Skip to Content

<

Kälviän hautausmaa

A cache by Kattila1 & Glimbbi Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 01/21/2012
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Hiukan "kenttävalmisteluja" ja huolellisuutta vaativa kätkö Kälviän Hautausmaalla ja kirkkopihassa.

Lapsuuden reissuille hautuusmaalla jo edesmenneen vanhan polven mukana.
Voi sitä tiedon määrää ja niitä jännittäviä tarinoita !
Vielä on vähä muistisaki misä ja miten kuliethin.

Tämä kierros on pieni osa niistä ja sopivilla lisäyksillä?

Itse kätkö on edellämainitulla alueella, mutta paikassa johon ei ole koskaan haudattu.
Kätkön lopullisten koordinaattien saamiseksi sinun on käytävä Suomen historiallisesti merkittävimpien ja tunnetuimpien Kälviäläisten tai Kälviäläis-lähtöisen henkilöiden haudalla / muistomerkillä.

Muistokivien teksteistä poimitaan joitain lukuja, jotka määrätään lyhyen henkilöesittelyn yhteydessä.
Haudat sijaitsevat pääkäytävien varsilla ja kätköstä on pitäjän ylimmillä viranhaltijoilla tieto.

Hautausmaalle on portit myös sen oikealla sivulla.

Pyydämme olla herättämättä ylimääräistä huomiota aikana jolloin ihmiset muistavat omaisiaan haudoilla.
Esim. siunaustilaisuudessa saattajat ovat hautausmaalla vain hyvin lyhyen ajan.

Kynä, pala paperia ja mahdollisesti jonkinlainen tiivistelmä siitä mitä haetaan, selkeyttää varmasti kätkön etsintää.

Kauno Kleemola

Pääkäytävän ja toisen oikealle päin lähtevän käytävän kulmauksessa on em. henkilön hauta.

Kauno Kleemola syntyi viljelijä perheeseen Kälviän Kleemolassa. Hänen poliittinen uransa alkoi presidentiksi valitun nivalalaisen Kyösti Kallion valitsijamiehenä.

Hänet valittiin kansanedustajaksi 1939 – 1945 jatkuen 1948 – 1965, joista ministerinä 1950 – 1962 ja eduskunnan puhemiehenä 1962-1965.

" Hän oli mukana Kekkosen ympärille rakentuneessa, vanhaan maalaisliittoon nähden, huomattavan uudistusmielisessä 4:n hengen ryhmässä, K-linjassa, joka ajoi suomea uudelle linjalle niin sisä- ja varsinkin ulkopolitiikassa. K-kirjain tulee sukunimien 1.kirjaimesta."

Valtakunnan politiikan lisäksi hän ajoi koti -maakunnan ja -kunnan etuja, lisäksi hän toimi järjestö- ja seuratyössä mm. maatalouden ja urheilun parissa.
Kleemola tunnettiin taitavana sovittelijana.

Monesko päivä ”Kleemolan mäkitalon Kaunon ” isä Antti oli syntynyt, merkkaa luku ylös.

( Linkki: vanha kälviä.fi / kauno kleemola )

Jere Lahti

Hautausmaalla olevan vanhan siunauskappelin, portiltä päin vasemman puoleisen ruudun, vasemmalla sivulla, keskellä, muutama metri käytävästä on Vuorineuvos ja SOK:n ( s-ryhmän) pääjohtaja Jere Lahden vanhempien: Eine ja Valto Lahden hauta.

Jere Lahti on toiminut merkittävän työuransa lisäksi myös yhden kauden kansanedustajana uudenmaan vaalipiiristä ja toimii tällä hetkellä,(v. 2012) useissa eri luottamustehtävissä.

Lahen Jere on syntynyt Kälviän Ruotsalossa, mutta pienenä ollessaan perhe muutti Kokkolaan josta ura on vienyt hänet pääkaupunkiseudulle.

Laske Einen syntymäpäivän ja Valton syntymäkuukauden numeroiden summa ja lisää luku edelliseen lukuun.

( Linkki: wikipedia/Jere Lahti )

Edvin Castren

Saman ruudun pääportin puoleisella sivulla, keskellä, käytävän reunassa: kaksi korkeaa ja yksi isompi ja matalampi kivi.

Edvin Castren syntyi Kälviän Kirkkoherran, laajemminkin tunnetun ja pidetyn herännäispapin, Lars Magnus Castrenin 8-lapsiseen perheeseen 2.12.1864.
Hän opiskeli oikeustieteidenkandidaatiksi ja varatuomariksi toimien viimein kouluylihallituksen palveluksessa sekä Helsingin kaupungin hallituksessa.

17.6.1904 päättyi suomen sortovuosien kenraalikuvernöörin Bobrikov:n maallinen taival senaatintalon portaikossa kajahtaneisiin laukauksiin. Hetkeä myöhemmin päättyi myös ampujan, Eugen Schaumanin elämä.

