Skip to content

Tussen Klap en Stamtoavel (fietscache) Multi-cache

This cache has been archived.

Harke: De voormalige driemerenweg is nu opgebroken en daarmee is het rondje niet meer mogelijk.

Dank vor diegene die deze cache hebben gedaan.

McBott

More
Hidden : 4/13/2012
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

De fietscache Tussen Klap en Stamtoavel brengt u naar het gebied oostelijk van Groningen. Begin- en eindpunt van deze fietscache met een lengte van 25 km, is Lageland. Onderweg zijn er prachtige uitzichten over het Groninger landschap en maakt u kennis met de historie en cultuur, maar ook met de toekomst van dit gebied. Met dank aan bureau Meerstad (dhr M. de Boer) voor het verlenen van de toestemming voor het plaatsen van de cache.


De cache

De aanwijzingen voor het eindcoordinaat worden langs de mooie route gevonden. U beantwoordt vragen, zoekt aanwijzingen, die A t/m H worden.

Start van de tocht

Het dorpje Lageland is een van de kleinere dorpen van de gemeente Slochteren (281 inwoners. Bron gemeentegids Slochteren, mei 2011) en is bekend geworden door de ijsbaan, waar in het verleden diverse belangrijke schaatswedstrijden werden gereden. Cafe "De IJzeren Klap" is een historische ontmoetingsplek die al meer dan 100 jaar bestaat.

Langs het Slochterdiep gaat de tocht richting Groningen. Het Slochterdiep is een kanaal in de gemeente Slochteren. Het 15 kilometer lange kanaal loopt in een bijna kaarslechte lijn (met alleen een knik in het kanaal nabij Schaaphok) van Slochteren naar Ruischerbrug, waar het in het Eemskanaal uitmondt. Het Slochterdiep werd in 1659 gegraven in opdracht van Osebrandt Johan Rengers, die toen de heer van Slochteren was om het snel groeiende probleem van wateroverlast op de hogere gronden van Slochteren de baas te kunnen . Hiervoor werden alle bewoners uit de wijde omtrek aangetrokken. Het diep werd een ontginnings- en handelsvaart, toen het later tot aan Groningen werd doorgetrokken. Het afwateringskanaal van Duurswold zorgt voor het transport van het overtollige water richter de Dollard. Tegenwoordig is het vooral van belang voor de pleziervaart. De vaardiepte bedraagt tussen 1,30 en 1,90 meter. In Slochteren bevindt zich een jachthaven. Langs het Slochterdiep ziet u aan de rechterkant het gemaal Lageland, wat de functie van oude (stoom)gemaaltje "De Stille Kant" verderop links, heeft over genomen. Aan de linkerzijde ziet u de roeibaan. Het gehucht Heidenschap, aan het einde van het Slochterdiep, is een gehucht in de gemeente Slochteren. Het ligt deels langs het Slochterdiep, deels ten noorden van dat diep, direct ten oosten van het Eemskanaal. Heidenschap ontstond als een hoogveenontginning in een vrij laat in cultuur gebrachte hoek land tussen Harkstede en Garmerwolde.

Het sluisje vormt de verbinding tussen het Slochterdiep en het Eemskanaal. Het Slochterdiep heeft een niveau van -1,12 m NAP maakt deel uit van de Duurswoldboezem voor de afwatering. Het Eemskanaal heeft een niveau van -0,55 m NAP. Het water van het Eemskanaal wordt via een andere route afgevoerd. De sluis is in 2010 voorzien van nieuwe sluisdeuren.

Aan het einde van de weg gaat u 2x links, het fietspad op in de ri. Harkstede. Wees voorzichtig bij het kruispunt en bij het oversteken van de weg verderop.

Bij het bruggetje en het fietsknoopunt, gaat u rechts de Borgsloot over, om het kerkpad te volgen richting Middelbert. Tussen de Euvelgunne en Klein Harkstede lag vroeger het Kerkpad, voor de kerk van Middelbert.

De Maartenskerk, een fraaie zaalkerk, is omstreeks 1200 na Christus gebouwd. De kerk heeft een goed bewaarde inrichting uit 1744 en een orgel uit 1822. Op de begraafplaats van de kerk is een bijzondere verzameling grafpoezie te vinden. Klik hier voor meer informatie over grafpoezie bij de Maartenskerk.

De dorpen Middelbert en Engelbert liggen tegen elkaar aan. De Olgerweg ligt op de grens van de twee dorpen. Zou u ri. Groningen gaan over de Olgerweg, is de rechterzijde van Middelbert, de linkerzijde van Engelbert.

