Skip to Content

This cache has been archived.

Team Goossens: Helaas is er een einde gekomen aan deze serie. Bonus blijft nog wel een tijdje vindbaar.

More
<

Hof van Twente - Diepenheim

A cache by Team Goossens Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 8/28/2011
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Hof van Twente is een gemeente in het zuidwesten van Overijssel. De gemeente bestaat uit de hoofdplaats Goor, de stadjes Delden en Diepenheim, de dorpen Bentelo, Hengevelde en Markelo. Verder zijn er nog de buurtschappen: Achterhoek, Azelo, Beusbergen, Deldenerbroek, Deldeneresch, Dijkerhoek, Elsen, Elsenerbroek, Herike, Kerspel Goor, Markelosebroek, Markvelde, Pothoek, Schoolbuurt, Stokkum, Wiene en Zeldam,

Deze serie laat u kennis maken met de plaatsen en buurtschappen van de Gemeente Hof van Twente. Bij iedere cache is een bonusletter, vergeet deze niet!Diepenheim (Nedersaksisch: Deepn) is een stadje en voormalige gemeente in de Nederlandse provincie Overijssel. Sinds 2001 maakt Diepenheim deel uit van de gemeente Hof van Twente. Tot de vorming van de Hof van Twente was het de kleinste gemeente in Overijssel met een oppervlakte van 2644 hectare, 1024 woningen en 2754 inwoners. Diepenheim is een centrum van beeldende kunst en staat bekend om zijn kastelen/havezaten, zoals Warmelo, en zijn mooie in stijl aangelegde tuinen en parken.

Geschiedenis

Het stadje Diepenheim is van oorsprong een van de acht middeleeuwse stadjes in Twente. Het is qua inwoners de kleinste Twentse stad gebleven. Vandaar zijn troetelnaam Stedeke. Mede door de aanwezigheid van de kastelen rondom de kern heeft het door de eeuwen heen zijn landelijke karakter behouden en tot ver in de 20e eeuw is de agrarische sector de belangrijkste bron van inkomsten voor zijn burgers geweest. Veel plaatsen vieren een jubileum aan de hand van het jaar waarin zij stadsrechten hebben ontvangen. Voor zover bekend heeft Diepenheim die officieel nooit gekregen. Wel schijnt de Heer van Diepenheim een soort stadsrecht te hebben verstrekt. Dit papier is zeer waarschijnlijk in 1597, toen het oud-archief door brand is verwoest, verloren gegaan. Het stadsrecht is in 1602 opnieuw op papier gezet in de vorm van het nieuwe stadsboek.

Toerisme

Diepenheim is op dit moment een veel bezocht stadje. Er zijn verscheidene toeristische bezienswaardigheden welke met name gericht zijn op het cultureel-historische erfgoed van het stadje. Diepenheim wordt omringd door zes kastelen en watermolen Den Haller die al wordt genoemd in de 12e eeuw. De molen benut het water van de Diepenheimse Molenbeek. Daarnaast zijn er verscheidene kunstateliers en antiekwinkels te bezoeken.

De plaats telt tientallen rijksmonumenten.
Kastelen en havezaten in Diepenheim
Rond Diepenheim liggen de volgende kastelen en havezaten:
Huis Diepenheim (ook bekend als Huize Diepenheim)
Nijenhuis
Warmelo
Westerflier

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

506 Logged Visits

Found it 490     Didn't find it 8     Write note 1     Archive 1     Temporarily Disable Listing 1     Enable Listing 1     Publish Listing 1     Needs Maintenance 1     Owner Maintenance 2     

View Logbook | View the Image Gallery of 13 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.