Bobrikovia pidettiin syypäänä Suomen sortoon ja venäläistämiseen ja ryhmä aktivisteja päätti raivata hänet tieltä. Aktivistien väitettiin vetäneen arpaa työn tekijästä ja yksi toisensa jälkeen joutui tunnustamaan kykenemättömyytensä tehtävään ja viimein arpa lankesi Eugen Schaumanille.

" Kälviällä elää tarina jonka mukaan Castren olisi ollut yksi arvan vetäjistä? Hänen tiedetään kuuluneen tähän ryhmään, joka taisteli vanhan yhteiskunnan puolesta venäläistämistä vastaan. "

Edvin Castrenin aatteen palo sammui kokonaan ensimmäisen sortokauden loputtua 5.5.1907 Pitkäniemen sairaalassa, 42-vuotiaana.

Hänen hautajaisensa olivat maanlaajuisesti merkittävä tapahtuma. Saattamassa olivat mm. senaattori K.J.Stålberg perheineen ja aktivistitoverit. Lisäksi seppeleen laskivat mm. H:ki:n kaupungin valtuusto, Kemin kaupunki, porvarissääty sekä useat oikeustieteelliset järjestöt sekä –tiedekunta ym.

" Myöhemmin Edvin Castrenin haudalle ilmestyi eräänä syksyisenä yönä, ennen ensimmäistä maailmansotaa, muistomerkki jossa lukee: ”sortovuosien toverit pystyttivät tämän kiven”. Keitä olivat nämä kiven pystyttäjät, ei tiedetä.? "

Edvin Castrenin ja veljensä korkeiden muistokivien edessä on heidän siskojensa isompi ja matalampi kivi. Katso siitä monesko päivä Lyydia oli syntynyt ja lisää luku edellisten summaan.

( linkki: wikipedia; gagaali )

Lars Sonck

Kirkkopihassa tapulista, jota suunniteltiin 9 vuotta ja rakennettiin 6-viikkoa, keskustaan päin melkein kiviaidan pään kohdalla on Lars Sonck:n muistomerkki.

Lars Sonck:n isä oli Kälviän kappalaisena 1869 – 1878, mutta muutti Ahvenanmaalle Lars Sonck:n ollessa 8-vuotias.

Lahjakkaasta nuoresta miehestä tuli kansallisromanttisen ajan tunnetuimpia Suomalaisia arkkitehtejä yhdessä Eliel Saarisen kanssa.

Lars Sonck kuoli vuonna 1956.

" Toisen kirkon hämäryyteen kyllästyneet Kälviäläiset käynnistivät rakennushankkeen parempikuntoisen ja valoisamman kirkon saamiseksi pitäjään ja suunnitelmia pyydettiin myös Lars Sonck:lta, joka lähettikin piirustukset ilmaiseksi.
Suunnitelmat eivät vastanneet Kälviäläisten vaatimuksia ja Kirkon suunnitteli kälviäläinen O.W. Renell."

Poimi kivestä muistomerkin tekstistä järjestyksessä kolmas yksittäinen numero ja lisää se edelliseen summaan.

( linkki: suomen rakennustaiteen museo/Lars Sonck )

Kun olet saanut näistä neljästä osasta summan, lisää siihen vielä yksi ja kirjoita luku ylös. ( xx+1=CD )

Sankari vainajat

Sodissa kaatuneet Kälviäläiset on haudattu Kirkon viereen ja siinä on myös heille pystytetyt sotien muistokivet. Laske montako kiveä on etummaisessa rivissä muistomerkkien välissä ja lisää siihen montako muuta riviä hautoja on? Eli lisättäviin riveihin ei lasketa eturiviä vaan sen takana olevat rivit! Talvella jokaisen kiven takana on lyhty.

Kirjoita tämä summa edellisen luvun vasemmalle puolelle niin saat nelinumeroisen luvun: ABCD !

Järjestä luvut seuraavasti kahdeksi kymmenluvuksi:
AC ja BD ja lisää kymmenluvut kätkön koodinaattien minuutin osiin ( viimeisiin numeroihin ): N +BD ja E +AC näin saat kätkön loppupisteen koordinaatin:

63 51,638 N 023 26,834 E
........+ BD ..............+ AC ( + sadas ja tuhannesosiin)
_____________________________
= lopullinen koordinaatti

Toki Kälviäläisiä /-lähtöisiä vaikuttajia ja valtiopäivämiehiä on ollut aikojen saatossa muitakin mutta tässä ehkä merkittävimmät. Kälviältä löytyy myös mm. taitoluistelija Laura Lepistön äidin isän hauta.

Additional Hints (Decrypt)

Äyä evxb enwnn wbaxn rfv-vfäfv bing fvahyyr nfrggnarrg.
"N.Xviv Znnzzr xvewna 1.-cnvabf; 1. fviha nyxh."

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa) 

Find...

136 Logged Visits

Found it 119     Didn't find it 6     Write note 4     Publish Listing 1     Needs Maintenance 2     Owner Maintenance 4     

View Logbook | View the Image Gallery of 8 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.