Skip to Content

<

Tésai barangolás

A cache by Blue Mali Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 09/28/2009
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

WAP:

A láda, mely a közeli dombon van, egy akácos facsoport közepén szénával takarva. A láda azért került ide, mert szép a kilátás a környékre. A láda egy 15x15 cm-es piros fedeles hagyományos konyhai tároló.

Sziasztok!

Szeretnélek elhívni titeket erre a határ menti kis eldugott községbe, ahol is szinte megállt az ido. A kis település magából árasztja a nyugalmat, s remélem ezt ti is megtapasztaljátok.
A láda célja bemutatni a települést, és a környezetét.

Tésa az Ipoly-mente legkisebb települése Magyarország és Szlovákia határán, az Ipoly bal partján, a Börzsöny völgyében. Belterülete 61, külterülete 442 hektár. A határ túloldalán Ipolyszakállos és Tésával szemben Lontó található. Északról Ipolyvisk határolja. 2006. július 8-án sok évtizedes elzártság után, amely visszavetette fejlodésükben a környék településeit, a két falu közt tavasztól-oszig gyalog, kerékpárral és lóháton átjárható határátkelohely nyílott. A schengeni csatlakozás után az átjárás Tésa és Ipolyvisk közt teljesen szabad és egész évben igénybe veheto autóval is.

Tésa története:

Határ menti kis falucska az Ipoly völgyében, a Börzsöny északnyugati lábánál. A falu a mai helyére a törökök visszavonulása után települt, ekkor az ország távolabbi vidékeirol is telepítettek ide magyar családokat. A századok folyamán több nemesi család is birtokolta Tésát.

A keskeny völgybe fekvo település egyutcás. A község egyes részein a hajdani csurös település nyomai is felfedezhetok. A mai adatközlo visszaemlékezések szerint a század elején csak néhány jobbágy család élt a faluban.

A község fejlodése szempontjából meghatározó jelentoségu volt a Foglár család. A XVIII. sz. elso felében kastélyt építettek és a Majori-duloben kis templomot emeltettek, alatta családi kriptával. Mivel ezt a templomot az Ipoly áradásai veszélyeztettél, 1775-ben a kastély közelében felépítették a ma is álló templomot. (Foglár György, egri kanonok)

A XIX. században a falu a Boronkay-, majd a Jankovich-család birtoka lett. Ebben az idoben virágzott a juhtenyésztés és a gyümölcstermesztés, az Ipoly vizére malom épült. A lakosság is növekedett, többségében zsellérek, cselédek laktak a községben.

A XIX. század végén 180 lakosa volt Tésának. Ez a fejlodés Trianon után megtorpant, majd az utóbbi évezredben csökkeno tendenciát mutatott. Ma már iskola sincs a községben. A falusi turizmus fellendülése sokat jelenthetne Tésa számára.

Remélem sikerült egy újabb élményt szerezni ezzel a ládával.
Sok sikert, kívánok a láda becserkészéséhez.

Additional Hints (No hints available.)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.