Skip to content

<

Spomenik na Karolinski zemlji

A cache by darklugia Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 09/26/2011
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


SLO
Spomenik na Karolinski zemlji stoji pred mostom cez Ižico. Postavili so ga ljubljanski mešcani leta 1834 v znak hvaležnosti za izdelavo ceste (1825 – 1827), ki pelje iz Ljubljane na Ig in katero sta si ogledala cesar Franc I. in cesarica Karolina leta 1830.
Po razpoložljivih podatkih se je Ižanska cesta včasih imenovala Karolinska zemlja (Karolingengrund), kar je razvidno tudi iz popisa prebivalstva leta 1830. Botanični vrt je imel takrat naslov Karolinska zemlja 3. V Ižansko cesto je bila uradno preimenovana leta 1919. Spomenik je bil prvič prestavljen leta 1959 zaradi rekonstrukcije Ižanske ceste. V letu 2013 je bil prestavljen na novo, primernejšo lokacijo in sicer na krajno podporo mostu na prejšnji trasi Ižanske ceste. 

ENG
Monument at the Karolinska land is standing in front of the bridge over Ižica. Placed by the inhabitants of Ljubljana in 1834 as a sign of gratitude for making roads (1825-1827), which runs from Ljubljana to Ig and which were visited by Emperor Franz I. and Empress Karolina in 1830.

Additional Hints (No hints available.)Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.