Skip to content

<

Kabouter Puntmuts

A cache by lingbeek Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 10/13/2011
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

LET OP: Openingstijden Waypoint 1!!!
- woensdag, zaterdag, zondag van 10-17 uur.
- in schoolvakanties en voor groepsaanvragen alle dagen geopend. - gesloten op 25, 26 en 31 dec en 1 jan.
- Sinds februari 2015 moet er €2,- entree worden betaald voor waypoint 1. Maar dat is een bezoek aan het waypoint zeker waard!

Een leuke kindercache van ongeveer 2 kilometer langs een pad met kabouters. De route voert over ietwat heuvelachtig terrein met af en toe een boomwortel.


2 kilometer

KABOUTER PUNTMUTS

Inleiding

Een kabouter is een mythologisch wezen.Kabouters komen voor in talloze sprookjes en andere volksverhalen verspreid over de hele wereld.

In Nederland en Vlaanderen zijn ze bekend als kabouters, in Scandinavië als nisse, in Groot-Brittannië als gnomes, brownies, hobgoblins of piskies, in Duitsland spreekt men van kobolden of gnom en in Rusland van domovoj. Er zijn nog talloze andere benamingen. Want kabouters kennen ze in alle landen.

Afhankelijk van de regio waar ze wonen verschillen ze van uiterlijk en van gedrag. Een aantal zaken zijn overal hetzelfde:

  • hun kleine gestalte en hun vermogen zich onzichtbaar te maken of verborgen te houden voor mensen
  • ze kiezen ervoor in de omgeving van mensen te verkeren en willen - zo wordt verteld, tegen een kleine vergoeding trouw allerlei klusjes doen

In Nunspeet is er een bos vol kabouters. En jij bent van harte welkom in dat bos. Kom op bezoek bij de kabouters! Dit bos is ook nog eens heel erg makkelijk bereikbaar. Het is op kabouterloopafstand van het station naast een hele grote parkeerplaats. En voor de kleine kabouters zijn er ook nog een pannenkoekenrestaurant en een speeltuin in de buurt.

Deze cache kan worden gelopen tijdens de openingsuren van het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer: woensdag, zaterdag en zondag van 10-17. Dit is vanwege Waypoint 1, dat zich binnen bevindt, de cache kan dus wel na 17:00 worden afgemaakt als de benodigde informatie maar is vergaard.

De cache Kabouter PuntmutsOm te kijken of je wel genoeg weet over kabouters moet je eerst een aantal vragen beantwoorden. Als je genoeg over kabouters weet, dan weet je hoe de wind gewaaid heeft en weet je hoever de muts is weggewaaid. Op de plek waar de muts naar toe is gewaaid schijnt nu een schat te liggen. Los snel de volgende vragen op, ga op pad en vind deze kabouterschat!

1. Welke kabouter zat er op een grote paddestoel rood met witte stippen heen en weer te wippen? (Op een gegeven moment zei de paddestoel krak)
Kabouter Plop (A=0)
Kabouter Spillebeen (A=1)
Kabouter Lui (A=2)
Paulus de boskabouter (A=3)

2. Kabouters wonen meestal in een:
Paddestoel (B=1)
Huis (B=3)
Holle boom (B=5)
Vogelhuisje (B=7)

3. Welke kabouter staat hiernaast afgebeeld.?
Paulus de boskabouter (C=0)
Kabouter Plop (C=1)
Klaas Vaak (C=3)
Kabouter Wouter (C=7)

Kabouterplaatje

4. Welke kabouter speelt niet mee in kabouter Plop?
Kabouter Smal (D=0)
Kabouter Smul (D=1)
Kabouter Wouter (D=2)
Kabouter Kwebbel (D=3)

5. Welk dier hebben de kabouters uit hout gezaagd op het volgende coördinaat N52 21.987 E5 47.259? (Hier kom je onderweg langs, vlak vooordat je de eekhoorn ziet)
Egel (E=0)
Wild Zwijn (E=3)
Hert (E=6)
Das (E=9)

6. Kabouters dragen op hun hoofd meestal een:

hoed (F=1)
muts (F=4)
pet (F=7)
kroon (F=9)

Kabouter puntmuts is zijn muts verloren. En dat nog wel in een bos vol met kabouters. Kun jij hem helpen om zijn muts terug te vinden?

