on mysteeri, jonka vaikeus on keskimääräinen ja kääntäen verrannollinen koulumatikkasi numeroon. Tai suomeksi: Jos koulunumerosi oli välttävä, kannattaa ehkä vältellä tätä. Jos se oli kiitettävä, kiittele nyt mielessäsi vanhaa opettajaasi!

Artjärven kunta liittyi Orimattilan kaupunkiin 1.1.2011. Turhanaikaiseksi ja turhan mutkikkaaksi todettu kuntaraja poistui historiaan.

Jo kouluaikoina ilmeni kaikenlaista ”yhteistoimintaa” yli kuntarajan. Poikain kylätappelutkaan eivät olleet harvinaisia. Yhdenkin nujakan muistan, ja mieliin jäi ”koston kierre”: Villikkalan kaveri huitaisi Niinikosken poikaa, jonka kaverit kostivat heti kahdella lyönnillä aloittajan kavereita. Nämä puolestaan kostivat vastapuolelle taas kaksinkertaisesti. Näin jatkui, kunnes Niinikosken pojat löivät 128 kertaa ja villikkalaiset saivat tarpeekseen. Kuinka monta mustelmaa ja ruhjetta tappelussa syntyi?

Tuo tappelu sai alkunsa nauriista: Niinikosken pojilla oli tapana pitää nuotiota iltaisin lähellä kunnan rajaa. Makkara ei aina maistunut, ja keksittiin, että pienen matkan päässä oli Anttilan naurishaka. Siellä oli kymmenessä rivissä 12 naurista joka rivissä. Pojat veivät 17 naurista. Pahinta oli, että kaikki rivit, ja Anttilan tila, olivat Villikkalassa, Artjärven puolella. Ja tieto naurisvarkaudesta kyllä levisi!
Montako naurista jäikään isännälle?

Pojat jakoivat nauriit keskenään tasan: joka toinen sai kaksinkertaisen määrän kuin toiset.
Montako poikaa oli nuotiolla?

Kerran taas kokeiltiin oikein tosissaan: Rajalle kokoontui 286 koulupoikaa Orimattilasta ja 213 Artjärveltä. No kyllä yksi orimattilainen kahta artjärveläistä vastasi, ja tilanne alkoi olla selvä, mutta sitten paikalle saapui 101 Artjärven lukiolaista, joista kukin vastasi kahta orimattilaista. Orimattilan lukiolaiset eivät tienneet tapahtumasta. Kumpien voittoon tempaus päättyi?

Tietysti tästä tuli sanomista koulussa seuraavana päivänä. Koulun pojat kutsuttiin juhlasaliin puhutteluun. Opettajat olivat hurjina ja suorastaan leimusivat punaisina, paitsi yksi. Kahdella oli keppi aseenaan. Kolmella oli lakikirja kainalossaan. Vain matematiikanopettajamme Pekka Vihuri oli siis rauhallinen: hän ei ollut punainen eikä hänellä ollut karttakeppiäkään (sinänsä nyt ihme), mutta kirja hänellä oli kainalossaan (sekin osoittautui myöhemmin hänen omatekemäkseen geometrian oppikirjaksi). Rehtori Palokangas oli ainoa, jolla ei ollut kirjaa, mutta punainen hänkin oli, ja kävelykeppinsä oli tietysti mukana.
Kuinka monella opettajalla oli ”täysvarustus”: punainen naama, keppi ja kirja?

Rakas matematiikanopettajamme Pekka Vihuri moitti meitä tyhmiksi raakalaisiksi. Hän antoi samalle tappeluporukalle tehtävän, jonka nopein ratkaisija voisi nostaa päänsä tuon raakalaisporukan yläpuolelle täysin suvereenisti: On kartio, jonka kylkien pituus on 40 cm ja pohjan säde 10 cm. Pohjan kehällä on piste, josta pitää kulkea kartion ympäri samaan pisteeseen lyhintä reittiä. Mikä oli tuon matkan pituus?

No, oikea vastaus löytyi 5A luokalta, jolla oli 25 otteluun osallistunutta poikaa (ja kaikki orimattilaisia). Vastauksen selvittyä, ja siinä hurmoksessa, pojat innostuivat kättelemään toisiaan.
Kuinka monta kättelyä tapahtui, jotta jokainen kätteli jokaista?

Artjärven lukiolaispojista 90 kävi lukiotaan Orimattilassa, muut Porlammilla. Näistä Orimattilan kävijöistä kolmasosa oli sairaslomalla ”flunssan” takia, ja viidesosa oli rehellisesti ilmoittanut ruhjeet ja säryn poissalon syyksi. Seitsemän oli hammaslääkärin vastaanotolla puhuttelupäivän aikana. Viisi ei ollut ilmoittanut syytä päivän poissaololleen, ja kolme oli rehellisesti ulkomaanmatkalla.
Kuinka monta artjärveläistä lukiolaista oli paikalla tuona päivänä?

Sopivasti meitä häiritäksemme Pekka Vihuri esitteli samalla tuon kartiolaskennan aikana lukusarjaa, joka myös kaipasi ratkaisua: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, ja? Eli mikä luku?

Sitten hän innostui esittämään vielä toisenkin lukusarjan ja kysymään siihen jatkoa: 2, 3, 6, 8, 10, 12, 13, 16, 18, 20, 21, 22, 23, ja? Eli mikä luku?

Tuommoinen piruilu oli kyllä hänen tapaistaan. Ehkä se kasvatti..

Hei, mutta kätköähän tässä selvitetään! No se sijaitsee:
N 60° xx,xxx'
E 25° yy,yyy'

Kartiotehtävästä saat suoraan N-koordinaatit, jos Orimattila voitti tappelun. Mutta, jos Artjärvi voitti, sijoita naatit E:n puuttuviin.
Ja ootappas vielä: Otakin noista minuuteista pois kysyttyjen opettajien lukumäärä ja minuutin osasista pois kysyttyjen nauriiden määrä!

Toisen naatin kokonaiset minuutit saat ensimmäisen ja toisen lukusarjan vastauksista sekä naurispoikien määrästä laskemalla ne kaikki yhteen ja jakamalla summan kahdella. Minuutin desimaalit saat laskemalla loppujen tehtävien vastaukset yhteen ja lisäämällä lukuun 10 vielä 16,5 kertaa.

Tarkasta geocache.fi:n palvelussa, onko ratkaisusi oikea

Additional Hints (Decrypt)

gluwäffä Bevznggvyna cääffä

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa) 

Find...

55 Logged Visits

Found it 44     Didn't find it 2     Write note 8     Publish Listing 1     

View Logbook

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.