Skip to Content

This cache has been archived.

GeoVisvliet: Deze is niet langer beschikbaar...

More
<

De Opslag

A cache by GeoVisvliet Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 08/19/2011
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

De Opslag


Elke keer als wij hier langs rijden wanen we ons in het buitenland, prachtig plekje. Reden genoeg om even te stoppen en het uitzicht te bewonderen. En dus een cacheplaats waard.
De schans 'De Opslag' is omstreeks 1572 opgeworpen door de Spaanse stadhouder Caspar de Robles om de vrije handel van en naar de stad Groningen te beschermen tegen de oprukkende watergeuzen. Op deze ‘opslag’ -een verbrede dijk- stonden inmiddels de zoutketen van Wigbold van Ewsum Jr. In 1580 werd de schans door Rennenberg, die voor de Spaansgezinde stad Groningen had gekozen, geslecht. In Staatse handen zou deze een bedreiging vormen voor de stad. Zo werd de schans in dat jaar enkele keren weer opgebouwd door de Staatsen en vernield door de Spanjaarden.
De opvolger van Rennenberg, Francisco Verdugo, liet de schans in 1589 weer opbouwen als reactie op de Staatse verovering van de schans Enumatil.
In het voorjaar van 1591 brachten Willem Lodewijk en Maurits de opslag definitief in Staatse handen. Na de strijd in het Westerkwartier werd de schans in 1598 geslecht.

Laatste onderhoud: 19-08-2011

  Brickteam
  Teamdanhoff
  rolinkaAdditional Hints (No hints available.)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.