De Middelberterweg gaat over in de Engelberterweg waarop wij onze fietstocht voortzetten ri. het Witte kerkje van Engelbert.

De kerk van Engelbert is een eenvoudige Nederlandse Hervormde zaalkerk op omheind kerkhof aan de Engelberterweg in Engelbert. Het oudste deel dateert waarschijnlijk uit de zestiende eeuw. Het muurwerk dateert uit de 13e-14e eeuw. De kerk heeft geen toren maar een eenvoudige dakruiter met een klok uit 1630. De preekstoel met fraai houtsnijwerk van Abraham Bekenkamp dateert uit 1781 en stond oorspronkelijk in de kerk van Heveskes. De kerk heeft de status van rijksmonument.

Op een van de grafstenen aan de westelijke zijde van de kerk, staat de volgende tekst:

"Geen liefde noch vriendenhart,
geen medicijn kon baten,
de dood kwam onverwacht,
hij moest deez aard verlaten".

Deze tekst heeft u nodig voor het vinden van een aanwijzing.

Na dit WP vervolgen we de Engelberterweg nog een klein stukje en gaan dan links de Woldjerspoordijk op

Langs de Woldjerspoordijk , een klein stukje van de spoorlijn die Slochteren verbond met Groningen en Delfzijl, vindt u Cafe De Engelstede. In vroeger tijden heette het Cafe Spoorzicht en is gebouwd in 1927 in de vorm van een locomotief. Het was een typisch dorpscafe en diende als koffiekamer voor reizigers en personeel van het Woldjerspoor. Bekend werd het ook van het radioprogramma van RTV Noord op de zaterdagochtend "rond de stamtoafel". Klik hier voor een luisterfragment en een kennismaking met de typisch Groningse humor.

Na evt. van een versnapering bij cafe De Engelstede te hebben genoten, gaan we verder over de Woldjerspoordijk (aan het einde hiervan bij de T-splitsing links) richting het gebied waar Meerstad wordt gerealiseerd.

De educatieve watermeter aan het Woldmeer geeft het grondwaterniveau aan. Het Woldmeer is een uitgegraven meer en heeft naast een recreatieve functie ook een natuur- en waterbergingsfunctie. Op het informatiepaneel van de watermeter vindt u meer informatie over het meer en het gebied.

Ga terug ri de hoofdweg. Bij het Oeverpad, ter hoogte van de plattegrond kunt u rechts. Ga via het Oeverpad langs het Woldmeer, voor de huizen langs. Aan het einde van het Oeverpad rechts, via de Driemerenweg, fietst u naar het volgende WP.


Prominent in het landschap aanwezig is de roeibaan. Het waterniveau van de roeibaan is gelijk aan het Slochterdiep. Vanwege de lage ligging van het omliggende land is de roeibaan omgeven met een dijk met daarop een fietspad. Vanaf deze dijk heeft u, al fietsend een prachtig uitzicht over het gebied. Bijv. richting het Woldmeer. Jaarlijks wordt hier in april de Martiniregatta gehouden. Deze roeibaan voldoet met zijn 2200 meter lengte en 125 meter breedte aan de eisen die aan een Olympische wedstrijdbaan worden gesteld. Aan het begin van de roeibaan, is in 1991 het bijzondere betonnen starthuisje gebouwd. Het ontwerp is van de Nederlandse architect en kunsternaar Jan Kormeling.


Op weg naar het eindpunt passeert u eerst de kijktuin De Drie Wilgen, WP H en verderop het natuurgebied de Harksteder Broeklanden. Dit natuurgebied, waar een voor Groningen unieke populatie Heikikkers voorkomt, is in de jaren '80, in de periode van de ruilverkaveling aangelegd. Het gaat om een bos op gronden die te zuur en te nat waren voor landbouw. In het bos ligt een slingerend restant van de Kleisloot, een voormalige zijtak van de rivier de Fivel, die in de Middeleeuwen vanuit de venen van Duurswold (grotendeels de gemeente Slochteren) naar het wad stroomde.

Als u bij het natuurgebied bent aangekomen, heeft u intussen alle aanwijzingen kunnen vinden en kunt u op het bankje even rustig gaan zitten om te puzzelen en het eindcoordinaat van deze cache te berekenen.

Additional Hints (Decrypt)

Pnpur: qrxfry zrg fpuneavre

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)