Skip to Content

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.

This cache has been archived.

GeoGuy: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan.

Mocht de cache, of onderhoud van de cache, aan je aandacht ontsnapt zijn, en je de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via email.
Als de cache binnen 3 maanden hersteld of herplaatst is, wil ik de cache wel terughalen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

More
Multi-cache

De verloren schat van Kasteel Altena

A cache by Geosteca Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 1/3/2012
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

In deze Multi met een lengte van circa 2,6 KM wandelt u door het landgoed Altena door mooie open stukken en bebost gebied , de tocht voert u over wegen en zandpaden daar dient u op de WP’s ook de aanwijzingen te vinden om de verloren schat van Altena te vinden, alleen voor de schat mag u het pad verlaten.


Een tip van flip is om bij nat weer waterdichtschoeisel te dragen daar waar u de zandpaden moet bedwingen.


Een aantal meters vanaf het startpunt ter hoogte van de boerderij heeft volgens diverse bronnen op het internet Het kasteel Altena van de familie van Beckum gestaan en is mogelijk al in 1475 vernield. De naam wordt verklaard als 'al te na', een kasteel of sterkte, dat te dicht bij een ander gelegen is. Vlakbij liggen Hagmolen bij Bentelo, Oldemeule in Hengelo en Boekelo in Enschede. Het huidige erf Altena dateert van 1844. Bijzonder is het lange en smalle Altena's voetpad, zeer waarschijnlijk een oud kerkpad. Dit pad leidde naar het gebedshuis (kapelletje) van 't Altena. Vele havezaten en adellijke huizen hadden vroeger een eigen kapel. Bewoners van buurtschap 't Stepelo liepen hierover om bij dit gebouwtje te kunnen komen.Het Altenabosdeel ligt in het begin vanaf de parkeerplaats aan de Haaksbergerstraat rechtdoor. De boerderij Groot Altena ligt direct links van de ingang. De verharde weg gaat naar erve Klein Altena.Vlak voor het bos begint het kerkpad richting Stepelo. Het landgoed Altena verraadt zijn identiteit door veel dikke bomen en een mooie afwisseling van natuur en cultuur, dat wil zeggen een rijk van bos voorzien boerenland. Altena's bos is een Wintereiken - Beukenbos met oude opstanden van Zomereik. Vanwege de combinatie van hoge natuurwaarden en dito houtteeltkundige waarden is het beheer van het Altena's bos gericht op een combinatie van natuurbeheer en bosbouwkundig beheer. Problemen rond het bosbeheer zijn de slechte vitaliteit van de oude eikenopstanden en de vele Adelaarsvarens die de natuurlijke verjonging in de weg staan. In de komende beheersperiode zullen de meest problematische opstanden kleinschalig verjongd worden(aanplant van Eik).

Jan van Beckum waar op internet over word gesproken waarvan Kasteel Altena zou zijn geweest kende een tragedie, zijn zus en zijn schoonzus eindigden allebei op de brandstapel in Delden over de redenen doen zich verschillende verhalen in de ronde , 1 daarvan is dat Maria de zus van Jan vanwege haar interesse in de leer van de wederdopers werd opgepakt,schoonzus Ursula de vrouw van Jan gaf te kennen met haar mee te willen, uit ‘zusterlijke liefde’.Voor het hele verhaal klik hier

In deze multi de verloren schat van Kasteel Altena gaan we er maar vanuit dat dit bovenstaande verhaal klopt , en is het de bedoeling dat er gezocht gaat worden naar aanwijzingen die naar de verloren schat leiden het zou gaan om metalen plaatjes voorzien van een letter en een nummer .Deze schat is vlak voor de terechtstelling van Maria en Ursula verstopt en mocht dus niet in slechte handen komen , na de terechtstelling is het hele landgoed uitgekamt en is de schat nooit gevonden ,wel vonden ze een papier waar onderstaande gegevens op stonden.

N52 (A+J-D).(E*10*C+J+D-B) / E006(CC).(A*B*F*H)+(E*B*C-10-J)

Help Maria en Ursula met de sleutel tot succes,zodat hun geesten tevreden kunnen rusten.

Voor het plaatsen van deze cache is toestemming verleend door de beheerder van bossen en natuurterreinen Landgoed Twickel , blijf op de paden en respecteer de natuur alleen voor de cache mag u van het pad afwijken let op niet verder dan 5 meter!u zult tijdens de tocht langs een aantal erven komen waar mogelijk een hond(je) los kan lopen het passeren hiervan geschied op uw eigen risico.
Speciaal dank aan Team Broersma voor het na lopen van deze Multi
Gelieve geen foto's in uw log plaatsen van de cache locatie a.u.b

 

FTF Team Goossens
STF Sintia & Rama
TTF Bermari  

<a href="http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?guid=d7f24c16-0ef1-46d5-9e38-5c7f5a654372"><img src="http://img.geocaching.com/cache/8974199a-da76-4e49-a259-a43738b915cf.jpg?rnd=0.4624666"/></a>

 

Additional Hints (Decrypt)

JC1: Bc rra ubrxwr.
JC2: Iebrtre abt va yrira
JC3: Baanghheyvwx
JC4: -
JC5: Zbf
JC6: Baanghheyvwx
JC7: Urxjrex
JC8: ret ynnt ovw qr tebaq
JC9: Uvre jbbag avrznaq zrre
Svanyr:Cevxxra, avrg tenira, qr pnpur fic bc tbrqr whvfgr znavre npugreyngra

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa) 

Find...

256 Logged Visits

Found it 231     Didn't find it 9     Write note 9     Archive 1     Temporarily Disable Listing 1     Enable Listing 1     Publish Listing 1     Needs Maintenance 1     Owner Maintenance 1     Post Reviewer Note 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 38 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated: on 11/15/2017 3:47:44 PM (UTC-08:00) Pacific Time (US & Canada) (11:47 PM GMT)
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page