Skip to Content

<

Castellassa del Dalmau

A cache by panxito Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 1/6/2012
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
4 out of 5

Size: Size: regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


zzzz

La Castellassa del Dalmau és un gran monolit separat només uns 50 metres (que és l'amplada de la canal del Tro, al sud i de la Canal de la Font de Neda, al nord) dels cingles de llevant de Sant Llorenç del Munt. És una gran roca allargassada, que va de sud-est a nord-oest, i que té un cim planer i boscós. Als seus quatre costats té el sot de Matalonga (al sud), la baga del Dalmau (al nord), La Mola (a l'oest) i la carena del Peiret i la Furriola (a l'est).
A uns 800 metres de separació cap el sud es troba l'altre Castellassa, la de Can Torres, més petita, però amb un cim més espectacular, més cridaner, i vinculada a algunes de les llegendes més populars de Sant Llorenç del Munt.

 

El primer document escrit sobre la Castellassa del Dalmau és un pergamí redactat en llatí el 26 de març de l'any 960. Anomena Castelle Azano a la Castellassa. En el seu llibre "la Castellassa de Can Torres: història, tradició i lleganda", l'Òscar Masó inclou una traducció d'aquest primer text, que es troba a l'arxiu de la Corona d'Aragó:
"Cunsermit i la seva esposa Madrona sonen a Sant Llorenç una mujada de vinya, una tona, un cup i una terra que posseixen al terme de Castellar, al lloc anomenat Castelle Azano i al Montcau".
Inicialment es va considerar que Castelle Azano es referia al Castell de Rocamur, però més endevant es va descobrir que realment parlava de la Castellassa del Dalmau.
L'Oscar Masó també fa referenència a documents posteriors que mostren l'evolució de la toponimia o bé les diferents designacions que es feien servir inicialment
Posteriorment, al nom de Castellassa se li va afegir "del Dalmau" donada la seva proximitat a l'històric mas de la Vall de Mur. D'aquesta forma, també se la va diferenciar del monolit de l'altra banda del sot de Matalonga, al qual també se'l va anomenar Castellassa, però afegint "de Torres" pel mas de Matadepera.
Del conjunt de la Castellassa del Dalmau formen part dues altres roques. A la vessant sud-est té adherida l'anomenada Guaitanda de les Guineures i a l'extrem nord-oest es troba el Paller o Palleret del Dalmau.

Altres elements elements característics de la Castellassa del Dalmau son la gran Pinassa de la Castellassa del Dalmau i, a prop d'ella, una cova explorada l'any 2000.

La Castellassa del Dalmau pot ser vista des de múltiples perspectives segons el camí d'accès que es segueixi. On es veu més espectacular i ens recorda un castell és des del vesssant est. Per la banda oest no sembla gaire cosa.Com hi anem?

a) Una ruta relativament senzilla per accedir-hi és per l’oest a partir del camí de la Senyora i desviar-se cap a l’est en clara baixada. El camí està força bé en alguns trams però en altres no és més que una canal terrosa. Fins al coll abans de la part final de la Castellassa trobareu marques grogues i també algunes de grogues-blaves. Un cop al coll mireu la fotografia (pujada final) per veure com és pot accedir al cim.
b) També hi podeu accedir per l’est, pel Clot de Matalonga i la Carena del Peiret i anant a buscar una canal a la banda nord de la Castellassa, sempre ben a prop de la paret i seguint traces de camí. Us pot servir de guia trobar un pi molt alt (és la Gran Pinassa de la Castellassa del Dalmau, una de les que hi ha a la Vall de Mur i el Sot de Matalonga). Des d’aquí aneu pujant com pugueu pel lloc més senzill i arribareu al cim.
c) I una opció més salvatge: accedim al coll abans de la Castellassa del Dalmau, partint de la Castellassa de Can Torres i seguint el camí dels Maringes (porteu tisores per anar podant els arbres)

Pot ser molt interessant fer combinacions de rutes per veure la Castellassa des de tots els punts de vista.

ATENCIÓ: No és recomenable fer aquestes rutes en cas d’estar el terreny mullat.

Espero que us agradi aquest racó de Sant Llorenç

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

35 Logged Visits

Found it 32     Write note 2     Publish Listing 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 40 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.