Kabouter puntmuts heeft zijn muts ergens in het bos opgehangen en toen kwam er een windvlaag....


11 Hij weet nog dat hij langs een aantal kabouters in het bos was gelopen die allerlei kleuren hadden. Hij weet niet meer precies hoeveel kabouters hij heeft gezien. Maar omdat geel zijn lievelingskleur is heeft hij wel alle kabouters geteld die een gele jas aanhadden. Hoeveel kabouters met een gele jas hij heeft gezien heeft hij op een bordje geschreven en dat bordje is nu te vinden in de kabouterhut in het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer. Dit getal noem ik verder "Z" Vanwege een aantal kabouters die een andere jas hebben aangetrokken moet er tegenwoordig een correctie op dit getal worden gedaan om X te krijgen.

Update per 16-12-2018.... Er is in het bos een kabouter met twee handjes weg gelopen en een regenboogkabouter met vele kleuren (drie op de muts en vier in zijn jas teruggekomen. Laten we deze regenboogkabouter als halve gele kabouter beschouwen.

Kabouter 1 bevindt zich naast het bezoekerscentrum. Vanaf hier ga je de kabouterroute volgen en op zoek naar gele kabouter X. In het bos hebben er een aantal wijzigingen plaatsgevonden. Om het getal X te krijgen moet je op zoek naar de hele grote kabouter (N52 22.131 E005 47.023) in de buurt van kabouter nummer twee. Het betreft hier een kunstwerk Julia Jiskoot uit 2018. De grote kabouter heeft een naam en die naam vertelt je de correctie die je moet doen op het getal dat je binnen hebt gevonden.

Wat is de naam van deze kabouter?
Kabouter Kwebbel (X=Het binnen gevonden getal Z)
Kabouter Wouter (X=Het binnen gevonden getal Z+1)
Kabouter Daan (X=Het binnen gevonden getal Z+2)
Kabouter Jantje (X=Het binnen gevonden getal Z+3)
Kabouter puntmuts zou het leuk vinden als je een foto maakt van jezelf bij deze grote kabouter en deze toevoegt aan je log.

De regenboogkabouter die je tegenkomt (na nummer 18) telt als een halve gele kabouter. Want hij heeft meerdere kleuren en is maar een beetje geel.

Vanaf gele kabouter X is het ABC graden en DEF meter naar de cache. Loop via de paden tot 20-25 meter van deze plek.
Het laatste stuk mag je van het pad af. De cache is een munitiekist op 2 meter van rood met witte stippen. Ter hoogte van de cache is een enkele witte stip te vinden. Vlakbij "Rood met witte stippen" ligt een fake cache (witte bus) als afleiding voor vandalen.

A B C D E F X Z

graden meter
Hier kun je de nummers op de mutsjes van de gele kabouters bijhouden. Zo weet je wanneer je bij kabouter X bent.

Het kaboutererepodium
Teams zonder kabouter Teams met kabouter (kind onder de 12 jaar)
Goud JosvStaalduinen TripleTroubleWedde (samen met Marco Tenback)
Zilver Marco Tenback Dasjes (samen met Bydir)
Brons Bydir Stipjes team
Na het vinden van de cache mag je de Geocoin loggen en deze banner toevoegen aan je profiel:
<A HREF="http://www.coord.info/GC35WEZ"><IMG SRC="http://lingbeek.com/geocaching/KabouterPuntmuts20050.jpg"></A>

Bij deze wil ik Staatsbosbeheer bedanken voor alle medewerking aan deze cache.

Additional Hints (Decrypt)

JC1:Mbrx va qr xnobhgreuhg rra trry obeqwr zrg orxraq ybtb. Qvg obeqwr vf gr ivaqra ovw rra ubhgfgncry ra urrsg rra trbpnpuvat ybtb. Orxvwx riraghrry qr fcbvyresbgb. Wr mhyg bc rra xabc zbrgra qehxxra bz urg gr ireyvpugra.
GBPUG: Nyyrra tryr wnfwrf gryyra!
SVANY: Qr nzzbobk yvtg bc 1 gbg 2 zrgre ina "Ebbq zrg jvggr fgvccra" ovw qr bztrinyyra obbz. Cevx Cevx Cevx

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)